Tomáš Pajonk je dvojkou na kandidátce ve Zlínském krajiNěkolik let pracoval ve Velké Británii a po svém návratu založil softwarovou firmu. Je ženatý, má čtyři děti a baví ho výlety do přírody, deskové hry nebo historie.

Koalice Soukromníků a Svobodných spojila svou předvolební kampaň mimo jiné s kulinářskými recepty. Pro koho jsou ale určeny porce například z deseti pstruhů nebo dvou kilogramů jehněčích hřbetů?

„Recepty byly koncipovány tak, ať jsou zajímavé pro všechny a ať jsou určitou inspirací a myslím si, že co se týče jehněčího hřbetu, tak na vrcholky valašských kopců se už ovečky vrací, takže tam jsou i lidé, kteří nemají problém dvě kila jehněčího včetně nás,“ uvedl Pajonk s tím, že deset pstruhů je už na nějakou menší svatbu nebo hezkou velkou rodinnou oslavu.

Pajonk za největší problém kraje považuje jeho vylidňování. Za posledních 10 let se z něj mělo vystěhovat přes 12 tisíc obyvatel. „To je v podstatě stejný počet lidí, jako bydlí v městě Holešově nebo ve Slavičíně a okolí. S tím se pojít také to, že Zlínský kraj má jedny z nejstarších lidí, průměrný věk je zde přes 42 let,“ míní Pajonk. Podle něj za to můžou tři faktory: nízké platy, horší zdravotnická péče a také to, že to podle obyvatel v kraji nežije tak jako jinde, kde můžou bydlet.

Dlouhé texty? Dočítání mi nedělá problém, tvrdí Pajonk

Kritiku si Tomáš Pajonk vyslechl kvůli tomu, že si nedokázal přečíst celý krajský rozpočet na rok 2015. Jeden z krajských zastupitelů ho ve svém článku nazval Tomáš Nečtudlouhétexty Pajonk.

Sám Pajonk si nicméně i s ohledem na své zaměstnání nemyslí, že by měl se studováním dlouhých textů problém. Jeho poznámka k Programovému fondu tehdy prý byla hlavně k dalšímu zadlužování kraje a rozdělování dotací.

„Nám se nelíbí, že se kraj chová jako malá Evropská unie, dělá různé granty a podle toho, kde jsou jací zastupitelé, tak vlastně tam přiděluje peníze místo toho, aby to byl daleko snadnější systém, myslí si. 

Z transparentního účtu Svobodných je dohledatelné, že například v červenci na něj Pajonk poslal dar ve výši 100 tisíc korun. Další desetitisíce se pak ve výpisu objevují každý měsíc. Podle něj jde o úspory z dob, kdy pracoval v Londýně. A aby ušetřil, tak bydlel v polském parníku na Temži. „Je to moje investice do budoucnosti,“ upřesnil. 

Na celou debatu ze Zlínského kraje se můžete podívat zde:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku ze Zlína: Proč vymírají ševci a zkrachuje kraj kvůli mrtvé zóně Holešov? Blesk TV

Více pozornosti na opravu silnic

„Chtěli bychom proto mnohem více pozornosti kraje směřovat k opravám a rozšiřování silnic druhé a třetí třídy tak, aby se i do těch zapadlejších částí, jako jsou Klobouky nebo Slavičín, se lidé dostali snáz a aby se firmy nebály mít tam výrobní areály. Když se tam vytvoří tato místa plus lidé budou moci vybírat, kam jezdit za prací, tak to jim samozřejmě pomůže vyjednat si mnohem vyšší mzdu,“ míní Pajonk s tím, že by rádi zlepšili i například autobusovou dopravu a nabídnout lidem lepší a častější spoje.

V závěrečných třiceti vteřinách speciální krajské debaty prokázal svou kreativitu, když do živého vysílání propašoval falešnou titulní stránku Nedělního Blesku.

„Místo apelu mám pro vás takovou jednu dobrou zprávu, já tady mám Nedělní Plesk z devátého října 2016 a ‚Potvrzeno: úspěch koalice stran Svobodní a Soukromníci, lepší časy pro Zlínský kraj‘, když budou Svobodní a Soukromníci mít možnost zásadně ovlivnit chod našeho kraje, tak to pro všechny bude dobrá zpráva a budou lepší časy,“ uzavřel Pajonk s tím, že pokud toto lidé chtějí, tak mají přijít k volebním urnám 7. a 8. října. 

  1. Čím si kandidáti pomáhali v závěrečných 30 vteřinách? Podívejte se zde:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Zlínského kraje. Tohle slíbili voličům. Blesk TV

Fotogalerie
40 fotografií