Senátor a první muž na kandidátce SPD a SPO Jan Veleba, jehož kampaň je postavená na uprchlické hrozbě, přiznal, že na Vysočině ani v Česku ještě žádného nebezpečného uprchlíka nepotkal. Na dotaz moderátora, jestli jsou tedy uprchlíci opravdu vhodným tématem do krajských voleb, odkázal na příklady z Itálie a Německa. Později přirovnal uprchlíky k povodni, kterou je třeba zastavit: „Povodeň nezastavíte tím, že přehradu postavíte, až povodeň začne. Vody zastavíte tak, že postavíte přehradu, a když přijde povodeň, tak vodu zastavíte.“

Největším problémem kraje je podle něj silniční síť. „Je to velký problém, který souvisí s kvalitou života a tak dál,“ prohlásil. Řešením jsou podle něj investice.

Jan Veleba navrhuje zrušit protiruské sankce:

Video
Video se připravuje ...

Jan Veleba: Vysočina potřebuje dobytek, zrušte Rusku sankce. Blesk TV

Za další problém označil sucho. Podle něj je potřeba více podporovat zemědělce, ale na to má prý kraj malé pravomoci. „Takže momentálně pro to udělat to, pokusit se dohodnout zrušit protiruské sankce a naopak a obnovit ruský trh, vyvážet tam mléčné výrobky a uvlonit trh,“ řekl Blesku.

Jan Veleba byl hostem předvolební debaty Blesku.
Autor: Blesk/David Malík

Jan Veleba je bývalým členem KSČ, ačkoli to ve svém oficiálním životopisu neuvádí. Bez dalších podrobností to přiznal i v debatě Blesku. Server Demagog.cz jej několikrát usvědčil ze lži. Například když Veleba popíral svůj výrok o „řvoucí zfanatizované menšině“ v souvislosti s lidmi protestujícímu proti prezidentu Miloši Zemanovi.

Jak Jan Veleba reagoval na své nepravdy? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Lídři z Vysočiny: Co by jim mohlo u voličů uškodit? Blesk TV

Veleba při debatě v Jihlavě znovu tento výrok popřel. Když mu jej redaktor odcitoval z oficiálního zdroje (Parlamentní listy: „Tento týden, při vší úctě, byla v Praze ta řvoucí do značné míry zfanatizovaná menšina a proti tomu je v republice mlčící většina.“), otočil a řekl: „Pokud jsem to tak řekl, tak ten výrok je pravdivý, protože ta většina je mlčící.“

Vyjádřil se také k letošnímu verdiktu soudu, který mu nařídil omluvit se za nepravdivé a urážlivé výroky na internetu. Veleba totiž osočil trojici přírodovědců s tvrzením, že vědecké granty jsou nestandardně vysoké a motivací přírodovědců jsou peníze a tituly. Veleba se podle svých slov omlouvat nemusí.

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry z Vysočiny. Na co lákají voliče? Blesk TV

Devětašedesátiletý Jan Veleba se celý svůj život věnoval zemědělství. V letech 2005 až 2014 byl prezidentem Agrární komory. V roce 2012 byl zvolen jako nestraník senátorem. O dva roky později byl zvolen předsedou tehdejší SPOZ – Strany práv občanů zemanovců (dnes jen SPO). Tentokrát se uchází o post hejtmana Vysočiny jako lídr kandidátky spojené s Okamurovou SPD. „Chtěli bychom být novým takovým svěžím větříkem v politice Kraje Vysočina, chtěli bychom zvelebovat Vysočinu,“ prohlásil v debatě.

Pokud jste nestihli přímý přenos debaty z Jihlavy, můžete se podívat na záznam:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Vysočiny: Uprchlíci, jaderný odpad a tragická D1 Blesk TV