Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pánská jízda na pardubických dostizích: Lídři o dopravě i chudých platech

/
  • Debata s lídry Pardubického kraje přímo z pardubického dostihového závodiště
    29. září 2016 ● 05:27

    Blesková debata z Pardubického kraje bude tentokrát pánskou jízdou. Pozvání přijala devítka lídrů stran a hnutí, kteří si brousí zuby když ne rovnou na hejtmanské křeslo, tak alespoň na křesla v krajském zastupitelstvu. Obhajovat svou pozici bude nejmladší hejtman v Česku Martin Netolický (34, ČSSD), smělými plány se netají před čtyřmi lety těsně druzí komunisté. Udělá jim čáru přes rozpočet nováček v krajských volbách ANO? Hlavním tématem debaty přitom bude doprava - ať už autem, nebo po dráze, letadlem, na kole, ale dojde i na koně. Přímý přenos totiž začne ve čtvrtek 29. září od 13:00 přímo na dostihovém závodišti. Kdo se jej zúčastní?

  • 1.

    Petr Bajer (soukromníci a svobodní)

    Petr Bajer (49) je předsedou Strany soukromníků ČR, jejíž nejvýraznější postavou je hazardní magnát a senátor Ivo Valenta. Vedle toho Bajer působí i coby místostarosta města Holice, kde také dělá do fotbalu - je předsedou tamního klubu SK Holice, který hraje krajský přebor. Právě Bajer jde do krajských voleb coby kritik např. EET, proti které demonstroval i před Úřadem vlády.

    Debata s lídry Pardubického kraje: Petr Bajer (Soukromníci)
    Autor: Reprofoto Soukromníci

  • 2.

    Jaromír Dušek (Osobnosti Pardubického kraje)

    Jaromír Dušek (64), člen někdejší SPO - Zemanovci, je lídrem Osobností Pardubického kraje. Za komunistů železniční výpravčí v České Třebové se po revoluci dal mezi železniční odboráře, působil však i jako mluvčí Občanského fóra. Vedl Odborové sdružení železničářů či Svaz odborářů služeb a dopravy, působil i v Českých drahách. V současnosti je náměstkem hejtmana pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti.

    Debata s lídry Pardubického kraje: Jaromír Dušek (SPO, Osobnosti pro Pardubický kraj)
    Autor: ČTK

  • 3.

    Jan Foldyna (KSČM)

    Jan Foldyna (60) je šéfem krajské buňky KSČM a také místostarostou města Dašice. Platí též za jednoho z organizátorů mezi komunisty oblíbených setkání pod Kunětickou horou u Pardubic, kam jezdí i stranický šéf Vojtěch Filip. Foldyna by mu rád udělal radost a dopřál KSČM dalšího Bubeníčka. Tedy Oldřicha Bubeníčka, který vede Ústecký kraj.

    Debata s lídry Pardubického kraje: Jan Foldyna (KSČM)
    Autor: ČTK

  • 4.

    Michal Kortyš (ODS)

    Michal Kortyš (54), lídr ODS pro Pardubický kraj, je místostarostou Litomyšle na Svitavsku. Pochází z Valašska a původní profesí je elektrikář, po revoluci si zřídil firmu pro elektromontážní práce. Do politiky se podnikatel Kortyš dostal na kandidátce ODS, kdy se v roce 1998 dostal do zastupitelstva města. Místostarostou je od roku 2014.

    Debata s lídry Pardubického kraje: Michal Kortyš (ODS)
    Autor: ČTK

  • 5.

    Jakub Kutílek (Pro otevřený kraj)

    Jakub Kutílek (30) je dopravní projektant, který žije v Pardubicích od dětství. Je členem Strany zelených a v krajských volbách kandiduje jako lídr koalice Pro otevřený kraj, ve které jsou také piráti a Změna. Kutílek je také coby vášnivý cyklista členem spolku Městem na kole.

    Debata s lídry Pardubického kraje: Jakub Kutílek (Pro otevřený kraj)
    Autor: ČTK

  • 6.

    Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj)

    Roman Línek (52) je někdejším vůbec prvním hejtmanem Pardubického kraje. Byl jím v letech 2000 až 2004. Dnes je náměstkem hejtmana, zodpovědným za oblast zdravotnictví. A také krajským šéfem KDU-ČSL, ve které dělal několik let i místopředsedu. Je také členem Výboru regionů EU v Bruselu či předsedou Správní rady Univerzity Pardubice. Do voleb vede Koalici pro Pardubický kraj, ve které jsou kromě lidovců také Nestraníci a SNK Evropští demokraté.

