Severočeši jsou déle než dva roky rozděleni na dva tábory. Členy kolem podnikatele Jiřího Zelenky a křídlo z Mostu, ve kterém je například František Ryba nebo někdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Boj uvnitř hnutí skončil u soudu, který v červenci rozhodl, že valná hromada z roku 2014 je neplatná a všechny úkony, které na ni navazovaly, jsou neplatné. Tím přišel o funkci předsedy poslanec Bronislav Schwarz.

Kandidátku do krajských voleb podalo Zelenkovo křídlo. Zmocněnkyní, která odvolala všechny kandidáty, byla podle mluvčí Dosedělové Jeníčková. „Je to její právo ze zákona. Stáhla celou kandidátku. My jsme tuto informace poslali datovou schránkou na všechny obce a volební okrsky. Tento krok už se nedá vzít zpátky,“ řekla Dosedělová. Kandidátky Severočechů se podle ní neobjeví ani ve volebních místnostech.

Schwarz, který byl podle soudu dva roky neplatným předsedou, uvedl, že hnutí se bude bránit. Podle něj Jeníčková nejprve odvolala původního zmocněnce, sama se nominovala a kandidátku nechala vyškrtnout.

„Udělala to s jasným úmyslem poškodit hnutí, protože její lidé kandidují za úplně jiný politický subjekt,“ řekl Schwarz. Schwarzovo a Zelenkovo křídlo hnutí chce řešit problém s pomocí právníka. „Hned v pátek jdeme na krajský úřad a budeme požadovat, aby nerozhodovala jedna úřednice, ale aby byla svolána krajská volební komise,“ doplnil Schwarz.

VŠE O KRAJSKÝCH VOLBÁCH NAJDETE ZDE

DEBATA BLESKU Z ÚSTECKÉHO KRAJE:

Fotogalerie
24 fotografií