V rámci superdebaty, která probíhala před kamerami Blesku, si měli účastníci možnost vzájemně položit vždy jednu otázku. Kdo se bude ptát koho, bylo dopředu vylosováno.

Vzájemné pokládání otázek odstartoval Petr Fiala (ODS), který si nejprve rýpnul do Andreje Babiše (ANO) tím, že obdivuje, jak může stíhat podnikání i řízení ministerstva financí. Pak se ho zeptal, proč nepodporuje menší firmy. „Proč vláda u malých a středních podnikatelů nedělá nic pro to, aby se mohli rozvíjet?“ zeptal se Fiala.

Hejtmani ČSSD v hledáčku policie 

Na to Babiš odpověděl, že jeho firma zaměstnává 35 tisíc lidí a živí tisíce malých a středních firem a živnostníků. „Nejsem podnikatel, ale vlastník firmy. Odešel jsem z ní,“ dodal Babiš. Svého vládního kolegy Milana Chovance (ČSSD) se pak ptal na problémy okolo hejtmanů jeho strany. „ČSSD ovládá kraje od roku 2008 a od té doby šest hejtmanů prověřovala policie,“ řekl Babiš a zmínil jména Davida Ratha, Jiřího Rozbořila, Miroslava Nováka či například Michala Haška. „Jsou vaši kandidáti důvěryhodní?“ zeptal se ministra vnitra.

VŠE O KRAJSKÝCH VOLBÁCH 2016 NAJDETE ZDE

Chovanec reagoval takto: „Je zjevné, že policie je nezávislá. Pokud několik dnů před volbami zasahuje na hejtmanství, kde je sociální demokrat, je zjevné, že funguje. Počkal bych si na pravomocné rozsudky, teprve potom je člověk uznán vinným.“ Dodal, že policie ročně prověřuje stovky a tisíce případů a že i v jiných stranách se objevují problémy se zákonem. „Máme to ve všech stranách podobné,“ dodal. Jeho dotaz pak mířil na Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Nejprve ocenil KDU-ČSL jako stranu, která do vlády vnáší klidnou sílu. „Pokud se KDU-ČSL bude po volbách rozhodovat, jestli jít spíše s hnutím ANO, nebo ČSSD, koho si vybere a proč?“

Spolupráce ANO a KSČM?

Bělobrádek nejprve vyloučil, že by jeho KDU-ČSL spolupracovala s jakoukoliv radikální nebo extremistickou stranou. Pak vyzdvihl osobní aspekt kandidátů „Je evidentní, že bude rozhodovat nejen stranická příslušnost, ale i to, jací lidé tam budou kandidovat. Bude to kraj od kraje různé a bude záležet na tom, jak si padneme lidsky do oka,“ odpověděl Bělobrádek. Jeho dotaz pak mířil na Jiřího Dolejše (KSČM): „Hnutí ANO má zájem jít s vámi do koalice. Budete to reflektovat v přímé koalici nebo s podporou menšinových koalic s hnutím ANO spolupracovat?“ zeptal se ho.

Dolejš odpověděl spíše vyhýbavě, ale spolupráci nevyloučil. „Zajíci se počítají až po honu. ANO si bude muset počkat po volbách. Rozhodně neodmítáme ani neříkáme ANU ano,“ řekl. Miroslava Kalouska (TOP09) se potom zeptal: „TOP 09 se ráda staví do světla, že je hlavní bojovník za svobody. V regionech, kde je koncentrovaná nezaměstnanost, lidem říkáte, že by se měli více snažit, že by sociální služby neměly být přepláceny. Je to svoboda formální či reálná?“

Na to Kalousek reagoval takto: „Máme sociální cítění, a právě proto, že ho máme, chceme, aby sociální systém byl efektivní a směřoval opravdu k těm, kteří se bez něj neobejdou. Aby nenabízel alternativu ke slovu pracovat,“ řekl Kalousek. Krátit by chtěl především dotace podnikatelům. Se svým dotazem se obrátil na Petra Gazdíka (STAN). Ptal se ho na problematiku budování pražského okruhu a parkovacích zón. „Vaši pražští zastupitelé podpořili pražskou primátorku zablokováním projednávání těchto témat, která jsou důležitá pro občany Středočeského kraje. Má pražská politika přednost před regiony, nebo to bylo jen nedorozumění?“ zeptal se Kalousek.

Uprchlíci a pravomoci kraje

To Gazdík odmítl. „Pražské opatření považuji za nešťastné. Chápu právo městských částí dát si zóny, ale bez koordinace a odstavných parkovišť je to složité,“ řekl Gazdík. Dotaz potom položil Miroslavu Lidinskému (Úsvit-NK): „Ve vašem programu je, že nedopustíte, aby se do krajů dostali uprchlíci. Co uděláte, když se stát rozhodne nějaké azylové zařízení zřídit? Není to pravomoc kraje,“ podotkl Gazdík.

Lidinský řekl, že to tak nevnímá. „Pokud by se uspělo a byla by možnost ovlivňovat tyto věci, tak věřím, že zásadním kritériem bude, aby se nerozvíjely žádné další ubytovny a zařízení pro uprchlíky,“ řekl Lidinský s tím, že by se daly využít například pravomoci pro změnu územních plánů. Následně konfrontoval Petra Fialu a tím kolo otázek uzavřel: „Loni jsme předložili návrh zákona o referendu o odmítnutí imigračních kvót. Tehdy nás ODS nepodpořila, ale veřejně prohlašujete, že jste proti kvótám. Pokud předložíme stejný návrh zákona, podpoříte nás?“

Fiala reagoval takto: „Kvóty se nedají řešit tím, že tady přijímáme nějaké zákony. To musí dělat především vláda. Opakovaně jsme vyzývali vládu, aby něco účinně dělala, například se připojila žalobě některých zemí,“ uvedl Fiala s tím, že by chtěl zajistit, aby se v budoucnu nemohlo stát, že budeme v EU při hlasování o kvótách opět přehlasováni.

VŠE O KRAJSKÝCH VOLBÁCH 2016 NAJDETE ZDE

Podívejte se na záznam předvolební superdebaty Blesku:
Video
Video se připravuje ...

Záznam Superdebaty Blesku: Kdo vás „lakuje“ sliby, 300 na důchody a EET. Blesk TV

Nahlédněte také do zákulisí debaty:
Fotogalerie
27 fotografií