Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Konec porodného a snížení dávek, shodla se budoucí vláda

Nečas, Schwarzenberg a Kalousek připravují drastické utahování opasků!
Nečas, Schwarzenberg a Kalousek připravují drastické utahování opasků!  (Autor: ČTK)
Autor: hto, Eva Hofrichterová, jos - 
12. června 2010
12:30

Utahovat opasky si budou muset nejen lidé pobírající sociální dávky, ale i budoucí maminky. Zřejmě budoucí vládní strana TOP 09 chce prosadit zrušení porodného.

A ODS nevylučuje, že návrh podpoří. Proti jsou jen Věci veřejné. „Zrušení porodného podpoříme pouze v případě, že peníze neušetříme jinde,“ řekl včera Blesku šéf VV Radek John.

Porodné v současnosti činí 13 000 korun za jedno dítě. Porodné je dávka, kterou dostane každá maminka při narození dítěte bez ohledu na výši příjmu. Na jejím zrušení se shodla vyjednávací skupina stran budoucí vládní koalice, která se zabývá sociálním systémem. Své stanovisko teď předá oficiálním vyjednavačům ODS, TOP 09 a VV.

„Nevylučujeme, že zrušení podpoříme. Budeme se snažit v našich programech dojít k rozumnému kompromisu,“ vyjádřil včera stanovisko ODS mluvčí Martin Kupka. Proti zrušení porodného se ale včera ohradil John. „V žádném případě nejde o náš návrh, nelíbí se mi to. Budeme se nejdříve snažit osekat výdaje státu a až pak šetřit na budoucích maminkách,“ řekl Blesku šéf VV.

Doporučení, které nyní projedná vyjednávací tým, obsahuje i návrh, aby se o deset procent snížil také objem mzdových prostředků pro státní zaměstnance. Výjimkou, které by se šetření netýkalo, jsou učitelé.

Výzva čtenářům Blesk.cz
Co si myslíte o zrušení porodného, o snížení sociálních dávek a platů státních zaměstnanců? Napište nám své názory do diskuze pod článkem.

radan65 ( 22. června 2010 10:06 )

dik za prani- pekne- skvely tyden plny pohody

cmeldicka ( 21. června 2010 22:35 )

Jsi ubohý ufnukáný ,jak není po tvém tak zuříš co zde píše Krakonoš a podobní mají pravdu .... mě za komouší bylo dobře!!!! Ted samé nahnité banány a pořádně drahé ,, tenkrát málo ale levné a krásné, práce pro všechny žádné flákání mladých po ulici a drogování ...makalo se a byli prachy na všechno.To jen ted je moda nadávat a lhát si do vlastní kapsy . To já dělat nebudu mě se žilo krásně prima vztahy mezi lidmi bezpečí o jakém si dnes můžem nechat jen zdát.Politici dnešní doby jsou největší paraziti v tomto státě bylo by je potřeba vyházet z oken jako kdysi dávno.

gogo ( 19. června 2010 07:12 )

Tak konečně Ti začíná docházet, že plácáš nesmysly. Když někdo oprávněně kritizuje dnešní stav v těchto troskách, neumíš nic jiného než rozdávat urážky, nadávky či trapné přídomky. Na věk, který o sobě hlásáš, je to nedůstojné a trapné. Argumenty proti žádné samozřejmě nemáš, protože je ani nemůžeš mít a tak si stále jen ulevuješ a ani nepozoruješ, kolik lidí Tě již zde považuje za trapného plácala... Jdi se najíst, maminka Ti ten guláš jistě udělala dobrý. Na takovém synáčkovi se šetřit nesmí...

gogo ( 18. června 2010 21:51 )

Ano, ten věk je zcela jasně adolescentní, navíc ještě s určitými psychickými anomáliemi... Ten hošík nikde ani nepracuje ani nenavštěvuje žádnou školu. Hádám na zlaté děťátko zbohatlého restituenta....

gogo ( 18. června 2010 21:46 )

V každém případě bylo mnohé o čem se mnoha lidem dnes ani nezdá. Na př. práce.... a byty zdarma... a školství zdarma ... a zdravotnictví zdarma.... a kriminalita proti dnešní zanedbatelná.... a slušnost lidí.... a úroveň kultury.... atd. Byly samozřejmě i značné zápory. Ale sečti dnešní plusy s mínusy a můžeš porovnávat. Práce je důležitější než banán a střecha nad hlavou než wc papír.... Tak a teď si můžeš zase chlapče plivnout... Ať si ulevíš. Ať se Ti lépe spí. Ty by jsi bez vulgarit asi ani neusnul, že ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa