Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kandidátky do krajských voleb jsou hotové. Z jakých jmen vyberete hejtmana?

/
  • Kdo bude novým hejtmanem ve vašem kraji?
    2. srpna 2016 ● 19:55

    Strany a hnutí letos do krajských voleb podaly celkem 270 kandidátních listin. Je jich o dvě desítky více než při minulých regionálních volbách v roce 2012. Nejvíce přihlášek, a to 25, dostali v Moravskoslezském kraji. Nejmenší výběr budou mít lidé v Plzeňském a Královéhradeckém kraji, kde se sešlo jen po 17 kandidátkách. Počet předložených kandidátních listin se zvýšil ve většině regionů, a to minimálně o jednu. Hned o pět kandidátek navíc v porovnání s minulými volbami budou mít v jižních Čechách, kde evidují přihlášky 23 seskupení. Menší výběr budou mít naopak ve Středočeském, Královéhradeckém a Zlínském kraji.

  • 1.

    Na jihu Moravy podalo kandidátku do krajských voleb 21 uskupení

    V Jihomoravském kraji odevzdalo kandidátku do říjnových krajských voleb 21 stran a uskupení. Vítězství bude obhajovat ČSSD, kterou by měl vést do voleb hejtman Michal Hašek. KSČM stejně jako lidovci letos změnila lídra. Komunisty povede do voleb poslanec Ivo Pojezný. Beze změny je to u ODS, která opět spoléhá na místostarostu Blanska Jiřího Crhu. TOP 09 bude kandidovat nově s podporou Žít Brno, které zaznamenalo úspěch v Brně při posledních komunálních volbách. Lídrem bude starosta Židlochovic Jan Vitula.  

     

    Pětiprocentní hranici potřebnou pro zisk mandátů se bude snažit překonat i Strana zelených v čele s podnikatelem Jiřím Hlavenkou, Starostové pro jižní Moravu se starostou Brna-severu Martinem Malečkem, hnutí Svoboda a přímá demokracie v koalici se Stranou práv občanů bude spoléhat na pedagoga Jiřího Hrnčíře, Moravané na svého předsedu Ondřeje Hýska a Strana svobodných občanů spolu se Stranou soukromníků na ekonoma Petra Pořízka.  

     

    Do voleb se chystají i uskupení vymezující se proti islámu a imigraci. Jedním je strana s názvem Ne ilegální imigraci – Peníze raději pro naše lidi, jejímž lídrem je agronom Jan Šalamoun, druhou je Dělnická strana sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme, jejíž jedničkou je manažer restaurací Erik Lamprecht. Kandidovat bude i koalice Republikánů Miroslava Sládka spolu s Patrioty České republiky. Lídrem bude bývalý poslanec a někdejší šéf republikánů Miroslav Sládek. Dále kandidátku odevzdal Úsvit s Blokem proti islamizaci, Sdružení pro republiku – Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska, strana s názvem Volte pravý blok, dále Národní demokracie, Koruna Česká, Svoboda a síla a Konzervativní strana.  

    Španělé volí nový parlament, hlasování opakují po půl roce.
    Autor: EPA

  • 2.

    V hradeckém kraji chce v krajských volbách soupeřit 17 subjektů

    V krajských volbách v Královéhradeckém kraji chce letos v říjnu kandidovat 17 politických subjektů. Z toho je devět koalic, šest politických stran a dvě politická hnutí. Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) funkci v čele kraje neobhajuje. Zdůvodnil to tím, že se chce soustředit na práci senátora. Sociální demokraté do voleb posílají jako lídra vysokoškolského pedagoga Jiřího Štěpána. 

     

    KSČM do voleb povede hejtmanův náměstek Otakar Ruml. V čele kandidátky TOP 09 bude poslanec a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, lídrem ODS bude bývalý policejní prezident Martin Červíček. Kandidátku ANO povede náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a v čele koalice STAN a Východočechů bude poslankyně Martina Berdychová. 

     

    Kandidátku Koalice pro Královéhradecký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL, Hradecký demokratický klub (HDK) a Volba pro město (VPM), povede krajský předseda lidovců Vladimír Derner. Lídrem společné kandidátky Strany zelených, pirátů a hnutí Změna v Královéhradeckém kraji bude krajinný ekolog a člen královéhradeckého městského zastupitelstva Martin Hanousek. 

     

    Do voleb jdou také kandidáti koalice Úsvit s Blokem proti islamizaci, koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK, koalice Svobodní a Soukromníci, hnutí Nezávislí a koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů a SNK.  

