Prezident Zeman zahájil v úterý návštěvu Zlínského kraje. Na tom by nebylo nic podivného, po krajích napříč Českem jezdí od svého zvolení opakovaně. Tahle souhra termínů však mnohé zarazila. Na návštěvu Zlínska hlava státu vyrazila jen tři dny před krajskými volbami.

Opozice ve Zlínském kraji termín jeho návštěvy kritizuje. Podle ní Zeman přijíždí podpořit Stranu práv občanů (SPO), jejímž je čestným předsedou. SPO ve Zlínském kraji vládne v koalici s ČSSD a KSČM. Její lídr Vladimír Kruliš je zaměstnancem kanceláře prezidenta, na kandidátce jsou i prezidentův ekonomický poradce Martin Nejedlý či kancléř Vratislav Mynář.

Právě u Mynáře v penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku se chystá Zeman již tradičně přenocovat.

Část zastupitelů Zemana bojkotovala

Miloš Zeman v doprovodu manželky Ivany dorazil v úterý dopoledne před budovu krajského úřadu, kde ho přivítal hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Následovalo setkání s krajskými zastupiteli. Někteří opoziční zastupitelé se přitom na protest proti termínu konání akce tohoto setkání s prezidentem nezúčastnili.

Předejít těmto třenicím se snažil i sám hejtman. Dle informací Blesku napsal Zemanovi osobní dopis, ve kterém žádal, aby termín své návštěvy zvážil. I proto, zda je to fér vůči ostatním v době, kdy řada lidí se opět chystá volit SPO. Zeman hejtmanovi odepsal, z termínu necouvl.

Nečas náměstkem hejtmana i Zemanovým lékařem

Blesk také zjistil, že si Hrad sám volil, která místa tentokrát navštíví, a vyškrtal některé návrhy kraje. Právě lídr SPO v kraji Kruliš, někdejší přítel Zemanovy dcery Kateřiny, je na Hradě vedoucím oddělení vnitrostátních cest. Nechyběl proto ani při setkání Zemana s krajskými zastupiteli. Právě Kruliš asistoval i při výměně darů (mj. moravské pálenky) mezi hejtmanem Mišákem a hlavou státu.

Došlo však i na změny a škrty a do programu prezidenta se vklínila třeba návštěva sklárny v Karolince, která se uskuteční ve středu. Starostkou Karolinky je Marie Chovanečková, čtyřka kandidátky SPO.

Dvojkou za Krulišem je pak na kandidátce někdejších Zemanovců praktický a sportovní lékař Lubomír Nečas, toho času náměstek hejtmana Zlínského kraje pro oblast zdravotnictví.

Zatímco v Pardubickém kraji jezdil Zeman s hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD) i náměstkem Jaromírem Duškem (SPO), hejtman Mišák takový postup tentokrát nedovolil a jeho náměstek Nečas smí Zemana provázet jen jako osobní lékař.

Zeman: Není úkolem prezidenta podporovat jednu stranu 

Na volby přitom došlo i při setkání s krajskými zastupiteli a starosty. Zeman poněkolikáté vyzval lidi, aby k nadcházejícím krajským a senátním volbám vůbec přišli.

„Není úkolem prezidenta republiky, aby podporoval v blížících se volbách jakoukoliv politickou stranu nebo hnutí, ale je jeho úkolem, aby vyzýval k maximální volební účasti, což dělám se zdvořilostí sobě vlastní. Říkám lidem, kteří nejdou k volbám, že jsou lenoši nebo zbabělci. Když pak brblají u piva nebo doma u televizoru, jak ty volby dopadly, ať vidí vinu sami u sebe, a ne u druhých,“ uvedl Zeman.

V kraji dnes Zeman navštívil také Centrum polymerních systémů zlínské univerzity, kde si prohlédl laboratoře pro materiální inženýrství s unikátními stroji třeba na výrobu netkané textilie. Poté Zeman vyrazil do jedné z vizovických společností vyrábějících nízkoenergetické obytné moduly. První den své návštěvy zakončí Zeman návštěvou Luhačovic mj. při setkání s občany.

Prezident varoval před vandasovci

Téma voleb přitom přinesla v úterý i další Zemanova poznámka. To když varoval před volbou Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). K ní se kriticky vyjádřil už v červnu ve svém projevu na pietním aktu připomínajícím vyhlazení Lidic, v němž varoval před neonacismem.

Varování před DSSS Zeman nyní opět vyslovil prý proto, že Zlínský kraj leží u hranic se Slovenskem. DSSS podle Zemana spolupracuje s krajně pravicovou stranou Mariana Kotleby na Slovensku, která je dle prezidenta neonacistická a adoruje Josefa Tisa, prezidenta Slovenského státu z let 1939 až 1945, popraveného po druhé světové válce za válečné zločiny. „Jestliže někdo adoruje válečného zločince a masového vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou,“ prohlásil v červnu Zeman v Lidicích.

Dnes Zeman uvedl, že DSSS je jedinou politickou stranou, před níž chce jako prezident republiky varovat. „Ne na základě nálepkování, které je u nás obvyklé, ale na základě faktů, které jsem uvedl,“ řekl Zeman. Předseda DSSS Tomáš Vandas prezidentovo označení již v červnu odmítl a řekl, že Zeman nyní mluví o migrační krizi stejně jako on a jeho strana už před několika lety.

VIDEO: Podívejte se na část předvolební debaty Blesku ze Zlínského kraje

Video
Video se připravuje ...

Bude Zlínský kraj vracet miliony? V mrtvé zóně chybí firmy. Blesk TV

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde >>>

Fotogalerie
11 fotografií