Bernard je členem strany teprve od ledna 2015, což mu někteří spolustraníci vyčítají. Je to podnikatel spjatý se Škodou Transportation, kde se vypracoval z dělníka až na generálního ředitele. V roce 1989 spoluzakládal Občanské fórum Škoda, dnes je mu 51 let, je ženatý a má dvě děti. V případě volebního úspěchu se chce svého podnikání vzdát.

„To je citlivá otázka. Myslím, že se změní docela radikálně směrem dolů,“ odpověděl na dotaz, jak se změní jeho měsíční příjem, více téma ale komentovat příliš nechtěl. „Neprozradím to, nicméně to pro mě není důležitá otázka. Nemusím se tím, naštěstí, zaobírat,“ dodal stručně.

Coby šéf Škody Transportation musel Bernard v nedávné době podstoupit arbitráž s českým státem, kterou vyhrál. České dráhy, státní podnik, tak musely jeho Škodě zaplatit třičtvrtě miliardy korun. Blesk proto zajímalo, zda bude pracovat coby hejtman pro lidi nebo pro svou firmu, i když se jí hodlá vzdát.

„Tento vztah jsem si narovnal veřejným příslibem, že výnos ze svého podnikání věnuji na charitativní účely. K té arbitráži – my jsme nabízeli dohodu ještě před tím, ušetřila by státu miliardu korun. Ta byla odmítnuta,“ komentoval kauzu, která přidělává vrásky na čele ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Ten se chce se Škodou Transportation soudit. Na celé vyjádření Bernarda se podívejte:

Video
Video se připravuje ...

Stáhl stát o peníze, teď chce vést kraj. Bude Bernard patriot, nebo byznysmen? Blesk TV

Kraj tlačí bota v dopravě

Za největší problém západočeského kraje označil lídr ČSSD stavbu silnic a dálnic. Vypíchl například nedokončený plzeňský obchvat, kde chybí dodělat pouze několik kilometrů.

Video
Video se připravuje ...

Co jsou priority kraje? Odpovídal Bernard (ČSSD), Blesk TV

„Jednoznačně doprava. Neuděláme nikde víc pro občany například Plzně, než když si pospíšíme s dostavbou západního okruhu. Budeme pokračovat dál ve stavbách obchvatů,“ nechal se slyšet Bernard. Cílit hodlá také na veřejnou dopravu. Ta by se měla přiblížit individuální. „Standardem by se měly stát malokapacitní mikrobusy, autobusy na zavolání. Nechat někdy zodpovědnost veřejné dopravy na obcích,“ dodal Bernard.

Otázku pak Josefu Bernardovi pokládal v rámci debaty lídr KSČM Karel Šidlo. Zajímaly ho rozpočtové priority kraje v případě, že by ČSSD uspěla.

„Cítíme tři priority a to je oblast dopravy, já jsem tady zmiňoval, co chceme docílit, zdravotnictví, rovněž jsem zmiňoval, a v neposlední řadě bezpečnost,“ odpověděl Bernard.

Podívejte se, čím chce Josef Bernard lidi přesvědčit, jak odpověděl svému soupeři nebo jak vysvětlil svůj názor, že největší problém má Plzeňský kraj v dopravě:

Video
Video se připravuje ...

Největším krajským problémem je doprava, míní Bernard (ČSSD), Blesk TV

 

Video
Video se připravuje ...

30 sekund Bernarda Blesk TV

Fotogalerie
9 fotografií