    Prezidentské volby
    Autor: Profimedia

  • 3.

    V Moravskoslezském kraji bude kandidovat 25 subjektů

    V Moravskoslezském kraji bude v podzimních krajských volbách kandidovat 25 politických stran, hnutí a koalic. Lídrem ODS je místostarosta Klimkovic u Ostravy Jakub Unucka, lidovce vede do voleb ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské a ředitel Charity ČR Lukáš Curylo a Nezávislé opět starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky a bývalá senátorka Liana Janáčková.   

     

    Poprvé jde do krajských voleb vládní hnutí ANO, jehož kandidátem na hejtmana je rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. TOP 09 nominovala do čela starostu Bolatic na Opavsku a poslance Herberta Paveru. Bývalý dlouholetý místopředseda TOP 09 a starosta Čeladné na Frýdecko-Místecku Pavol Lukša jde do voleb s novou stranou Dobrá volba. 

     

    Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) společně s hnutím Ostravak má jako lídra odborníka na ochranu životního prostředí v průmyslu Petra Jančíka a Česká pirátská strana někdejšího předsedu strany Lukáše Černohorského. Bývalá náměstkyně opavského primátora a předsedkyně krajské organizace Strany zelených (SZ) Pavla Brady je jedničkou společné kandidátky SZ a SNK Evropští demokraté s názvem Pro region.  

    V Chomutově se 31. ledna opakovalo hlasování do městského zastupitelstva. Výsledky říjnových komunálních voleb ve městě byly totiž soudně zrušeny kvůli kupčení s voličskými hlasy.
    Autor: ČTK, Jana Ulrichová

  • 4.

    Do voleb v Plzeňském kraji jde 17 uskupení

    Kandidátní listinu pro letošní krajské volby v Plzeňském kraji podalo na krajský úřad 17 uskupení. Současný hejtman Václav Šlajs se rozhodl nekandidovat, lídrem ČSSD je tak bývalý ředitel Škody Transportation Josef Bernard, KSČM opět povede poslanec Karel Šidlo, ANO předseda Hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman. TOP 09 má v čele primáře klatovské nemocnice Richarda Piknera, Starostové s dalšími partnery mají v čele krajského předsedu STAN a starostu Spáleného Poříčí Pavla Čížka, školní inspektorka a předsedkyně krajské KDU-ČSL Ivana Bartošová povede kandidátku Koalice pro Plzeňský kraj, která je složena z jiných subjektů než v roce 2012. 

     

    Kromě tradičních stran už dříve v kraji ohlásily kandidaturu některé nově utvořené či změněné koalice. V Koalici pro Plzeňský kraj, kterou v minulých volbách tvořily KDU-ČSL, Strana soukromníků a hnutí Nestraníci, se letos pod stejným názvem spojily KDU-ČSL, Strana zelených a hnutí Nestraníci. Starostové se pro letošek spojili s Občany patrioty, Stranou svobodných občanů a Stranou soukromníků. 

    V Chomutově se 31. ledna opakovalo hlasování do městského zastupitelstva. Výsledky říjnových komunálních voleb ve městě byly totiž soudně zrušeny kvůli kupčení s voličskými hlasy.
    Autor: ČTK, Jana Ulrichová

  • 5.

    O mandáty zastupitelů chce ve Zlínském kraji usilovat 20 subjektů

    Kandidátku do podzimních voleb do krajského zastupitelstva ve Zlínském kraji podalo 20 politických stran a hnutí. Hejtmanem Zlínského kraje je poslední dvě období Stanislav Mišák (ČSSD). Lídrem ČSSD je místo něj krajský radní pro školství Petr Navrátil. Komunisty povede stejně jako před čtyřmi lety hejtmanův náměstek Ivan Mařák. Třetí strana koalice, SPO, lídra mění, když náměstka hejtmana Lubomíra Nečase odsunul na druhé místo kandidátky Vladimír Kruliš z kanceláře prezidenta.  

     

    KDU-ČSL, v zastupitelstvu nejsilnější opoziční strana, vsadila stejně jako minule na senátora a starostu Vsetína Jiřího Čunka. ODS povede starosta Vlčnova Jan Pijáček. STAN a TOP 09, které v roce 2012 kandidovaly společně, jdou do voleb samostatně. Lídrem STAN je zlínský primátor Miroslav Adámek, TOP 09 vede krajský předseda Vlastislav Navrátil.  

     

    Lidovci v roce 2008 měli na kandidátce zástupce Strany soukromníků, která jde nyní do voleb se Stranou svobodných občanů. Lídrem je majitel loterijní společnosti Synot a senátor Ivo Valenta. Do krajského zastupitelstva chce i vládní hnutí ANO, které vsadilo na poslankyni Margitu Balaštíkovou. Kandidátku zelených a pirátů vede vsetínský zastupitel Michal Berg.

    Kdo bude novým hejtmanem ve vašem kraji?
    Autor: ČTK

  • 6.

    V Libereckém kraji kandiduje 20 uskupení

    V Libereckém kraji podalo kandidátku pro podzimní krajské volby 20 uskupení. Starosty povede hejtman Martin Půta, komunisty poslanec a bývalý krajský ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík a Změnu sportovkyně Zuzana Kocumová. Lídrem sociální demokracie je náměstek jabloneckého primátora Pavel Svoboda a ODS povede do voleb v kraji starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Nováčkem v krajských volbách bude ANO, které povede pracovnice Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jitka Volfová.  

     

    Poprvé se představí i Budoucnost pro Liberecký kraj, kterou vytvořily KDU-ČSL a Nová budoucnost. V čele společné kandidátky bude podnikatelka Lidie Vajnerová. TOP 09 povede válečný veterán z Perského zálivu František Gábor. Pro krajské volby se spojily také Strana práv občanů a Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Za lídra si tato koalice vybrala Radovana Vícha. O přízeň voličů budou usilovat například i piráti, Romská demokratická strana či Pravý Blok a po odmlce se vrací Republikáni Miroslava Sládka. 

    Kdo bude novým hejtmanem ve vašem kraji?
    Autor: Kateřina Moravcová

  • 7.

    Kandidátky do krajských voleb podalo v Ústeckém kraji 23 subjektů

    Kandidátku k registraci do krajských voleb podalo v Ústeckém kraji ve stanoveném termínu 23 politických stran, hnutí a koalic. Vítězství budou obhajovat komunisté, kteří dosud vládnou Ústeckému kraji společně s ČSSD. Kandidátku KSČM vede hejtman Oldřich Bubeníček. Jedničkou ČSSD je po osmi letech znovu Jaroslav Foldyna.   

     

    Jedničkou kandidátky ODS je kadaňský starosta Jiří Kulhánek, hnutí ANO postavilo do čela litoměřického zastupitele Petra Urbánka. Lídrem TOP 09, která v posledních volbách v kraji nepřekročila pětiprocentní hranici, je poslanec Michal Kučera. Jedničkou Starostů a nezávislých (STAN) se stal starosta Malých Žernosek Petr Liška.   

     

    Spory o název komplikovaly předvolební přípravu současné krajské opozici, která dosud fungovala pod hlavičkou PRO!Kraj. Jedna ze součástí uskupení, bílinská B10 se přejmenovala na ProKraj a oznámila, že bude kandidovat v podzimních krajských volbách. Dosavadní PRO!Kraj se zaregistroval pod novým názvem Jsme PRO!Kraj a jedničkou jeho kandidátky je Leo Steiner. Lídrem ProKraj je ústecká primátorka Věra Nechybová (nez.). Jedničkou společné kandidátky zelených a pirátů je zemědělec Daniel Pitek, společnou kandidátku DSSS a LEV-21 vede Tomáš Vandas. 

     

    Kampaň se rozbíhá pomalu. Mnoho uskupení se více věnuje kampani na sociálních sítích. V kraji už jsou k vidění i billboardy a těch má zřejmě nejvíc hnutí ANO. 

    Kdo bude novým hejtmanem ve vašem kraji?
    Autor: Pavel Ryšlink

  • 8.

    Do krajských voleb v Olomouckém kraji bylo podáno 21 kandidátek

    O letošní říjnové krajské volby v Olomouckém kraji projevili politici či nezávislé osobnosti větší zájem než před čtyřmi lety. Tehdy se o hlasy kandidátů ucházelo v regionu 18 politických stran, hnutí a koalic, nyní je kandidátek o tři více. Do voleb půjdou společně například Starostové a nezávislí se členy uskupení ProOlomouc, kteří vytvořili koalici Starostové ProOlomoucký kraj. V jejím čele je starosta obce Dolní Studénky na Šumpersku Radim Sršeň. Koalici pro Olomoucký kraj společně se starosty tvoří lidovci a Strana zelených, povede ji krajský předseda KDU-ČSL a místostarosta Velké Bystřice Ivo Slavotínek. 

     

    O hlasy voličů bude v kraji usilovat také nové uskupení Občané pro Olomoucký kraj – volbaOK v čele s bývalým členem hnutí ANO, starostou Hranic Jiřím Kudláčkem. Koaliční smlouvu podepsali také piráti se zástupci hnutí Změna a ProRegion. Lídrem této koalice nazvané Kraj nové generace bude Martin Šmída, šéf krajského sdružení pirátů a místopředseda pirátů.  

     

    V čele parlamentních stran stojí především zkušení politici, ale i starostové či lékaři. Lékaře postavilo do čela kandidátky hnutí ANO, které povede pedagog a praktický lékař Oto Košta. Na stejnou profesi vsadila TOP 09, kterou bude reprezentovat lékařka a poslankyně Jitka Chalánková. Za komunisty bude o místo hejtmana usilovat poslanec Alexander Černý. ODS do krajských voleb povede starosta Uničova Dalibor Horák, ČSSD bude reprezentovat její krajský předseda a poslanec Jiří Zemánek.  

    Kdo bude novým hejtmanem ve vašem kraji?
    Autor: ČTK

  • 9.

    Do voleb v Pardubickém kraji se zaregistrovalo 22 subjektů

    Do podzimních krajských voleb v Pardubickém kraji se zaregistrovalo 22 subjektů. ČSSD, která minulé volby v kraji vyhrála, opět na pozici lídra postavila současného hejtmana Martina Netolického. Lídrem Koalice pro Pardubický kraj je znovu Roman Línek. Hnutí ANO, které kandiduje poprvé, vybralo do svého čela náměstka primátora Jana Řehounka.  

     

    ODS vsadila na Michala Kortyše, který zastává funkci místostarosty v Litomyšli na Svitavsku. Komunisté si vybrali krajského zastupitele Jana Foldynu. Za TOP 09 je nejvýše nasazeným primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky pardubické nemocnice a poslanec Jiří Skalický.  

     

    Sdružení Osobnosti Pardubického kraje je koalicí Strany práv občanů, uskupení Pardubice pro lidi a Hnutí osobnosti Pardubického kraje. Lídrem je stávající krajský radní Jaromír Dušek (SPO). Strana zelených spolu s piráty a politickým hnutím Změna nominují projektanta Jakuba Kutílka (Strana zelených). 

    Kdo bude novým hejtmanem ve vašem kraji?
    Autor: ČTK

  • 10.

    Do krajských voleb ve středních Čechách se přihlásilo 20 uskupení

    Ve středních Čechách podalo kandidátku pro krajské volby 20 uskupení. To je o jedno méně než při minulých volbách před čtyřmi lety. Obhajovat funkci bude hejtman Miloš Petera z ČSSD. Hnutí ANO, jež v nynějším krajském zastupitelstvu nemá své představitele, povede první místopředsedkyně Sněmovny a benešovská radní Jaroslava Jermanová. STAN proti nim nasadí kolínského starostu a krajského zastupitele Víta Rakušana, TOP 09 náměstka šéfa podolské porodnice Petra Tisa. Na rozdíl od minulých voleb budou tato dvě uskupení kandidovat samostatně.  

     

    ODS povede do krajských voleb starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka, který byl za bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS) mluvčím kraje. KSČM nominovala krajského radního pro kulturu Zdeňka Štefka, který se bude zároveň ucházet o hlasy voličů v senátních volbách na Mělnicku. Volební jedničkou společné kandidátky KDU-ČSL, SNK-ED a zelených bude bývalý starosta Příbrami a někdejší Bendlův náměstek na kraji Josef Vacek. V minulých krajských volbách kandidovala KDU-ČSL v koalici s SNK ED a nezávislými kandidáty a zelení šli do voleb samostatně. 

    Kdo bude novým hejtmanem ve vašem kraji?
    Autor: ČTK

  • 11.

    Kandidátní listiny pro krajské volby na Vysočině dalo 21 subjektů

    Kandidátní listiny do podzimních krajských voleb na Vysočině předložilo se žádostí o registraci 21 politických stran, hnutí a jejich koalic. Křeslo hejtmana bude v čele kandidátky ČSSD obhajovat nestraník Jiří Běhounek. Podle údajů stran je v čele kandidátky ODS podnikatel Zdeněk Geist z Jihlavy. Kandidátku KDU-ČSL vede Jaromír Kalina, někdejší sládek jihlavského pivovaru, který je teď náměstkem jihlavského primátora. Hnutí ANO dalo na první místo kandidátky projektového manažera Josefa Pavlíka z Havlíčkova Brodu. 

     

    Komunisty do krajských voleb povede Milan Plodík. Lídrem společné kandidátky TOP 09 a zelených pro krajské volby na Vysočině je havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek. Společného lídra má také hnutí STAN a strana SNK-ED. Je jím starosta Pacova Lukáš Vlček.

    Kdo bude novým hejtmanem ve vašem kraji?
    Autor: ČTK

  • 12.

    Kandidátní listiny do jihočeských voleb podalo 23 subjektů

    Kandidátní listiny pro podzimní jihočeské krajské volby podalo 23 politických stran, hnutí a koalic. Je to o pět subjektů více než před čtyřmi roky. Na listinách momentálně figuruje přes 1000 kandidátů. Počet kandidátů se ještě může změnit. úřad nyní bude kontrolovat podané listiny, pokud v nich najde nějaké nepřesnosti, vyzve dotčenou stranu a ta musí údaje do 18. srpna opravit.

     

    Politické subjekty mohou do 8. srpna pořadí na listinách upravovat nebo doplnit další jména. Jihočeské zastupitelstvo má 55 členů a na kandidátní listině smí být maximálně 60 lidí. Počet subjektů usilujících o hlasy voličů za poslední dvě období výrazně vzrostl. V roce 2008 jich bylo o 10 méně než letos.

     

    KDU-ČSL povede starosta Kaplic Pavel Talíř, za lidovce kandiduje také starostka Třeboně Terezie Jenisová nebo Zdeněk Dvořák. Lídrem hnutí ANO je poslankyně Radka Maxová. Za KSČM se představí krajský předseda Petr Braný nebo Tomáš Vytiska. Lídrem hnutí Jihočeši 2012 je předseda Pavel Hroch. Mezi dalšími kandidáty hnutí je například Michal Doktor nebo Pavel Dvořák. Za sociální demokracii bude svůj post obhajovat hejtman Jiří Zimola, jeho náměstkyně Ivana Stránská nebo Jaromír Novák. Lídrem trojkoalice PRO JIŽNÍ ČECHY je lišovský starosta Jiří Švec. Za ODS jde do voleb bývalý hejtman Jan Zahradník nebo Pavel Eybert.

    V Chomutově se 31. ledna opakovalo hlasování do městského zastupitelstva. Výsledky říjnových komunálních voleb ve městě byly totiž soudně zrušeny kvůli kupčení s voličskými hlasy.
    Autor: ČTK, Jana Ulrichová

  • 13.

    V Karlovarském kraji bude do zastupitelstva kandidovat 20 stran

    Celkem 20 stran, sdružení a hnutí podalo kandidátku do říjnových voleb do zastupitelstva Karlovarského kraje. Před čtyřmi lety kandidovalo v kraji 16 stran a hnutí. Vítězství bude obhajovat KSČM, kterou povede Eva Valjentová. ČSSD půjde do voleb v čele s Martinem Havlem. ODS nominovala Karla Jakobce. Do čela koalice KDU-ČSL, TOP 09, Starostů a KOA se postaví Petr Kulhánek. Piráti v kraji vsadili na Josefa Janů, Alternativa na Jiřího Kotka a hnutí ANO zvolilo za svého lídra Janu Vildumetzovou.


    Před čtyřmi lety se do 45členného zastupitelstva kraje dostali zástupci šesti kandidujících stran. Volby tehdy vyhrála KSČM s 22,98 procenta hlasů před ČSSD s 22,73 procenta hlasů. Třetí byla ODS s 9,79 procenta a na čtvrtém místě se umístilo HNHRM, které dostalo 9,09 procenta hlasů. V zastupitelstvu jsou ještě zástupci koalice TOP 09 a Starostů pro Karlovarský kraj, kteří dostali 7,38 procenta hlasů a ALTERNATIVY, která měla 6,7 procenta hlasů.

     

    Po volbách v roce 2012 vznikla v Karlovarském kraji většinová koalice KSČM a ČSSD. Loni se ale rozpadla a nyní vládne široká koalice, v níž mají zástupce ČSSD, ODS, HNHRM a sdružení TOP 09 a Starostů pro Karlovarský kraj.

    Komunální volby v Libavé (ilustrační foto).
    Autor: ČTK

Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy