Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kampaně vrcholí: Vypraný Feri, kavárník Babiš, barbie i rýpání do Pražáků

/
  • Předvolební spoty plní sociální sítě. Andrej Babiš vyrazil do kavárny, Dominik Feri se naložil do vany, Michal Hašek a Zdeněk Škromach grilují.
    Předvolební spoty plní sociální sítě. Andrej Babiš vyrazil do kavárny, Dominik Feri se naložil do vany, Michal Hašek a Zdeněk Škromach grilují. (Reprofoto Youtube / Facebook)
    6. října 2016 ● 05:40

    Předvolební šílenství jde do finále, kampaně stran, hnutí či kandidátů pro krajské i senátní volby vrcholí. Na sociálních sítích se to nyní jen hemží propagačními – občas absurdními – videi. Miroslav Kalousek (TOP 09) si stěžuje na „xenofobní a rasistické kampaně“ na Ústecku, na sociálních sítích hojně sledovaný a sdílený Dominik Feri (TOP 09) se máčí ve vaně, Andrej Babiš (ANO) pro změnu vydatně ryje do svého koaličního partnera ČSSD a vytahuje na ni „korupci hejtmanů“ i „sedmilháře Haška“. Ten se přitom spolu se Zdeňkem Škromachem (ČSSD) vydal ke grilu, aby si vychválil Jihomoravský kraj a rýpl do Pražáků.

  • 1.

    ODS: Sociální dávky prohrané na bedně

    Negativní reklama, také reklama? Ústecká ODS zveřejnila před blížícími se volbami video „Sociální dávky za práci“, ve kterém gambleři protáčí na výherních automatech právě dávky. „Stará byla s parchantama na úřadě, přinesla prachy,“ hlásí jeden z nich. Spot příliš nevoní Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Ten po návratu z Ústeckého kraje hlásil: „Viděl jsem opravdu velkou konkurenci xenofobních a rasistických kampaní. I ČSSD tam má Foldynu s jeho Putinovými Nočními vlky. Demokratická kampaň a kvalifikovaná kandidátka je tam jen jedna – TOP 09.“

     

    „Ústecký kraj se potýká se specifickými problémy sociálně nepřizpůsobivých osob, proto jsme zvolili poněkud expresivní formu poukázání na problém. Je však pravda, ze řada osob sociální dávky zneužívá a následně je prohrává na automatech. To je třeba změnit,“ hájí se ústecká ODS. 

     

    „Ve videu je jen a pouze pravdivý příběh v Ústeckém kraji, kde je dvojnásobná nezaměstnanost proti průměru v ČR, ale přitom je složité najít pracovní sílu i na nekvalifikovanou práci (úklid, sekání trávy apod.) V klipu vidím silného a zdravého muže, který zneužívá sociální dávky, místo toho, aby šel pracovat, což může. Sociální dávky mají pomoci těm, kteří pomoc opravdu potřebují,“ poznamenává předseda RS ODS Ústeckého kraje Karel Krejza.

    Video
    Video se připravuje ...

    Předvolební spot ústecké ODS Facebook ODS Ústecký kraj

  • 2.

    TOP 09: Feri ve vaně a vypraná špína

    Samotná Kalouskova Topka vytáhla jiný kalibr. Na sociálních sítích notně populárního Dominika Feriho (TOP 09), který je přitom na 55., tedy posledním místě ústecké kandidátky. Video je poměrně bizarní. „Vadí vám špína v politice?“ říká v něm židlochovický starosta a brněnský lídr TOP 09 Jan Vitula, zatímco je Feri naložený ve vaně a záda mu umývá lídr hnutí Žít Brno a další politik značně aktivní nejen na Facebooku Matěj Hollan. „Pojďme se té špíny zbavit,“ hlásí Vitula a štětkou drhne Ferimu obličej. „Vyprali jsme Feriho, vyperem i Haška,“ hlásí Topka, která má společnou kandidátku právě s Hollanovci.

    Video
    Video se připravuje ...

    Topka vytáhla před volbami Dominika Feriho ve vaně. TOP 09

  • 3.

    ANO: Rozčílený Babiš tepe i Sobotku

    Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) je přitom před volbami oblíbeným terčem. Pouští se do něj i Andrej Babiš (ANO), který jej v dalším díle – tentokrát ryze předvolebním – hovorů z kavárny označuje za „sedmilháře“. Babiš si však bere na paškál celou ČSSD, svého vládního koaličního partnera. „Jsem nezkušený politik, nejsem tam dvacet let jako Bohuslav Sobotka, ten nepostavil ani psí boudu a klidně bude žvanit osm hodin v kuse,“ napsal Babiš na Facebooku. 

     

    Ve videu z „Babišovy kavárny“ se pak šéf ANO ohrazuje proti údajné negativní kampani ČSSD. „ČSSD se snaží zakrýt tu tradici korupce jejich hejtmanů. Vzpomeňme si na pana Ratha, kterého načapali s krabicí od vína plnou bankovek a který říkal: Musí nakrmit tu bestii, tu ČSSD. Jejich obviněný hejtman Rozbořil, jejich hejtman pan Novák, který dával peníze za vytunelované pozemky z OKD panu Bakalovi, je to údajně gambler, telefonoval si pět tisíc krát s tím kmotrem Dědicem, má podivně veliký majetek na jeho příjmy, pan sedmilhář Hašek, teďka policie zasahovala v bytě u hejtmana v Hradci Králové,“ dští síru Babiš.

    Video
    Video se připravuje ...

    Andrej Babiš v kavárně ryje do Michala Haška i celé ČSSD. 

  • 4.

    ČSSD z Brna: Hašek a Škromach, šéfové na grilu

    Opakem nasupeného Babiše je zcela uvolněné duo Michal Hašek a Zdeněk Škromach (oba ČSSD), kandidát na hejtmana s kandidátem na senátora. Oba by rádi svá křesla uhájili. A v rámci předvolební kampaně se nebojí obléknout ani zástěru a stoupnout si k „plotně“, respektive ke grilu „Protože teď vaří všichni a všude, tak vám dneska bude vařit Michal a Zdenek,“ hlásí Hašek ve videu „Kde se dobře vaří, tam se dobře daří“.

     

    „A co si navaříme, to taky sníme, že, Horste,“ přiměje Škromach Haška k úsměvu narážkou na teleshoppingového mága Horsta Fuchse. Chybí již jen ta jeho obligátní náušnice. Sociálně demokratické menu? Ryba na grilu, klobásy a samozřejmě i moravské víno. „Já myslím, že víno je náš poklad. No a konec konců, jak jsme to říkali směrem k Pražákům: Měli jsme čtyři základní druhy vína, já věřím, že si to ještě pamatuješ. Dá sa, nedá sa, dá sa svařit a dá sa Pražákům,“ rýpl si hejtman Hašek.

    Video
    Video se připravuje ...

    Hašek a Škromach, šéfové na grilu. Předvolební spot ČSSD 

  • 5.

    Úsvit: Těžký růžový kalibr

    Ani další moravská konkurence však nelení. Youtuberka Dominika Myslivcová si umanula, že „jsem růžová Barbie a nebudu nic tajit, chci zlepšit podniky v Moravskoslezském kraji,“ hlásí Myslivcová v klipu „Volební“ a voliče seznamuje ve svém pokusu o rap s tím, že se věnuje charitě odmalička, proto chce být politička. „Krajské volby, díky za hlasy, budu se o vás starat, jak o svoje vlasy,“ dodává kandidátka protiuprchlického Úsvitu, která se neváhá v dalších kouscích navážet ani do migrantů.

    Video
    Video se připravuje ...

    Youtuberka Dominika Myslivcová natočila předvolební klip. Bojuje za Úsvit. 

  • 6.

    ČSSD z Vysočiny: Politici na heliu a Horst Fuchs

    A ještě jednou ČSSD. Respektive dvě za cenu jedné. Na Vysočině se rozhodla pro vlastní „teleshopping“, kde moderátor spotu nabízí kandidáta na hejtmana Jiřího Běhounka. Čert ví proč všichni mluví, jako by se zrovna nadýchali hélia z balónků. „Ahoj ahoj ahoj, cítím se být kompetentní, poradit vám před cestou k volbám,“ radí moderátor. „Legrace je legrace. Ale my vám skutečně nabízíme jistotu bezpečné Vysočiny, nabízíme Vysočinu, ve které nemusíte mít strach,“ reaguje Běhounek, aby se o chvilku později vedle něj na obrazovce objevil tentokrát již skutečný Horst Fuchs. 

    Video
    Video se připravuje ...

    ČSSD na Vysočině vytáhla do předvolebního spotu i Horsta Fuchse. 

  • 7.

    ODS: Urny hřbitovní, urny volební

    Starosta Králova Dvora a kandidát za ODS Petr Vychodil ve volebním spotu vyrazil na hřbitov. A se hřbitovní urnou v ruce hlásí, že „jsou urny, které nám připomínají minulost“ a „mnozí se k nim bojí přiblížit, protože je mají spojené s různými pověrami“, což však platí s drobnou obměnou i pro urny volební. Vyzývá proto lidi, aby se nebáli 7. a 8. října vyrazit do volebních místností.

    Video
    Video se připravuje ...

    Předvolební spot: Kandidát za ODS vytáhl hřbitovní urnu. 

  • 8.

    ANO: Harapesův indiánský taneček

    Že politici před volbami jsou „všehoschopní“, aby zaujali voliče, dokazuje i baletní mistr Vlastimil Harapes, kandidující do Senátu za Babišovo ANO. Voliče se snažil přesvědčit na Praze 6, její zpravodaj pak natočil jeho roztančené indiánské video.

     

    V jiném kousku, tentokrát z DVTV, pak Harapes vysvětloval, proč do politiky, respektive Senátu, coby „rady starších“, chce jít: „Byl jsem vyzván k tomuto činu, abych tak řekl, už vlastně počtvrté, byla to čtvrtá výzva, kdy mě teda oslovil Martin Stropnický, když jsme spolu natáčeli něco v televizi. A právě říkal, že by byl rád, kdybych se toho ujal, aby tam někdo byl jaksi přes kulturu, aby se staral o kulturu.“ A tak si Harapes připravil i kulturní vsuvku.

    Vše o krajských a senátních volbách 2016 čtěte na Blesk.cz >>>

    Jak je s kampaní spokojený jeho šéf Andrej Babiš? A co další lídři a zástupci stran a hnutí? Sledujte předvolební superdebatu na Blesk.cz ve čtvrtek v 15:00.

Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy