„Setkání s panem prezidentem v Lánech bylo legitimním jednáním části předsednictva ČSSD, kdy někdejší většina ČSSD vyzvala předsedu strany k reflexi výsledku voleb, to předcházelo tzv. puči,“ vysvětlil Zimola na úvod. Původně sociální demokraté očekávali, že získají v parlamentních volbách třicet procent hlasů. Utržili ale o deset procent méně.

„S odstupem si musíte nastavit zrcadlo, tehdy jsem byl jeden z účastníků a nebyl jsem tím hlavním. To, co se odehrávalo v Lánech, bych rozhodně nenazval pučem. To, že se to mediálně zjednodušilo, že to dostalo přízvisko, je záležitost, se kterou se dodnes vyrovnávám. Za ta léta se mi povedlo přesvědčit mé spolustraníky, zde v sociální demokracii, že to nemá vliv na práci v jižních Čechách a na práci, kterou zde odvádíme,“ řekl dál Zimola.

Lánská schůzka vs. Michal Hašek

A jak se k věci postaví současný hejtman Jihočeského kraje Michal Hašek? Na onu večeři s prezidentem možná už zapomněl, teď totiž řeší jiné problémy – konkrétně svou neexistující mluvčí, jejíž jménem vystupovala kontroverzní lobbistka Jana Mrencová, aby se postarala o jeho pozitivní mediální obraz.

Hašek původně lánský puč zapíral a lhal tak do nejedné kamery a mikrofonu. Poté, co schůzku potvrdil další z účastníků Milan Chovanec (ČSSD), Hašek otočil. Na Facebooku vydal Hašek prohlášení, pod které se podepsal i Zimola.

„Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit. Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme,“ vyšel s pravdou ven Hašek.

Zimolův kontakt s premiérem a prezidentem

„Já se s panem prezidentem setkávám, nijak se tím netajím. Vnímám ho jako respektovaného politika s konzistentními názory,“ uvedl Zimola v debatě Blesku. Během tří let se s ním podle svých slov viděl zhruba ve třiceti případech.

S premiérem Bohuslavem Sobotkou se ne vždy Zimola v názorech shodne, i když uznává, že je legitimně zvoleným předsedou strany. „Koneckonců naposled to byla zákonodárná iniciativa Jihočeského kraje ve věci tzv. církevních restitucí, tam se pan Sobotka vůči mně i vůči kraji ohradil. To ale neznamená, že bychom oba nebyli sociálními demokraty a nebyli bychom schopni si porozumět,“ uzavřel Zimola.

 Na celou debatu se podívejte ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě Blesk TV