Náhradníkem za Ivana Mařáka, který povede KSČM, byl v debatě Blesku třetí na kandidátce Vítězslav Lapčík. Zastupitel obce Kněžpole je také zastupitelem krajským a agronomem. Neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny v letech 2010 a 2013. Je mimo jiné také členem krajského finančního výboru. A tak v úvodu naznačil, co by se dalo dělat s několika miliardovým dluhem kraje.

„V rámci přerozdělování daní, které určuje stát, dostává Zlínský kraj ze sdílených daní v podstatě po Karlovarském kraji nejmenší částky. To je jedna z cest, aby došlo k oddlužení nebo snížení toho dluhu. Je potřeba říct, že velká část toho dluhu vznikla při sanaci nemocnic, a část se bere na dofinancování evropských programů,“ komentoval situaci kolem rozpočtu Lapčík.

Na plakátu kandidují komunisté na „hejtnmana“

Překlep se vloudil na plakát KSČM ve Zlínském kraji, který visí na stranických webových stránkách. Pod jménem jedničky na kandidátce Ivana Mařáka totiž stojí „kandidát na hejtnmana“. „Za ten překlep se omlouvám, ale víte o tom víc než já. Přiznám se, že ani tu částku, kterou KSČM uvolnilo na volby, jsem neznal,“ kál se Lapčík. Komunisté zaplatili za předvolební kampaň do krajských a senátních voleb 21 milionů korun. Jak to tak ale vypadá, na korektora z peněz nezbylo.

Volební plakát KSČM s překlepem ve slově „hejtman“. Korekturou zřejmě neprošel…
Autor: KSČM, Blesk

„To je hrubá chyba. Moje žena má státnice z českého jazyka a toto si asi dobře nepřečetla. Jinak by mě na tuto diskusi možná ani nepustila,“ poznamenal s nadsázkou zastupitel obce Kněžpole. „My máme tři bannery, které jsem viděl jen zpovzdálí,“ přiznal, že propagaci vlastní strany nestudoval.

Podívejte se na reakci v záznamu pořadu. Lapčík odpovídá od 57. minuty:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku ze Zlína: Proč vymírají ševci a zkrachuje kraj kvůli mrtvé zóně Holešov? Blesk TV

Na web se ptal i protikandidát

I otázka jednoho z protivníků v boji o vedení kraje, Tomáše Pajonka ze Svobodných, se týkala webových stránek KSČM. Na nich se podle něj komunisté chlubí, že za jejich působení ve vedení kraje se místní nemocnice dostaly do černých čísel.

„Zajímavé na tom je to, že ty nemocnice jsou všechny zadlužené, a až v posledním roce, kdy došlo ke změně úhradové vyhlášky ze strany ministerstva zdravotnictví, tak jsou v kladných číslech,“ poznamenal Pajonk a zajímalo ho, zda to není chlubení se cizím peřím.

„Já si myslím, že chlubení cizím peřím to není. Zástupci KSČM jsou v dozorčích radách a myslím, že jsme si k tomu své řekli. Chápeme, že úhradová vyhláška byla základem těch problémů, které byly. Už ten rok předcházející ale byla ta čísla černá,“ reagovala trojka komunistické kandidátky ve Zlínském kraji Lapčík.

Kandidáti měli tradičně také prostor přesvědčit diváky, aby je volili. Podívejte se, co naslibovali:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Zlínského kraje. Tohle slíbili voličům. Blesk TV

Zlínsko bude mít problém s obsazením nemocnic

Podle agronoma Vítězslava Lapčíka se stane největším problémem Zlínského kraje v nejbližší budoucnosti nedostatek lékařů a sester. A nepostihne to jen jihovýchodní region Česka. „Nejen pro Zlínský kraj, ale i pro ostatní, se bude v následujícím období jevit jako velký problém personální obsazení zdravotních zařízení. Jak lékaři, tak hlavně střední zdravotní stav, to jsou sestry a podobně,“ míní.

„Studium sester musí být zjednodušené. Není nutné, aby každá měla vysokoškolské vzdělání. Jsou to těžké obory, asi špatně zaplacené, je těžké je na to nalákat,“ dodal k možným řešením s tím, že není možné, aby sestry braly hrubou mzdu 17 až 20 tisíc, když pracují ve třísměnném provozu.

Fotogalerie
39 fotografií