Tomáš Vandas usiluje o hlasy na společné kandidátce Dělnické strany sociální spravedlnosti a Národních socialistů LEV 21. Politice se učil u Miroslava Sládka a jeho republikánů, v minulosti byl také odsouzen za protiuprchlické výroky a jeho strana, předchůdce DSSS, byla rozpuštěna. V současné době pracuje jako manažer ve stavebnictví.

Prezident Zeman vyčítá straně podporu Mariana Kotleby a jeho neonacionalistické strany, která se dostala do slovenského parlamentu. „Chtěl bych upozornit, že Kotlebově straně v parlamentních volbách aktivně pomáhali představitelé DSSS v čele s jejím předsedou. Jinými slovy, ten, kdo aktivně podporuje neonacismus, byť v sousední zemi, je objektivně sám neonacistou,“ řekla hlava státu letos během piety v Lidicích.

Vandas přiznal, že je podle něj Kotleba schopný politik. „Považuji Mariana Kotlebu za velmi dobrého politika. Výsledky ve slovenských volbách to jen dokazují, preference jeho strany se zvyšují. Že nám prezident vyčítá, že s tou stranou spolupracujeme, že jsme tedy neonacisté, jak on tvrdí. Myslím, že to je mýlka pana prezidenta. Pan prezident svými mnohými výroky, které říká, právě opakuje program dělnické strany, takže jsme na stejné lodi,“ řekl Vandas sebevědomě.

I přes soud jsem na své výroky hrdý

Kromě rozpuštění předchůdkyně DSSS Dělnické strany v roce 2010 musel Vandas čelit také odsouzení za podněcování k nenávisti vůči některému národu, etnické skupině nebo rase. Od soudu odešel v roce 2011 s podmínkou a pokutou 25 tisíc korun. Bylo to konkrétně za výroky o tom, že „naši zemi zaplavila ničivá imigrantská vlna tsunami“ a obyvatelé Janova byli „terorizováni nepřizpůsobivým etnikem“.

V roce 2008 mimo jiné také řekl: „Až se Dělnická strana dostane k moci, zatočí s nevládními organizacemi, které se zabývají menšinami. Chceme zemi čistou, bílou. Bez parazitů a jiné verbeže.“ Vandas by prý dnes nevzal zpět ani slovo.

Nezměnil bych ani písmenko, ani slovo. Že jsem v roce 2009 varoval před imigrantskou vlnou tsunami, za což jsem byl odsouzen, jen dokazuje, že už jsem dopředu tušil, jaké nebezpečí nám hrozí. Také to vypovídá o stavu tzv. demokracie, kdy jsou lidé odsuzováni za názory. Já jsem na ty výroky dnes hrdý,“ míní Vandas.

„Nemám důvod se poučovat. To, že mnozí vládní politici přebírají tyto názory, že hovoří o imigrantské hrozbě, jen dokazuje, že Dělnická strana byla první, která na to upozornila,“ dodal. Na celé vyjádření se podívejte:

Video
Video se připravuje ...

Radikál Vandas: Je hrdý na slova, za která ho soud uznal vinným Blesk TV

Vandas také vyloučil, že by se na demonstracích DSSS hajlovalo. O čemž svědčila fotografie, která se objevila v médiích loni v červnu. Více na videu:

Video
Video se připravuje ...

Vandas o hajlování na mítinku jeho strany: Ty lidi neznám! Blesk TV

Ne nezaměstnanost, bezpečnost nás trápí

Na rozdíl od dalších kandidátů pak vypíchl Vandas jako největší problém Ústeckého kraje bezpečnost, nikoliv nezaměstnanost a sociální problémy. „Podle mého názoru nás trápí otázka bezpečnosti, kdy se slušní lidé dnes bojí vycházet do ulic svých měst a obcí. Chceme zabránit tomu, aby na území Ústeckého kraje byli shromažďováni imigranti v budoucnu, protože nás to bohužel čeká,“ prohlásil předseda DSSS.

Sociální problematiku zmínil až na dalším místě. „Samozřejmě jsou to také sociální problémy, otázka nezaměstnanosti,“ dodal.

Lídři stran a hnutí nebo jejich zástupci, kteří v průzkumu agentury Phoenix Research překročili 5 % hlasů, měli také možnost nalákat voliče. Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

30 vteřin pro lídry Ústecka. Jejich sliby voličům. Blesk TV

Nebo si pusťte rovnou celý záznam ústecké debaty ke krajským volbám:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Ústecka: Vláda náš kraj posílá na druhou kolej Blesk TV

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde

Fotogalerie
6 fotografií