Jaromír Dušek je členem Strany práv občanů, bývalých Zemanovců. Za komunistů byl výpravčím, poté mluvčím Občanského fóra či šéfem železničních odborářů. V současnosti má ve vedení kraje na starost právě dopravu.

„Já si myslím, že každého trápí něco jiného. Já úplně nejsem přesvědčen, že mladého člověka, který se cítí zdravý, plný síly, jestli zajímá zdravotnictví. Já jsem přesvědčen, že ho nezajímá vůbec. Mě jako čtyřiašedesátiletého chlapa už zajímá hodně. Jednou je to zlomená ruka, jednou meniskus a ostatní kolegové vědí, že s přibývajícím věkem se ty priority posouvají,“ uvedl Dušek v přímém přenosu z pardubického dostihového závodiště.

Naopak jako rozšířenější záležitost chápe obavy o dopravu. Ostatně i Miloše Zeman během své návštěvy Pardubického kraje zmínil, že dopravní infrastruktura bude hlavním tématem voleb. A až daleko za ní další problémy. Dušek je s ním zajedno. Jakmile má člověk dojíždět do práce, zajímá ho nedostavěná pardubická dálnice D35 či stav místních komunikací, který není nejlepší.

Dušek: Silnice se desítky let zanedbávaly

„I když 40 procent obyvatel podle světových statistik nebude mít nikdy vlastní vozidlo – a to ať už ze sociálních, nebo zdravotních důvodů, tak se třeba po té silnici svezou autobusem nebo jiným dopravním prostředkem. Takže určitě daleko nejvíc lidí využívá silniční síť Pardubického kraje a tady si myslím, že je kámen úrazu v tom, že se ty silnice desítky let zanedbávaly. A to není jenom o existenci kraje, to si musíme sáhnout do svědomí hodně hodně zpátky,“ míní Dušek.

VIDEO: Podívejte se na třicetisekundové vzkazy lídrů – včetně Jaromíra Duška – voličům.

Jeho hnutí jde přitom do voleb s heslem „Bezpečný a pohodový Pardubický kraj“. I tady ale Dušek poukázal na dopravu. „Bezpečnost nesouvisí jenom s tím, jestli vás někdo přepadne a nějakým perořízkem vás podřeže, ale že to je právě také o té bezpečnosti na dopravní infrastruktuře a je to právě o tom vybudovat bezpečné komunikace II. a III. třídy,“ uvedl Dušek a poukázal také na další problém, který hrozí – je prý také potřeba rychle vykoupit pozemky, protože pod třetinou krajských silnic leží pozemky, které kraji nepatří.

Urážky homosexuálů a Duškův předvolební rapp

Během části debaty, věnované „kostlivcům ve skříních“ jednotlivých kandidátů, se v případě Jaromíra Duška řešil výrok z roku 2010. Tehdy tvrdil, že České dráhy ovládají homosexuálové.

Dušek ze svého výroku neslevil, naopak ještě přidal. „Dneska kdybych to měl komentovat, tak řeknu, že jich neubylo na těchto institucích, že přibyli v televizi, že přibyli v bankovnictví, že přibyli na ostatních ministerstvech,“ uvedl v debatě Blesku Dušek.

„Já tvrdím, že v řadě řídících struktur českého státu homosexuálové jsou, jsou neschopní nebo také všehoschopní, nemají důvod myslet na budoucnost, protože nebudou mít děti a tudíž nebudou mít obavy se před dětmi doma postavit a říct: tohle jsem způsobil, takové škody jsem napáchal. Já trvám na tom, že to je špatně,“ dodal.

Došlo však i na lehčí téma. Při posledních volbách do Sněmovny zaujal klipem, kde se rapovalo „Jaromír Dušomír, ten má dost kuráže, pošlete ho do Sněmovny, ať jim to tam ukáže“. Tehdy šlo o prohranou sázku. Zarapovat základ volebního programu pro krajskou kampaň nyní ale Dušek odmítl. „Já myslím, že jednou stačilo. Ne že bych neměl takové ambice, ale já jsem si tady trošku zažertoval už předtím, že když zemědělci můžou dělat energetiku, tak potom už každý může dělat všechno,“ komentoval svůj hudební počin Dušek.

VIDEO: Podívejte se na záznam celé debaty Blesku s krajskými lídry, vysílané z Pardubického dostihového závodiště.

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Pardubicka: Kdo zavinil dopravní kolaps v kraji? Blesk TV

Fotogalerie
34 fotografií