Místopředseda hnutí STAN je středočeským zastupitelem a starostou Kolína. Čtyři roky už také zasedá v zastupitelstvu Středočeského kraje, kde se věnuje práci v Kontrolním výboru. Vyučuje němčinu na kutnohorském gymnáziu.

Na paty mu ale na kandidátce šlape mnohem známější jméno. Dvojkou je totiž Dana Drábová, šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost. „Zastíněn Danou Drábovou se rozhodně necítím. Ona je tak fantastický člověk, že je mi velkou ctí, že je se mnou na jedné kandidátce. Uznávám, že je osobností celostátně známou, já jsem regionálním politikem,“ okomentoval sestavení kandidátky Rakušan.

Kolín je nejzadluženější v kraji

Vít Rakušan stojí už šest let v čele Kolína, který je nejzadluženějším městem v regionu a okres Kolín má navíc také druhou nejvyšší nezaměstnanost. Proč se mu nedařilo situaci v Kolíně vylepšit?

Podle Rakušana se situace právě díky němu zlepšuje. „Když jsem v roce 2010 nastoupil, tak byl dluh Kolína bezmála 940 milionů korun. V současné době, tedy po šesti letech mého vládnutí v Kolíně, je 580 milionů. Tedy pokles byl zásadní, já jsem nezadlužil Kolín o jedinou korunu. Zadlužení jsem zdědil,“ hájil se v debatě Blesku.

Podíl nezaměstnaných osob (tj. podíl počtu dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let na obyvatelstvu celkem ve stejném věku) činil v kolínském okrese 7,32 %. I tady podle Rakušana odvedlo vedení města dobrou práci a přilákalo tři nové investory do průmyslové zóny. „Tedy dluh jednoznačně klesá, nezaměstnanost se také řeší,“ uzavřel starosta Kolína.

Na jeho vyjádření se podívejte:

Video
Video se připravuje ...

Vít Rakušan (STAN): Mohl více bojovat s dluhem Kolína? Blesk TV

Řeč přišla i na uprchlíky

Dotaz na Víta Rakušana (STAN) pak směřoval Josef Vacek z koalice Spolu pro kraj. Zajímalo ho, jak se lídr STAN dívá na uskupení, která k politické kampani využívají tzv. velká témata. „To znamená antiislamismus, uprchlictví, národovectví a podobně. Myslíte si, že tím zakrývají svoji profesní neschopnost nebo je to snaha na sebe upozornit?“ ptal se Vacek.

„My jsme byli svědky toho, že v těch několika posledních krajských volbách se vždycky najednou objevilo nějaké jedno velké celostátní téma, které z krajské úrovně zas až tak ovlivnit nešlo. Nicméně na výsledcích krajských voleb se významně podepsalo,“ míní Rakušan.

„Před půl rokem se předpokládalo, že takovým tématem bude třeba migrace. Dívám se na to jako na zneužití strachu nebo nějakého pocitu lidí a je to klamání voličů,“ dodal s tím, že by strany měly jít do kampaně skutečně s krajskými tématy a řešeními.

Co slíbil Vít Rakušan voličům? Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Co slíbili kandidáti na hejtmanský post ve Středočeském kraji? Blesk / Tomáš Sovinský, Lukáš Červený

Zásadní jsou investice do silnic

Podle Rakušana tlačí Středočeský kraj bota především v dopravě. „Je zásadně potřeba, aby v této chvíli Středočeský kraj investoval do silnic druhých a třetích tříd. Kde vzít peníze? Lze šetřit na provozu nemocnic, na provozu krajského úřadu,“ nastínil krátce možná řešení.

I on pak zmínil problémy ve školství nebo absenci propracované vize. „Musíme se bavit o tom, jak chceme, aby vypadal Středočeský kraj v roce 2030. A my jako Starostové a nezávislí říkáme, my chceme, aby to byl vrcholný středoevropský region,“ dodal.

Debatu ke krajským volbám ve středních Čechách si můžete pustit celou:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty s lídry Středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón? redakce Blesk

Fotogalerie
10 fotografií