Lídr KSČM Jan Foldyna letos oslavil šedesátiny. Je krajským zastupitelem a místostarostou města Dašice. Za komunistů byl vojákem z povolání v útvaru v Mariánských Lázních, který mimo jiné hlídal hranice. Loni se podepsal pod protest komunistů proti průjezdu amerického konvoje napříč Pardubickým krajem.

Je také jedním z organizátorů levicových setkání pod Kunětickou horou u Pardubic, kam jezdí třeba i stranický šéf Vojtěch Filip. Ve stranickém listu uvedl: „Nejen já mám slzy v očích, když si všichni nahlas zazpíváme hymnu a internacionálu.“

Foldyna: Smutné, co se k nám dováží a co máme jíst

Během dotazu, zda mu vženou do očí slzy i vzpomínky na minulý režim, neváhal. „Samozřejmě, vžene mi (slzy do očí), když si vzpomenu na to, jaké tady bylo fungující zemědělství, fungující zdravotnictví, fungující školství, fungující průmysl, prostě to, co jsme nechali všechno rozkrást. Dřív jsme byli samostatní, soběstační v potravinářském průmyslu a dneska bohužel to, co se tady dováží a máme jíst a konzumovat, těžko povídat,“ říkal Foldyna. 

Foldyna sám začal po revoluci podnikat. V roce 1996 založil velkoobchod s drogerií, kosmetikou, kromě toho provozoval i tři obchůdky na vesnicích a restaurace. S postupem času a otevíráním supermarketů však začala tato zařízení strádat.

Firma skončila v likvidaci, exekucí byl pověřen soudní exekutor právě z Pardubic. Úsměvná je však adresa firmy – Bílý Kůň, Řepníky. Šlo snad o „bílého koně“, což je slangové označení pro nastrčenou osobu k páchání trestné činnosti? „Ano, šlo o podnikatelský neúspěch, i když Bílý Kůň asociuje úplně jiné vztahy. I když Bílý Kůň je součást vesnice nedaleko Luže,“ vysvětloval Foldyna.

Privatizace, nebo „tunely“?

Foldyna se stal jedním z devíti lídrů, vybraných dle průzkumu agentury Phoenix Research, kteří ve čtvrtek zavítali na pardubické dostihové závodiště. Debatovalo se o problémech kraje i navrhovaných řešeních. „Co je potřeba zásadně změnit, je potřeba daleko více a lépe komunikovat se samosprávami města obcí, s odbornou veřejností, podnikatelskými subjekty a podobně. Tohle je potřeba změnit,“ upozorňoval mimo jiné Foldyna.

Jinak zmiňoval klasické problémy. „Problém je zdravotnictví, doprava, školství,“ říkal Foldyna v debatě Blesku. Právě u zdravotnictví se pozastavil. „To, co v současné době našemu zdravotnictví chybí nejvíc, je otázka koncepce, strategie, co vůbec zdravotnictví v rámci kraje na další roky,“ míní Foldyna. Nelíbí se mu ani způsob privatizování v nemocnicích. „My to říkáme krásným českým slovem vytunelovány,“ podotkl krajský lídr komunistů.

VIDEO: Podívejte se na třicetisekundové vzkazy lídrů – včetně Jana Foldyny – voličům.

VIDEO: Podívejte se na záznam celé debaty Blesku s krajskými lídry, vysílané z Pardubického dostihového závodiště.

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Pardubicka: Kdo zavinil dopravní kolaps v kraji? Blesk TV

Fotogalerie
35 fotografií