Michal Kortyš je místostarosta Litomyšle na Svitavsku. Prý má dvě celoživotní lásky – manželku Janu a Litomyšl. Se svou ženou se seznámil během vojenské služby na letišti v Pardubicích, o kterém se během krajské debaty Blesku čile diskutovalo.

Původní profesí spojový mechanik si po revoluci založil firmu na elektromontážní práce. Vede ji dodnes. „Omlouvám se, že jsem skoro jako Babiš, ale Babiš to ještě neví, že to nejde jako soukromou firmu řídit,“ podotkl Kortyš.

Debata na pardubickém dostihovém závodišti přitom byla pánskou jízdou. Zúčastnila se jí devítka lídrů, kteří v průzkumu agentury Phoenix Research dostali přes pět procent hlasů.

Právě pardubické ODS přitom k Zemanovcům utekl předchozí lídr Petr Tupec. Stěžoval si na dehonestaci svého jména a urážky na stranických sjezdech. „Já myslím, že to urážky nebyly, já myslím, že to bylo jenom, jak jsme zvyklí v ODS nazvat věci pravými jmény,“ míní Kortyš.

Kortyš: Priorita je, aby lidé mohli jezdit za prací

Kromě dopravy se řešily i další problémy. Kandidáti – včetně Kortyše – se ale k dopravě často vraceli.

„Já žádné problémy nevidím, já vidím jenom práci, která se dělá a ve které je potřeba kontinuálně pokračovat, což je zdravotnictví, doprava. Z mého pohledu to, co se říkalo, že ty regiony mají jiné problémy než centrála jako Pardubice, tak samozřejmě je, ale bez té D35 to prostě nevyřešíme, ani ty investory. Oni když nemají tu logistiku, tak to prostě tam nepostaví,“ říkal Kortyš.

„Abych si mohl lépe vydělat, tak si musím najít nějakou práci, která je lépe placená a to vždy závisí na dopravní infrastruktuře a na tom, abych se do té práce dostal. Z mého pohledu to je úkol, který bych si vzal za své, tak aby se lidi dostávali do práce a domů, mohli za tou prací jezdit, to by byla priorita,“ dodal v další části debaty.

Řeč byla i o zdravotnictví, lídr ODS ale zmínil i problém udržení vody v krajině a „vodní“ soběstačnost. Podle Kortyše je však také problémem, že ve školství nejdou žáci na technické obory. Podle něj musí kraj dále rozvíjet právě spolupráci s podnikateli a se školami.

VIDEO: Podívejte se na třicetisekundové vzkazy lídrů – včetně Michala Kortyše – voličům.

VIDEO: Podívejte se na záznam celé debaty Blesku s krajskými lídry, vysílané z Pardubického dostihového závodiště.

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Pardubicka: Kdo zavinil dopravní kolaps v kraji? Blesk TV

Fotogalerie
35 fotografií