Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ČSSD chce do čela sněmovny Zaorálka

ČSSD by nejraději viděla svého místopředsedu Lubomíra Zaorálka v čele sněmovny
ČSSD by nejraději viděla svého místopředsedu Lubomíra Zaorálka v čele sněmovny  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK, val - 
10. června 2010
18:51

ČSSD navrhuje do čela sněmovny svého místopředsedu Lubomíra Zaorálka. Ve čtvrtek po jednání sněmovního klubu s tím přišel úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Zaorálek byl v minulém volebním období zástupcem předsedy dolní komory. Na místě předsedy sněmovny sociální demokraté trvají. Strany jednající o vládní koalici jsou spíš proti.

"ČSSD vyhrála volby, máme největší klub. Máme ambici, aby se sociální demokrat stal předsedou na ustavující schůzi sněmovny," uvedl Sobotka. Zaorálek podle něho získal velkou podporu ve vedení sociální demokracie i poslaneckého klubu ČSSD.

Zaorálka by podpořili i komunisté

Sociálního demokrata by do čela dolní komory podpořili podle svého dřívějšího vyjádření i komunisté. Obě strany ale nemají dost hlasů, aby byl zvolen. Většinu 118 z 200 křesel mají ODS, TOP 09 a Věcí veřejné, které jednají o vládní koalici. Jejich zástupci sice hned po volbách říkali, že by proti sociálnímu demokratovi v čele sněmovny nic neměli, nyní názor poněkud změnili.

Přiklánějí se spíše k tomu, aby šéf komory reprezentoval rodící se koalici. Stanovisko prý ale není konečné. Sociální demokraté budou s dalšími stranami o Zaorálkově nominaci v dalších dnech jednat, uvedl Sobotka. ČSSD ale podle něho nebude spojovat obsazení funkce s jakýmikoli vedlejšími podmínkami. "Nebude platit politický obchod funkce za program," zdůraznil.

ODS, TOP09 a VV se chovají jako imperátoři na dobytém území

S posledním vyjádřením politiků vyjednávajících koaliční vládu nesouhlasí ani předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. "Budoucí možná vládní koalice ODS, TOP 09 a VV se chová tak trochu jako imperátor na dobytém území," uvedl ve svém dnešním vyjádření na webu KSČM.

O ustavující schůzi sněmovny, která se uskuteční patrně od 22. června a na níž se bude volit mimo jiné předseda a místopředsedové komory, by měly podle komunistů jednat všechny sněmovní strany.

antoniocosi ( 15. června 2010 15:49 )

Ale neblázni, co by tam dělala...ta má domluvenej kšeft u M.Davida...bude s ním jezdit po koncertech Já to vidím na nějakou jinou classu...co třebas MUDr Vláďa Dryml je čistej jako lilie

antoniocosi ( 15. června 2010 15:44 )

ano v historii Česka ani Československa to tu nikdy nebylo...takový marast a hnus a neměj iluze že komouši tam nemaj takovéhle týpky...právě že mají, akorát jsou momentálně v hybernaci, a čekaj na šanci... dokud je nikdo nepostaví mimo zákon, což už mělo min 20 let být, tak budou pořád vyskakovat a ten ansámbl co jsi vyjmenoval nahoře, tak to je opravdu "výkvět" prasismuleninismu FUJ !!!

antoniocosi ( 15. června 2010 15:38 )

pouze pokud si ze jména odendá první dvě písmena pak jo !!! Úplně nejlepší by byl Srath toho mají všichni v oblibě,a nebojí se pofackovat

nautilus ( 11. června 2010 10:14 )

ČSSD disponuje několika nejodpornějšími politiky v Česku, kteří pro mne zosobňují ty nejhorší bolševické tradice. Patří mezi ně pánové Paroubek, Rath Sobotka a Zaorálek. Každý z nich představuje pro tuo zemi smrtelné nebezpečí v případě, že se tito papaláši dostanou k moci. Mám dojem, že podobnými personami nedisponuje ani KSČM. V čem spočívá jejich nebezpečí? Jejich hlavním cílem je dosažení oobní politické moci. Za tím účelem jsou schopni jakýchkoliv odporných činů, včetně katastrofického zadlužení země. Neustále rozpočtové deficity mohou mít pro tuto zemi devastující důsledky. Přemýšlel snad někdo z čtenářů tohoto místa o způsobu splacení státního dluhu ve výši 1,2 biolióny Kč,-. Tento dluh v letošním roce opětr naroste, možná o 200 miliard Kč,-. Starší odcházející generace tak zadlužily mladé generace zcela bezprecedentním způsobem. To tady ještě v historii Česka či Českolovenska nebylo. Svědčí to o totální mravní degeneraci společnosti. Další nebezpečí ze strany těchto bolševických papalášů spočívá ve ztrátě suverenity Česka. Všechny indicie svědčí o snaze nasměrovat tuto zemi pod křídla imperialistické velmoci Ruska. Tato země se jistě nezbavila svých mocenských ambicí v Evropě a Česko spadá de sféry jejich zájmů. Posledním zločinnou akcí Ruska byl jejich vojenský útok na Gruzii. Nás může zachránit pouze aktivní účast v NAT0. Ne nadarmo by KSČM ráda zrušila naše členství v této vojenské instituci. Tím by se uvolnily ruce pro okupační akci Ruska. Nějaký důvod by se jistě našel. Třeba zvací dopis výše jmenovaných bolševiků.

komentator ( 10. června 2010 23:24 )

opozice v rámci kontrolních funkcí dostává funkci předsedy parlamentu. Jelikož socani vyhráli volby, o to legitimnější je jejich žádost o funkci šéfa Sněmovny. Proslýchá se však, že na funkci předsedy sněmovny si brousí zuby recyklovaná černoprd.. nice Vlasta Radarová Parkanová z TOP 09

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa