Třiačtyřicetiletá bývalá učitelka tělocviku a občanské výchovy je v současné době náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu. Ráda hraje basketbal a tenis, několik let řídila jako starostka Horní Slavkov na Sokolovsku.

ČSSD, tedy koaliční partner hnutí ANO, jí ale vyčítá, že se z postu odborné náměstkyně protlačila na přední příčky krajské kandidátky a chce být hejtmankou.

Jsem úřednice a teď kandiduji na hejtmanku, tak se zase přesouvám do té politické sféry. Každý má právo volit a být volen. Kdybych byla zvolena, musela bych si jednu z těch funkcí vybrat a jistě bych si vybrala hejtmanku Karlovarského kraje,“ řekla k tomu Vildumetzová. Proč by se jí ale měla stát? Přesvědčit vliče se snažila během 30 vteřin, které dostala během debaty k dispozici:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro Babišovu lídryni z Varů: I já chci kraj řídit jako firmu! Blesk TV

Za největší problém kraje, který je co se týká počtu obyvatel vůbec nejmenší, považuje Vildumetzová nedostavěnou dálnici do Prahy. „Všichni to slibují vždycky, když jsou volby, že dálnice bude hotová. Teď se povídá o tom, že by měla být v roce 2025 nebo 2030. Což je pro občany Karlovarského kraje nepřijatelné. Chybí nám 81 kilometrů dálnice,“ poznamenala.

Otázka od soupeře

Během každé z debat Blesku ke krajským volbám dostanou také jednotliví kandidáti prostor zeptat se na jednu otázku jednoho ze svých soupeřů. Toho jim určí redakční los. Jany Vildumetzové se ptal současný hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD). Zajímalo ho, zda by lídryně hnutí ANO po případném vítězství ve volbách usilovala o privatizaci krajského zdravotnictví. ČSSD je totiž zásadně proti.

„Hnutí ANO je absolutně proti privatizaci nemocnic. Deklarovalo to svým volebním programem. Je ale nutné nemocnice efektivně řídit, jsou tam určitě prostory pro zlepšení. Například centrální nákupy nebo otevřená data,“ prohlásila.

Podívejte se na to, jak chce Vildumetzová řešit nedostavěnou dálnici D6 i co dalšího Martinu Havlovi odpověděla:

Video
Video se připravuje ...

Debata KV - Jana Vildumetzová Blesk TV

Fotogalerie
14 fotografií