Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Horké chvíle lídrů z jihu Čech: Kudla do zad Sobotkovi, hrdý šéf SSM a parcely

/
  • Lídři na hejtmana Jihočeského kraje při debatě Blesku z Českých Budějovic
    31. srpna 2016 ● 05:49

    Minulost v StB, lánský puč nebo styky s kmotry. I o tom se v úterní debatě rozhovořili kandidáti na hejtmana v Jihočeském kraji. Sedmička debatujících ve třetím živém přenosu Blesk.cz okomentovala svou ne vždy zdařenou minulost. Podívejte se na to, s jakými problémy se současní kandidáti na hejtmana mohou potýkat v nastávajících volbách. 

  • 1.

    Braný (KSČM): „Kariéra“ v StB?

    Dvacetiletá služba u pohraniční stráže dostala Petra Braného (KSČM) do Cibulkových seznamů StB. Podle jeho slov ale služba na hranicích nemá nic společného s prací u státní tajné policie. „Žádnou spolupráci jsem vázanou neměl. Byl jsem nomenklaturně zařazen asi kvůli své službě u stráže. To víte, že v pětašedesáti rekapitulujete svůj život, a já bych přál všem občanům, aby si mohli říct, že vše, co činili, činili tak, aby se mohli podívat lidem do očí,“ vysvětlil Braný.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Bývalý pohraničník Braný chce být hejtman: Střílel někdy na uprchlíky? Blesk TV

    Podle něj se po roce devadesát stalo velkou módou kát se. „Žil jsem v pohraničí na Chebsku, bral jsem to jako vztah dobrodružství a pomoci lidem. Cokoliv bylo třeba, pohraničníci pomáhali. Rozhodl jsem se z pragmatického důvodu, chtěl jsem studovat. Služba byla složitá, vůbec to nebyla jednoduchá věc,“ uzavřel Braný.
     

     

    Podívejte se na debatu z Jihočeského kraje:

    Video
    Video se připravuje ...

    Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě Blesk TV

  • 2.

    Hroch (Jihočeši): S komunisty do „paktu“

    Pavel Hroch (Jihočeši 2012) měl po ustavujícím sněmu Jihočechů v roce 2012 prohlásit, že nevylučuje spolupráci s KSČM. Přitom opakovaně za koalici s komunisty kritizoval hejtmana Zimolu.

    „Vždy jsme říkali, že bychom s komunisty nikdy spolupracovat nechtěli a nechceme. Na druhou stranu jsou to demokratické volby, je to soutěž politických stran a lidé to této straně musí ,naházet’ stejně jako nám. Rádi bychom, aby si lidé uvědomili, že Jihočeši přicházejí s novými nápady.

    Video
    Video se připravuje ...

    Lídr Jihočechů Hroch o svém působení v SSM: Byly to krásné časy. Blesk TV

    Hroch také v roce 2012 řekl, že se neuzavírají před nikým. „To byl rok 2012, dnes jsme v roce 2016. V žádném případě to neplatí pro současná xenofobní uskupení,“ vysvětlil Hroch. Také přiznal, že byl v mládí předsedou SSM, ale podotkl, že se tato funkce „tahala z klobouku“. 

  • 3.

    Maxová (ANO): Nestabilní jihočeská základna

    Jihočeskou organizaci hnutí ANO v posledních měsících postihly závažné rozbroje. Z prachatické buňky odešli někteří členové, i když podle šéfky ANO na jihu Čech Radky Maxové není pravda, že by to bylo kvůli vynucování loajality.

    „Co tvrdí bývalí kolegové, není pravda. Oni založili nové uskupení a všichni, co tvrdili, že u nás jde o loajalitu, tak jsou teď na předních místech. Upřímně jsem ráda, že odešli, a to už na konci února, kdy se sestavovala krajská kandidátka,“ řekla Maxová. Nebojí se, že by měl skandál vliv na to, jakou by byla hejtmankou. „Jsem demokratická a buď politik umí kolegy přesvědčit, nebo oni umí přesvědčit jeho.

    Video
    Video se připravuje ...

    Nejdřív jí utekli kolegové, teď chce být poslankyně Maxová z jihu Čech hejtmanka. Blesk TV

    Tímto způsobem vedu i krajskou organizaci. Andrej Babiš si situaci nechal vysvětlit, nicméně moje argumenty k ,rozpadu’ jihočeské buňky vzal,“ uvedla k problému Maxová.

    Myslí si, že jsou součástí přirozeného vývoje hnutí. Maxová se cítí být silným lídrem i kandidátem na hejtmana. „I protože máme za sebou tým odborníků, kteří můžou Jihočeskému kraji hodně přinést,“ podotkla.

  • 4.

    Švec (STAN): Politická turistika?

    Střídání politické „orientace“ i neúspěšná kandidatura doprovází politickou kariéru kandidáta na hejtmana Jiřího Ševce (STAN). Neúspěšnou kandidaturu do zastupitelstev obce i kraje ale okomentoval jen jako snahu dostat se do zastupitelstva dané obce a mít přímý vliv na její směřování.

    Video
    Video se připravuje ...

    Starosta z jihu Jiří Švec: Nejsem žádný politický turista. Blesk TV



    „Na svou první funkci jsem kývnul jako nezkušený, politikou nepolíbený mladý jinoch a kandidoval jsem za ČSSD. Měl jsem chuť se zapojit do společenského života v obci Lišov, kam jsem se přiženil. To byl první pokus a moc jsem o tom nepřemýšlel, to bych ani nespojoval s politikou,“ uvedl Švec.

    Začátky by prý pominul: „V komunální politice začínali všichni, mnozí z nás tam působíme dodnes. Jde o to, kdo vám dá šanci do politiky vstoupit. Nejde o barvu, ale jde o to, co chcete dělat pro svoji obec.“ Obvinění z politického turismu tak odmítá.

  • 5.

    Talíř (KDU-ČSL): Náhoda při koupi lukrativních parcel?

    Údajné pochybení ve funkci ředitele zemědělského družstva Netřebic provází Pavla Talíře (KDU-ČSL). Panovalo podezření, že tamní družstvo poškodil o statisíce korun, proto byl ze své funkce odvolán. Údajně si měl odkoupit lukrativní pozemky, které pronajal městu za tři miliony korun.

    Video
    Video se připravuje ...

    Lidovec Talíř o nákupu lukrativních pozemků: Byla to náhoda. Blesk TV



    „Působil jsem třináct let ve funkci ředitele a nebyl jsem odvolán, ale dosloužil jsem funkční období, ještě jako starosta města. Pozemky jsem od nikoho nekupoval, naopak jsem je vysoutěžil u pozemkového úřadu,“ řekl Talíř.

    Také upozornil, že v Netřebicích žije jeho rodina historicky už nejméně tři sta let. „Když vás chce někdo dostat, tak udělá všechno proto, aby vás sesadil. To samé se odehrávalo do zastupitelstva města Kaplice. Člověk, který se pohybuje na veřejnosti, je vystaven útokům,“ vysvětlil Talíř.

  • 6.

    Zahradník (ODS): Styky s kmotrem

    Jan Zahradník (ODS) jel v roce 2010 jako kandidát na ombudsmana údajně pro radu za Pavlem Dlouhým, který je považován za kmotra české politiky. Zahradník přiznal, že už na svou „neúspěšnou kandidaturu málem zapomněl“. Kandidaturu přijal na návrh Václava Klause. Také proto, že s ním politicky souzní.

    Video
    Video se připravuje ...

    Exhejtman z jihu Čech: Jaký vztah má s tamním »kmotrem?« Blesk TV



    „Dlouhý je významná osoba ODS, opakovaně bývá legitimně zvolen. Aktuálně je místostarostou Hluboké. Není to člověk, který ze stínu tahá za nitky, je na politické scéně. Jsme v kontaktu. Čas od času se s ním setkám na půdě ODS, tak jako na jiných sněmech s jinými kolegy posledních šestadvacet let, jakožto člen ODS. Odmítám, že bych za ním jel lobbovat o hlasy kvůli své kandidatuře na ombudsmana. Dostal jsem tenkrát ve Sněmovně asi pět hlasů, takže kandidatura to nebyla úspěšná,“ informoval Zahradník.

  • 7.

    Zimola (ČSSD): Lánský puč

    Tzv. lánský puč, kdy vyjednával s ostatními kolegy z ČSSD na zámku v Lánech s prezidentem Zemanem o možnosti „odstranit“ z funkce Bohuslava Sobotku. „Kauza lánského puče není nic jiného než dobrá večeře u pana prezidenta. Předcházel tomu výsledek voleb, který byl v očekávání ČSSD vyšší. Chtěli třicet procent hlasů,“ řekl Zimola.

    Video
    Video se připravuje ...

    Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře. Blesk TV



    Podle něj bylo setkání legitimním jednáním předsednictva ČSSD, jakožto více než třicetičlenného orgánu. Někdejší většina ČSSD vyzvala předsedu strany k reflexi výsledku voleb. „To, že se to mediálně zjednodušilo, že to dostalo přízvisko, je záležitost, se kterou se dodnes vyrovnávám. Za ta léta se mi povedlo přesvědčit mé spolustraníky, že to nemá vliv na práci v jižních Čechách a na práci, kterou zde odvádíme,“ řekl dál Zimola.

    Přiznal, že načasování nebylo nejlepší a nastavil si prý v této věci už „zrcadlo“. I přesto, že s premiérem Sobotku ne vždy souhlasí, tvrdí, že v rámci programu ČSSD své funkce vykonávají dobře a jsou schopni si porozumět.

    „Naposledy jsme se neshodli v danění církevních restitucích, tam se pan premiér i vůči mně ohradil,“ podotkl Zimola, který se netají tím, že se stýká s prezidentem Zemanem a „uznává ho, za jeho konzistentní názory“.


    Podívejte se na celý záznam debaty:

    Video
    Video se připravuje ...

    Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě Blesk TV


Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

nezadat1: Myslím,že se v Česku tolik blbů nenajde aby ho zvolili nějak výrazně.

(31. 08. 2016 13:32)

mrdlafka: zalez Topollhánku

(31. 08. 2016 12:33)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy