Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pospíšil: Výhra ve volbách za vyhazov z vlády? Tak to tedy děkuji

Jiří Pospíšil poděkoval za vítězství v krajských volbách premiéru Petru Nečasovi
Jiří Pospíšil poděkoval za vítězství v krajských volbách premiéru Petru Nečasovi  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: psch, Eva Pospíšilová - 
15. října 2012
16:03

Krajské volby překvapily nejednoho občana a politika. Velkou převahu měli sociální demokraté a komunisté, ODS zvítězila v jediném kraji. Premiér tento výsledek přisoudil vyhození Jiřího Pospíšila z vlády. Znamená to snad, že by měl být exministr Nečasovi vděčný?

Jediný úspěch ODS zaznamenala v Plzeňském kraji. Premiér Petr Nečas se nebál naznačit, že je to v podstatě jeho zásluha. "Jiřímu Pospíšilovi gratuluji. Kdyby byl ve vládě, nemohl by být lídrem v Plzeňském kraji a zřejmě bychom tam takto neuspěli," řekl několik měsíců poté, co Pospíšila nečekaně z vlády vyhodil.

Pospíšil: Nečasovi děkuji

„Pokud to tak je, tak mi nezbývá, než Petrovi Nečasovi poděkovat jménem plzeňské ODS, že nám takto pomohl,“ řekl Pospíšil v nedělním diskuzním pořadu televize Prima Partie.

Byla to tak trochu ale nadsázka, Pospíšil to hned to uvedl na pravou míru, nicméně je dost dobře možné, že to na pozitivní výsledek přece jen nějaký vliv mělo. „Má podpora ODS v plzeňském kraji je dána směsicí důvodů, kde vyhazov s tím přímo nesouvisel, je pouze jedním z faktorů, který by mi mohl pomoci při krajských volbách. Není to klíčový důvod,“ uvedl.

Nejsem žádný chudák

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, kterého premiér Nečas z vlády vyhodil v červnu tohoto roku, o sobě tvrdí, že není žádná chudinka a že se o vítězství zasloužil tvrdou prací. „Vím, že lidi velmi oceňovali jmenování Pavla Zemana i podporu Lenky Bradáčové. Určitou roli tam hrály hlasy od lidí, kteří říkali: >>No, my nerozumíme tomu, proč jste z té vlády byl vyhozen a nesouhlasíme s tím a proto vás podpoříme.<< Je tam ale i řada lidí, která mi fandí aktivně, nejenom kvůli tomu, že jsem byl jako chudák vyhozen z vlády,“ vysvětlit Pospíšil.

Rozhovor s exministrem: Chci do vedení ODS!

Jako jediný lídr ODS dokázal Jiří Pospíšil stranu dovést v krajských volbách k vítězství. Celkový výsledek jej však mrzí a říká: „Jet dál bez nějaké sebereflexe bych považoval za špatný signál.“

Jak reagovalo vedení ODS na vaši výhru?
„Měl jsem pouze krátký telefonát od pana premiéra, který mi blahopřál.“

A vy jste mu poděkoval za to, že vás vyhodil z vlády a vy jste mohl kandidovat?
„Nechci být ironický. Nemám dobrý pocit z toho, jak ODS celkově dopadla. Ale za gratulaci jsem mu poděkoval.“

Je za výsledek voleb odpovědný i Petr Nečas?
„Za výsledek voleb je odpovědné celé vedení. Já nesouhlasím s tím, že by za to mohly krajské reprezentace. Lidé víc než podle regionálních programů volí podle toho, jaká je celospolečenská politická nálada. Takže vedení je za výsledek odpovědné a nemělo by se té odpovědnosti zříkat.“

Budete na kongresu ODS kandidovat na předsedu proti němu?
„Já budu aspirovat na post místopředsedy a v tuto chvíli neuvažuji o jiné pozici. Uvidíme, co se bude dál dít. Nikdy neříkej nikdy, ale teď o tom fakt neuvažuji.“

jerry39 ( 16. října 2012 11:54 )

Doufam že se hejtmanem nestane

lennne ( 16. října 2012 10:30 )

kdyby neposlouchal narizeni zednaru a nedrzel ruku na bl.bcema ...musel, mozna by nepohorel, proc byl asi ministrem M.Stepanek - provarenej alkoholik?...to se ukazalo na jeho pohrbu, zednarsky ritual za aktivni ucasti Necase.Kdyby se vsichni ze vsech spolecenstvi "odkopali" bylo by videt jak je nase vlada prospikovana zajmy ruznych radu a spolecensrvi.

lennne ( 16. října 2012 10:24 )

za cervenych by nevisel, ale plamenne obhajoval Sovetsky svaz a RVHP....hyena si vzdycky svole misto najde

hanzbergmayer ( 15. října 2012 23:48 )

Peníze nás drží při životě !

mutaky ( 15. října 2012 20:46 )

Jojo, a nekapitalisti taky chcípnou všichni. Oni v podstatě všichni musí jednou zemřít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa