„Prokletý“ tendr na modernizaci náchodské nemocnice je problémem, který řeší všichni krajští lídři. A nejzávažnější kauzou, která se v souvislosti se zdravotnictvím na Královéhradecku objevila. Navíc opravdu nedlouho před volbami, které se uskuteční již 7. a 8. října.

Lídr ČSSD Štěpán: Volby to neovlivní, lidi ano

Ve čtvrtek 22. září detektivové z nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu vyrazili zabavit počítače, mobily, flash disky a další nosiče i nejrůznější písemnosti nejen do budovy krajského úřadu, ale třeba i do sídla Zdravotnického holdingu.

23. září přitom mělo dojít na otevírání obálek v již třetím vypsaném tendru. „Já se nedomnívám, že by tato záležitost ovlivnila výsledek krajských voleb,“ věří Jiří Štěpán (37, ČSSD), který je po dosluhujícím hejtmanovi Francovi novým lídrem sociálních demokratů.

„Nedomnívám se, že to ohrozí volby, obávám se spíše jedné věci – je pravda, že tendr na náchodskou nemocnici je dlouhodobým tématem Královéhradeckého kraje. Pouze doufám v to, abychom se skutečně té nemocnice dočkali,“ poznamenal Štěpán s tím, že jde o velkou spádovou oblast – od Jaroměře po Broumovsko. „Jedná se o ohromné množství lidí, které nemohou ostatní nemocnice v žádném případě absorbovat,“ dodal. 

Červíček (ODS): Ve zdravotnictví je „šedá zóna“

„Nikdo z nás, ani bývalý policejní prezident, tady nemá dostatek informací, aby posoudil celý zákrok policie,“ uvedl bývalý šéf policejního prezidia Martin Červíček (44, ODS). „Já na to mám trošku jiný pohled. Mám dojem, že kolem zdravotnictví se pohybuje různá skupina lidí, která nemá žádnou politickou odpovědnost, která nemá žádnou oficiální funkci. Ve Zdravotnickém holdingu. Přesto ti lidé tady nějakým způsobem ovlivňují chod jednotlivých nemocnic,“ dodal. 

Podle krajského lídra občanských demokratů Červíčka musí být zdravotnictví jasně řízeno. „Taková ta šedá zóna, jak já ze své profesní zkušenosti říkám, tady nemá co dělat. A možná potom se opravdu můžeme nadat toho, že tady budou ty tendry v pořádku,“ míní Červíček.

VIDEO: Podívejte se, co lídři v Hradci říkali na „předvolební“ razii na krajském úřadě:

Video
Video se připravuje ...

Razie na krajském úřadě v Hradci: Šok, komentují kauzu lídři. Blesk TV

Nad faktem, že k razii došlo pouhý den před otevřením obálek již třetího vypsaného výběrového řízení (poté, co dvakrát krachlo), se pozastavil i poslanec a lékař Jiří Štětina (75, Úsvit). „Je s podivem, že den před otevíráním obálek, kdy byly na stole jak peníze z EU, tak smlouvy s bankovními ústavy na úvěry, tak najednou někdo zrušil tendr,“ řekl v debatě Blesku muž, který v hradecké nemocnici založil záchrannou službu.

Pacienti v ohrožení, varoval lékař. Exministr: Trpí hlavně doktoři

Průtahy v dostavbě náchodské nemocnice mají podle něj vliv i na pacienty. „Zejména operační sály jsou zastaralé. Já, když jsem tam ještě létal vrtulníkem nebo jezdil sanitkou, tak vím, v jakém stavu bylo dětské oddělení, vím, v jakém stavu byla prostě oddělení. Čili není možné si říkat, že když se ta nemocnice nebude stavět, nic se nestane. Stane. Sníží se dostupnost a kvalita zdravotní péče,“ dodal Štětina.

„Já musím trošku polemizovat s kolegou Štětinou, že budou trpět pacienti. Já bych v tomhle případě jenom připomněl, že ta náchodská nemocnice je ve špatném stavu léta, co se o ní mluví. Ještě za dob, než existovaly kraje, tak se tam mluvilo o tom, že je tam třeba stavět a vylepšovat. Ta nemocnice běží a všichni zdravotníci, kteří jsou v té nemocnici kvalitní a obětaví, tak kompenzují ty nedostatky, které tam jsou. Podle mě pacienti trpí tím, že to prostředí není příjemné, ale medicína se tam dělá pořád dobře,“ reagoval exministr zdravotnictví a rentgenolog Leoš Heger (68, TOP 09).

