Evropské dotace na opravu Ještědu nepůjdou. Přiznal to současný hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN), který vyjednával minulý pátek přímo v Bruselu s kancléřkou Kabinetu pro regionální politiku. Podle odhadů bude přitom potřeba sehnat na obnovu významné památky kraje stovky milionů, a to hlavně na opravu pláště, do kterého zatéká. Půta v debatě Blesk.cz konstatoval, že šance na čerpání dotací je pro Ještěd uzavřena do roku 2020. 

„Nevím, jestli je dobrou cestou odkup Ještědu. V krajním případě, jako si nasbírali Češi na Národní divadlo, můžeme peníze nasbírat na Ještěd. Je něčím neopakovatelným, krásným. Kraj bude muset najít shodu, jak to řešit. Čerpat můžeme ze státního rozpočtu, je tu rozpočet kraje, úvěry a statutární město Liberec,“ přišel s návrhem Dan Ramzer (ODS). 

Poněkud kontroverzní řešení nabídl poslanec za KSČM Stanislav Mackovík, který by Ještěd zestátnil. „Je tu legislativní řešení, aby se stal vlastníkem stát, protože nebude chtít investovat do privátní stavby a aby investice do oprav přišly z rozpočtu. Ročně se vrací stamiliony až miliardy z nevyčerpaných prostředků,“ uvedl Mackovík. Budoucí vedení kraje by podle něj mělo o tomto kroku zahájit jednání s vládou.

Na to reagovala kandidátka na hejtmanku za hnutí ANO v Libereckém kraji Jitka Volfová. Podle ní se stát zasazuje o nákup majetku, který potřebuje ke své činnosti, a zestátnění památky tak odmítla. 

„Stát vlastní zámek ve Frýdlantu nebo hotel Termal v Karlových Varech. V médiích je jednou za rok v souvislosti s filmovým festivalem. Vlastnictví státu je krajním řešením,“ odmítl rovněž Ramzer návrh komunisty.

Zapsání do UNESCA

Dlouhou dobu se jedná také o zapsaní Ještědu na seznam kulturního dědictví UNESCO. I to by mohlo pomoci s financováním oprav. „Ještěd je památka připravená k zapsání. Je třeba připravit projektové práce, které budou stát asi dva miliony korun. Ministerstvo kultury se dříve zavázalo, že na tyto kroky dá peníze, aby to vlastník nemusel platit. Doufám, že se to povede aspoň teď,“ podotkla někdejší náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová, která je zástupkyní Budoucnosti pro Liberecký kraj a která o zapsání Ještědu do UNESCA usilovala před osmi lety.

V roce 2008 kraj rozhodl o odkupu stavby, a to za vlády ODS. V novém roce nastoupila do úřadu ČSSD, která podle slov zástupce strany Radka Cikla operovala se zkráceným rozpočtem a sto milionů vyčleněných na nákup Ještědu šlo podle něj právem na opravu silnic po bleskových povodních v roce 2010. Dle Cikla by se měl na záchraně podílet i stát.

„Od roku 2000 do 2010 byl prodán městský majetek za tři a půl miliardy za éry ODS, dnes už prakticky žádný není. Za tu dobu také město získalo dluh dvě miliardy, takže ta otázka, kde by mohl Liberec participovat, padá v nevhodné době,“ uvedl současný radní Liberce Josef Šedlbauer za Změnu pro Liberecký kraj.

Šedlbauer varoval, že Liberec má pět miliard skrytých dluhů kvůli zchátralé infrastruktuře. „Pokud má být Ještěd důstojně opraven, tak by se měly dát dohromady různé zdroje, města, kraje, ale i zdroje soukromé,“ uvedl Šedlbauer s tím, že hledat peníze jen u města nelze. K vícezdrojovému financování se přiklonil také Ondřej Kolek z Pirátské strany: „Souhlasím s hledáním více zdrojů, kraj to nemůže sám platit. Táhlo by to dolů jiné investiční záměry.“

Peníze z více zdrojů, ale hlavně z města

Město k financování vyzval současný hejtman Půta s tím, že na stanovisko města čeká v této věci už dva roky. „Peníze bude třeba hledat v rozpočtu Liberce, protože se ho také týká, věřím ve zdravý rozum liberecké koalice a především Změny pro Liberecký kraj, že podpoří rekonstrukci Ještědu,“ vypíchl.

V současnosti vzniká ve spolupráci s památkáři projektová dokumentace k „ohledání“ Ještědu, aby bylo jasné, jak velkou částku bude na rekonstrukci třeba vynaložit. V hledání finančních prostředků by mohla pomoci i organizace Ještěd 73, která vznikla právě za účelem záchrany Ještědu. To pochválila i Volfová.

Zástupce TOP 09 František Gábor, přestože vnímá tuto památku jako významnou, by raději finančně podpořil liberecké divadelní soubory nebo zoologickou zahradu v Liberci. Vhodné období na záchranu podle něj už bylo a raději by řešil menší projekty. Připomněl, že pod Ještědem chybí turistická stezka. Při tom právě z přílivu turistů by podle kandidátů v Libereckém kraji bylo možné čerpat finance na nutné opravy. 

Podívejte se na celý záznam:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem? Blesk TV

Vše ke krajským volbám naleznete ZDE

Fotogalerie
15 fotografií