    Debata s lídry Pardubického kraje: Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj)
    Autor: ČTK

  • 7.

    Martin Netolický (ČSSD)

    Martin Netolický (34) je nejmladším hejtmanem Česka. Jeho politickým mentorem byl předchozí hejtman Radko Martínek - Netolický mu ještě při studiu na vysoké škole dělal asistenta, když byl Martínek poslancem, poté si Netolického vytáhl Martínek i na ministerstvo pro místní rozvoj, kterému krátce šéfoval. Netolický absolvoval brněnská práva, členem ČSSD je od svých 18 let.

    Debata s lídry Pardubického kraje: Martin Netolický (ČSSD)
    Autor: ČTK

  • 8.

    Jan Řehounek (ANO)

    Jan Řehounek (41) je lídr hnutí ANO a finanční manažer, který dnes působí coby náměstek primátora Pardubic. Vystudoval Provozně ekonomickou fakultu ČZU v Praze a pracoval např. v ČSOB či jako manažer i ředitel ve švýcarské finanční společnosti, se kterou dodnes coby pojišťovací zprostředkovatel spolupracuje.

    Debata s lídry Pardubického kraje: Jan Řehounek (ANO)
    Autor: ČTK

  • 9.

    Jiří Skalický (TOP 09)

    Jiří Skalický (62), krajský lídr TOP 09, je poslancem a zároveň i primářem oddělení klinické biochemie a diagnostiky Pardubické krajské nemocnice. Vedle toho působí i na pardubické či hradecké univerzitě. Je však také místopředsedou Správní rady VZP či prezidentem pardubického Dostihového klubu.

    Debata s lídry Pardubického kraje: Jiří Skalický (TOP 09)
    Autor: ČTK

  • 10.

    Problémy s dopravou: Na zemi, ve vzduchu i na vodě

    Když byl nedávno na návštěvě Pardubického kraje prezident Miloš Zeman, přivezl hejtmanovi Martinu Netolickému (ČSSD) cyklistickou helmu se státním znakem a uvedl, že se mu bude hodit v předvolebním souboji. Zeman zároveň upozorňoval, že právě doprava bude hlavním tématem krajských voleb.

     

    Pardubický kraj je toho prototypem - doprava se v něm řeší z různých úhlů. Nejde jen o nedokončenou dálnici D35, ale také problémy s nedostavěným terminálem pardubického letiště, který má vyjít na 256 milionů korun, ale v létě se kvůli chybám v projektu musela stavba přerušit. Řeší se však i doprava na Labi - jeho splavnění až do Pardubic či nápad prezidenta Zemana na kanál Dunaj-Odra-Labe, který by Pardubický kraj protínal.

     

    Dostane se však i na samotný život lidí v Pardubickém kraji. Podle Českého statistického úřadu si totiž neočekávaný výdaj ve výši 9700 korun nemůže v kraji dovolit 41 procent domácností a jedná se o třetí nejvyšší podíl za kraji Ústeckým a Moravskoslezským, příjmy v kraji přitom rostly nejpomaleji v celé republice.

     

    Vzhledem k tomu, že se debata s krajskými lídry uskuteční ve čtvrtek 29. září od 13:00 přímo na pardubickém dostihovém závodišti, dojde kromě dopravy autem či na kolech (neboť jsou s krajem spjaty třeba Závod míru i cena pro Hlavní město cyklistů 2014, kterou dostaly Pardubice) i na samotné koně.

     

    Pořadem budou provázet moderátoři Jaroslav Šimáček a Daniela Soukalová, sledovat jej budete moci opět živě na Blesk.cz. O složení pozvaných kandidátů rozhodl průzkum agentury Phoenix Research pro Blesk - pozvánku dostali všichni, kteří v něm překonali hranici 5 procent přízně voličů.

    Prezident Zeman daroval hejtmanovi Martinovi Netolickému cyklistickou helmu
    Autor: ČTK

    Fotogalerie
    10 fotografií

    Vše o krajských a senátních volbách čtěte na Blesk.cz >>>

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy