Na Praze 5, kde volil i prezident Zeman, je možné vybrat si mezi Pavlem Žáčkem za ODS a Václavem Láskou podporovaném lidovci a Stranou zelených. 

„Jsem pro bojovníky proti současným zlům a nikoli pro bojovníky proti minulým zlům, takže se přiznávám, že jsem volil bojovníka proti korupci, protože korupce je současné zlo,“ řekl Zeman poté serveru idnes.cz poté, co vhodil lístek do urny.

Láska býval policejním vyšetřovatelem, pracoval i v Transparency International. Žáček zakládal Ústav pro studium totalitních režimů, na což Zeman pravděpodobně naráží. Je tedy téměř jisté, že volil právě kandidáta lidovců a zelených, které ovšem nemá moc v lásce nemá.

Zeman se také opět vyslovil pro zavedení volební povinnosti. Neočekává, že výsledky senátních voleb se nějak odrazí na vládní úrovni. „Voliči vystříleli munici v prvním kole a u těch, jejichž kandidát neprošel, se objevila jistá lhostejnost a nezájem jít ke druhému kolu,“ prohlásil Zeman. Zatím přišlo k urnám kolem 5% voličů.

Volit dorazil i premiér Bohuslav Sobotka ve Slavkově u Brna. "Tyto senátní volby budou důležité pro podporu vlády. Na půdě Senátu je důležité, aby vládní koalice získala většinu, aby bez problémů mohly být v Senátu schvalovány návrhy zákonů," sdělil novinářům Sobotka. Chce také, aby koalice měla dostatek hlasů pro ústavní změny.

Pro sociální demokracii zůstává pro druhé kolo senátních voleb cílem devět získaných mandátů, tedy třetina celkového počtu, který je ve hře. Novinářům to dnes ve Slavkově u Brna na Vyškovsku, kde volil do Senátu, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Chce také, aby si současná vládní koalice podržela v Senátu většinu. Podle něj je důležité, aby lidé přišli k volbám. 

Fotogalerie
6 fotografií