Ze všeho nejhorší podle něj proto bude dopad na personál, což není dobrá zpráva v době, kdy nemocnice Královéhradeckého kraje bojují i s úbytkem lékařů či zdravotních sester.

Komunista Ruml: Nám nevzali ani papír

Ale zpět k razii. Volební lídr KSČM Otakar Ruml (66) je náměstkem královéhradeckého hejtmana. I proto razii sám zažil. Byť uvedl, že z kanceláří jeho stranických kolegů, kteří spolu s ČSSD kraj vedou, neodnesli prý detektivové ani notebooky, ani dokumenty.

„Jsme z toho všichni velmi překvapení, já sám musím říct, že jsem z toho hodně zklamán... Byl to pro mě velký šok,“ přiznal však Ruml. Stejně jako to, že skutečně věřil, že třetí vypsané výběrové řízení již proběhne úspěšně. Nestalo se. Je prý tedy aspoň rád, že policie nevyšetřovala nikoho ze členů jeho strany. „Jsem přesvědčen o tom, že velmi závažný důvod policie měla,“ míní.

„My jako Východočeši jsme kritizovali už v roce 2012 vypsání toho projektu na náchodskou nemocnici, protože se nám zdál hodně megalomanský. A chtěli jsme vidět další alternativy. Jestli tu rekonstrukci dělat v menším rozsahu, jestli nepostavit novou nemocnici na zelené louce. Ale my jsme tyto informace neměli, nikdo nám je neposkytl, ten projekt nám byl prezentován, že bude mít několik etap. Nikdy jsme nedostali odpověď na otázku, kolik těch etap bude a jaké budou vůbec celkové náklady,“ postěžovala si poslankyně Martina Berdychová (45, koalice Východočechů a STAN).

Vidí proto problémy v celém projektu už na úplném začátku. Krajský šéf lidovců Vladimír Derner (60, Koalice pro Královéhradecký kraj) se pro změnu před časem navezl do vedení kraje, že taková investice je nad jeho síly a že již díky rušení tendrů a oddalování stavby stály průtahy miliony.

„Určitě to není plýtvání záměrné, je to pouze amatérismus. Pokud jde o investice na Královéhradeckém kraji, tak amatérismus v investicích je velmi charakteristický pro dosavadní konání,“ uvedl v debatě Derner, profesí stavař, který si chtěl vzít na starost náchodskou nemocnici, ale byla svěřena jiným.

Co bude s nemocnicí dál? Lídři čekají nový tendr

Lídři Královéhradeckého kraje v debatě Blesku však řešili i to, co s prekérní situací bude dále. „Pro mě je úplně zásadní, co bude dál. Je potřeba si říci: Je policejní razie zákonný důvod k tomu, aby se výběrové řízení nedokončilo? Pokud ano, tak se samozřejmě musí udělat všechny kroky k tomu, aby se výběrové řízení zrušilo a okamžitě se připravil plán B. A ten plán B už asi nebude o takto velkém tendru,“ podotkla Klára Dostálová (45, ANO), náměstkyně ministryně Karly Šlechtové na ministerstvu pro místní rozvoj.

Podivovala se nad tím, že v roce 2013 šlo o tendr za 875 milionů korun, dnes se jedná o zakázku za 1,3 miliardy. „Náchodská nemocnice je v katastrofálním stavu, těsně před zavřením hygieny, a pokud se s tím něco neudělá, tak skutečně kraj přijde o nejvýznamnější spádovou nemocnici,“ dodala Dostálová. 

Také krajinný ekolog Martin Hanousek (33, Strana zelených, Piráti a Změna pro KH) věří, že policie má vážné důvody k zásahu. Neumí si přestavit, že by se po volbách otevřely obálky a on by jako zastupitel tento třetí tendr podpořil. Je podle něj třeba počkat na výsledky vyšetřování a vypsat tendr znovu. A menší. „Rozhodně si neumím v tuto chvíli představit, že bych hlasoval pro potvrzení výsledku tohoto tendru,“ uvedl Hanousek.

Na záznam celé debaty se podívejte zde:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Hradce Králové: Lídři o razii na úřadě i opatřeních před migranty 

Fotogalerie
29 fotografií