Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němcová se stala šéfkou sněmovny

Němcová se stala šéfkou Sněmovny
Němcová se stala šéfkou Sněmovny  (Autor: Pro Blesk - ODS)
Autor: ČTK, oj - 
24. června 2010
13:12

Předsedkyní sněmovny se dnes stala podle očekávání první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. V tajné volbě dostala 118 z 200 hlasů a jasně tak porazila Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Tajná volba otestovala pevnost vznikající koalice.

Němcová i Zaorálek byli v minulém volebním období místopředsedy dolní komory. Zaorálek se bude o tuto funkci opět ucházet. Předsedu sněmovny volilo všech 200 poslanců. Odevzdali podle Vidíma 200 platných i neplatných lístků. Zaorálek získal o tři hlasy méně, než mohl. Je možné, že některý z hlasů byl neplatný nebo některý z poslanců ČSSD, či KSČM dal hlas Němcové.

Zaorálek prý přijal kandidaturu proto, že sdílí postoj ČSSD, která stojí o důstojné místo ve spravování sněmovny. "Ne proto, že chceme funkce, ale že máme 1,2 milionu hlasů voličů Musíme udělat vše proto, aby názor, který reprezentujeme, ve sněmovně dostatečně zněl," řekl. Zaorálek také podotkl, že jsou záležitosti, které budou žádat širší konsensus než jen hlasy rodící se koalice. Zmínil přímou volbu prezidenta, důchodovou reformu nebo zahraniční politiku. Pokud se do debat zahrne opozice, budou nepříjemné kompromisy, ale reformy budou trvalé, dodal Zaorálek.

Podpořil ho předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Upozornil na to, že pokud bude zvolena Němcová, budou všechny ústavní funkce v rukou ODS.

komentator ( 26. června 2010 21:29 )

Přihlouplá knihovnice z Vysočiny na čele Sněmovny je špatný vtip. Koho ta kravina napadla? To i cvičený foxteriér by se na tuto funkci lépe hodil. Ta megera furt něco mele jako kafemlejnek. Ještě pár lidí jako Němcová by za ODS mělo jít do vlády a tato strana již v podzimních volbách nebude volitelná.

pazoz ( 26. června 2010 15:43 )

Konečně kráva dostala pořadné koryto,alespon se pořadně nažere a všechny obyčejne lidi oškube.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa