Urbánek v debatě Blesku s kandidáty na ústeckého hejtmana mluvil například o tom, že se do politiky vydal proto, aby do ní přinesl jinou kulturu. V minulosti pracoval pro cementárenský koncern a cestoval za prací po Evropě, Asii i Africe.

Litoměřický zastupitel teď ale zažívá stinnou stranu svých politických ambicí. Autu s jeho portrétem a heslem hnutí ANO, za které kandiduje, někdo propíchal pneumatiky. Vozem však prý jezdí Urbánkova rodina.

Na stranický Facebook politik neznámému vandalovi vyvěsil vzkaz: „Příteli, já jsem s rodinou žil a pracoval na třech kontinentech, mimo jiné i v docela ostré Nigérii. Nějaké Palermo na severu mě proto jen tak nerozhodí. Nebojím se Vás.“

Blesk.cz Urbánka oslovil, jak celou situaci kolem propíchnutých kol vidí. Má prý dvě hypotézy. První souvisí s jeho účastí v předvolebních debatách. V debatě Blesku připomínal předraženou zakázku na rekonstrukci ústeckého muzea.

Auto mu nepoškodili poprvé. Pachatele předtím nenašli

Podle Urbánka však nemuselo jít o bezprostřední reakci na jeho poslední výroky. Coby zastupitel města Litoměřice navrhoval už loni, aby město vypisovalo otevřená výběrová řízení na všechny veřejné zakázky i nad rámec zákona u veřejných zakázek malého rozsahu. V tom vidí druhé možné vysvětlení. 

„V té době poškodil neznámý vandal mně a dvěma dalším zastupitelům z hnutí ANO auto. Už tehdy jsme to dávali nějakým způsobem do souvislosti s tímto návrhem. Já jsem tento návrh zopakoval na litoměřickém zastupitelstvu v polovině září letošního roku znovu,“ zmínil Urbánek.

Poukazoval prý v té souvislosti na netransparentní výběrové řízení u jedné konkrétní zakázky za téměř šest milionů korun, těsně pod hranicí pro veřejné zakázky malého rozsahu. O jakou zakázku přesně šlo, kandidát ANO neupřesnil. Nedošlo prý v ní k výslovnému porušení zákona, ale vyhrál ji dodavatel, který na to neměl dostatečné stavební kapacity, a i druhá firma, z výběrového řízení vyloučená, se nakonec stala subdodavatelem.

„To je druhá možnost, kdy to může souviset s mojí prací zastupitele a návrhy na – řeknu obecně – otevřenost a transparentnost veřejné správy, které se samozřejmě některým politikům a za nimi stojícím kmotrům nelíbí,“ uvedl pro Blesk.cz.

Autem jezdí celá rodina

Vandalský čin pro Urbánka znamenal i osobní komplikaci. „Samozřejmě, vzhledem k tomu, že jde o auto, kterým jezdí moje rodina. Působil jsem v zahraničí v některých rizikovějších zemích, protože firmy, které jsem řídil, musely řešit obdobné problémy s korupcí, tak jsem byl i předmětem obdobných tlaků v těch zemích,“ řekl Urbánek.

„Pro mě osobně to není nic nového a nemám s tím problém. To, co je závažnější, je samozřejmě vliv na moji rodinu, protože ta s takovými útoky se necítí příliš komfortně,“ dodal.

Policii propíchnuté pneumatiky Urbánek hlásil. „Už to loňské poškození auta jsem hlásil policii, ta to po 30 dnech odložila s tím, že pachatele nezjistila. Tentokrát jsem to opět nahlásil policii a uvidíme, jestli tentokrát bude úspěšnější, anebo ne,“ dodává krajský lídr ANO. 

V debatě Blesku Urbánek reagoval také na jinou záležitost – nelegální výlep předvolebních plachet ANO v Litoměřicích před komunálními volbami v roce 2014, ke kterému došlo bez povolení památkářů. „Pro nás to bylo ponaučení, my jsme o této povinnosti nevěděli,“ uvedl Urbánek.

VIDEO: Podívejte se na záznam celé debaty Blesku z Ústeckého kraje

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Ústecka: Vláda náš kraj posílá na druhou kolej. Blesk TV

VIDEO: Kostlivec ve skříni. Lídr Babišova hnutí ANO v Ústeckém kraji Petr Urbánek mluvil o černém výlepu plakátů z komunálních voleb.

Video
Video se připravuje ...

Černý výlep hnutí ANO? Nekalý boj, brání se lídr Ústeckého kraje. Blesk TV

VIDEO: Urbánek (ANO) zmínil v Bleskové debatě z Ústí problém předražené rekonstrukce muzea

Video
Video se připravuje ...

Předražené muzeum v Ústí nad Labem: Městští zastupitelé trpí kolektivní ztrátou paměti. Rekonstrukce muzea byla totiž předražena o více než 53 milionů korun. Blesk / Tomáš Sovinský, Lukáš Červený

VIDEO: Podívejte se, co ve 30 sekundách vzkázali voličům lídři Ústeckého kraje

Video
Video se připravuje ...

30 vteřin pro lídry Ústecka. Jejich sliby voličům. Blesk TV

Fotogalerie
15 fotografií