„Jestli jsem rasista sama? Já jsem to ve vypjaté situaci samozřejmě o sobě řekla. Já mám vyhraněný názor na nepřizpůsobivé a nepracující lidi, kterým by stát neměl pomáhat,“ přiznala v debatě Blesku Liana Janáčková, která jde do voleb za Nezávislé. Zároveň taky dodala, že pokud toto někdo považuje za rasismus, tak jsme Česku rasisté asi všichni.

„My si to tak všichni říkáme doma za zavřenými dveřmi a když to někdo řekne venku otevřeně, tak je rasista. Tak v tom případě jsem rasistka, ano,“ připojila Janáčková.

Právě Liana Janáčková byla médii propíraná za svérázný přístup ke kampani už před šesti lety. Po žhářském útoku ve Vítkově (tedy ve stejném kraji, kde Janáčková kandidovala) totiž rozesílala voličům zápalky, které byly připevněny hned vedle sloganu: „I nadále budu říkat, co si myslím.“ Na spojitost s útokem tehdy upozornilo občanské sdružení Romea.

„Sirky nejsou jen na podpalování baráků Romům“

Janáčková v debatě Blesku zmínila, že zápalky bude rozesílat i tentokrát. „Sirkami se nemusí jenom podpalovat baráky Romům. Se sirkami se dá uvařit oběd a cokoliv dalšího, i pozitivní věci,“ argumentovala kandidátka na hejtmanku Moravskoslezského kraje.

Proč právě zápalky? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Rasistka Janáčková zase rozešle sirky. Nejsou jen na podpalování Romů, brání se! Blesk TV

Adepti na hejtmana přidali svou zkušenost s nepřizpůsobivými

Lídři kandidátek přihodili do debaty i osobní zkušenosti s nepřizpůsobivými. „Pamatuji si jen na jednoho romského policistu, který skončil stejně ve vězení,“ zmínil kandidát KSČM Josef Babka. „Byl policistou, který kradl, pak si to vyšetřoval. A když na to přišli další policisté v jiném okrese, tak ho zavřeli,“ dokreslil Babka.

Svou zkušenost zmínila i Liana Janáčková: „Volal mi jeden Rom z nějaké organizace a říkal: ‚My Romové v Ostravě nemáme žádného kandidáta na senátora, my vás podpoříme, ale musíte nám za to něco dát‘, tak jsem s díky odmítla.“

„Jestli půjdete na ubytovnu, tak oni mají uklízečky. Stát jim platí úklid, stát jim platí praní. To přece není normální, aby to tak fungovalo,“ řekl v předvolební debatě Jakub Unucka z ODS.

„Mám informaci a dokonce dnes už dvakrát ověřenou, že dneska chodí lidé žádat o půjčky a dokonce i hypotéky na základě toho, že mají sociální dávky. Jinými slovy řečeno, mají už tak vysoké dávky, že je možno žádat u banky o půjčku. Připadá mi to teda hrozné, toto je nepřijatelné. Myslím si, že ty sociální dávky jsou prostě moc štědré,“ zmínil svou zkušenost kandidát hnutí ANO Ivo Vondrák.

V předvolební debatě Blesku své postoje a názory odhalilo celkem osm lídrů kandidátek, kteří byli vybráni na základě exkluzivního průzkumu agentury Phoenix Research. Na celou debatu se všemi kandidáty se podívejte zde:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z Ostravska: O problémových Romech a OKD Blesk.cz

Nahlédněte do zákulisí debaty:

Fotogalerie
31 fotografií

Volby 2016 na Blesk.cz zde >>>