Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední duel: Nečas dal Paroubkovi na frak!

Autor: rvs, oj, ot - 
28. května 2010
09:17

O poslední nerozhodnuté voliče ve čtvrtek svedli bitvu v televizním duelu šéfové stran Jiří Paroubek (57) a Petr Nečas (46). V netradiční debatě měl podle politologa Jana Kubáčka navrch Nečas. A jak to vidí sami lídři? Paroubek řekl, že to nechá na lidech. Nečas byl přesvědčen, že vítězem je on.

Natěšený Paroubek přijel k budově ČT už hodinu před začátkem debaty, Nečas až půlhodiny za ním. Šéfa ČSSD doprovázela žena Petra v růžových minišatičkách a černých punčochách.

Paroubek získal první výhru

Soutěživý Paroubek těsně před duelem, který moderoval Václav Moravec, přijal s uspokojením, když získal první výhru. Hod korunou o to, kdo začne. Debata, kdy lídři museli odpovídat i na otázky osobností, plynula klidně a v naučených frázích.

Dusno tak nastalo jen když Nečas vytkl ČSSD spáchání stomiliardového deficitu v době ekonomického růstu. „Nepřehánějte to, držte se faktů. Mám pro vás jisté pochopení, ale držte se faktů,“ spustil Paroubek. A když se poopravil, že „ne 100, ale 97,6 miliard“, publikum se mu vysmálo. Postupně Nečas i přitvrdil a Paroubka nazval hokynářem.

Na závěr se lídři skoro pochválili

Na závěr se ale oba lídři dokázali ocenit. „Věnovali jsme se co nejvíce voličům, je to dobře a ne být někde zavření,“ řekl Nečas. A Paroubek ho také mírně pochválil: „Myslím, že se postavil do čela ODS odvážně, výsledky zatím nejsou vidět, ale vidím jeho snahu a po čase může ke změnám dojít.“

Politolog Kubáček: Nečas byl výraznější a úspěšnější

Podle politologa Jana Kubáčka byl v duelu Nečas výraznější a úspěšnější. „Dodával jasnější argumenty. Vše vysvětluje polopatisticky, skrze optiku domácnosti. Občas se dostává ale až do klišé a tím sráží věcnost svých argumentů. Paroubek si příliš často vedl svou a někdy to bylo až příliš okaté,“ zhodnotil duel Kubáček.

 


 

ONLINE záznam čtvrtečních Otázek Václava Moravce

22:50 - Při odchodu byli oba lídři přesvědčení, že duel vyhráli. Který z nic měl pravdu, musí rozhodnout voliči. "Jsem přesvědčený, že jsem duel vyhrál," říkal sebvědomě Nečas. Paroubek prý nechá posouzení na lidech.

538235:gallery:true:true

Velmi zafungovalo, že Petr Nečas u mnoha témat nabízel ochotu dohodnout kompromis, spolupracovat se sociální demokracií i s dalšími stranami a také velmi dobře působilo, že vedl debatu spatra a velmi často své argumenty doprovázel vlastní zkušeností.

Naproti tomu Jiří Paroubek závěrečnou řeč, apel pro voliče, četl, což působilo sporně.

Co se týče sympatií, emotivnějšího pojetí a představitelnosti návrhů, které byly prezentovány, tak byl jednoznačně výraznější a lidštější Petr Nečas. Děkoval voličům, mimoděk se usmíval a nabízel schopnost kompromisu a schody, což si myslím, že pro nerozhodnuté voliče je atraktivní téma.

22:37 - Paroubek si na závěr utřel zpocené čelo. Zřejmě se mu ulevilo, že duel skončil. Bohužel pro něj, byl zjevně úspěšnější Nečas. Své názory formuloval jasněji a celkově byl výraznější.

22:31 - Za co by svému protivníkovi naopak poděkovali? "Oba jsme se věnovali volební kampani, oba jsem udělali kontaktní kampaň a tak to má myslím být," ukončil debatu Nečas. Jiří Paroubek nepřekvapil a lichotkami neplýtval: "Nevím, jestli bych poděkoval, protože to je naše práce, ale vážím si toho, že Petr Nečas odvážně se postavil do čela ODS, ale výsledky nejsou vidět."

22:28 - Na závěr diskuze se zeptal moderátor, čím je opozice nejvíce zaskočila. "Vůbec nic me nepřekvapilo," řekl suše Paroubek. "Myslím, že veřejnost si udělá obrázek sama," doplnil Nečas.

22:21 - Na otázku odborníka, proč ze 74 případů korupce byly včas vyřešeny pouze tři, říkal Jiří Paroubek: "Soudci nemají chuť případy řešit. Je třeba zničit justiční mafii."

22:17 - "Vítám takový nápad, pokud se bude týkat všech stran," reaguje Paroubek. I Nečasovi se návrh zamlouval.

22:15 - Moravec vyzval oba lídry, aby jejich strany provedly finanční audit stranických pokladen.

538235:gallery:true:true Stále nepatrně vede Petr Nečas, který dodává jasnější argumenty. Jiří Paroubek si příliš často vedl svou a někdy to bylo až příliš okaté. Takže tady v tom případě si myslím, že byl výraznější a úspěšnější Petr Nečas.

22:10 - Přichází na řadu populární téma poltických programů a největší problém samotných politiků - KORUPCE!

22:06 - Nečas přitvrzuje! Paroubka nazval hokynářekm a shození vlády v době českého předsednictví přirovnal k Mnichovské zradě.

22:04 - Pozor, první vzácná shoda - pomoc rozvojovým zemím! Děkujeme třetímu světu!

22:00 - Oproti minulým debatám v publiku sedí pouze politická elita obou stran. Zakázany jsou i transparenty.

21:58 - Nečas souhlasí s názorem dotazujícího Petra Druláka, že Česko nemá jednotnou zahraniční politiku. "Vidím to jako problém. Například, když vláda ČSSD zahájí misi v Afgánistánu, a pak ji za čtyři roky torpéduje," kritizuje zahraniční politiku ČSSD. "Čtyři roky jste praktikovali politiku nulové tolerance a ve sněmovně jste předváděli obstrukce na úrovni Sládkovců", vrací úder Paroubek.

21:57 - "Stejné názory mít prostě nebudeme," reaguje Paroubek.

21:56 - "Chci vyzvat ČSSD k co největší shodě v zahraničně bezpečnostní politice," reagoval Nečas na otázku na nejednotnost zahraniční politiky.

538235:gallery:true:true


Ani jeden se zatím nedostal do úzkých. Je to i tím, že si každý vede svou a mluví o tématech, které jsou pro něj důležitá. Dobře zvládl situaci Petr Nečas, s návrhem kompromisního vypořádání s církví. Na druhou stranu Jiří Paroubek zase dobře využil nedostatků a přehmatů vlády Mirka Topolánka.

Je vidět, že když promlouvá Jiří Paroubek, tak Petr Nečas má takový sevřený pohled v obličeji, což znamená, že je nervózní. To samozřejmě může na diváky působit negativně. Ale přesto je jeho převaha zřejmá.

21:51 - Jiří Paroubek stále neukázal jedinou emoci. Jeho výraz je stále stejný.

21:44 - Další téma: Zahraniční politika

21:41 - Nečas se ptal Paroubka, proč vlády ČSSD zatěžovaly živnostníky. Paroubek kontruje tím, že osm let podnikal, na rozdíl od svého oponenta, který podle jeho slov žil "ve vatičce".

21:39 - Paroubek hází po Nečasovi miliardy a vysloužil si za to výsměch publika.

21:38 - Nečas udělal další tvrdý výpad: "Myslíte si, že 13. důchody nezaplatí naše děti?"

21:36 - Paroubek překvapil. Po Nečasově tvrdém výpadu na Paroubkovy výroky o ekonomice nevrací úder. Působí trochu nejistě.

538235:gallery:true:true

Petr Nečas zatím situaci zvládá lépe. Vše vysvětluje polopatisticky, skrze optiku domácnosti. Občas se dostává ale až do klišé a tím sráží věcnost svých argumentů.

Jiří Paroubek má argumentaci věcnější. Prezentuje více stranický program. Ale situaci si zkomplikoval, když se dostal do sporu s moderátorem. Byl to zbytečný střet a může to některé diváky odradit. Zejména dnes, kdy je to směřováno na nerozhodnuté voliče, mimochodem i na voličky, které jsou obecně kritické vůči střetům.

21:30 - "Jsem rád, že jste se už uklidnili," pochválil oba lídry za umírněný začátek debaty ekonom a bývalý kandidát na prezidenta Jan Švejnar.

21:25 - Nečas se opět jako minule dívá do kamery a snaží se mluvit přímo k lidem - k potencionálnímu voliči. Naopak Paroubek se často do kamer nedivá. Očima bloudí do poznámek na stole. Paroubek se bohužel od minule moc nepoučil.

538235:gallery:true:true

Překvapilo mě už i oblečení. Jiří Paroubek zvolil chladné barvy - bílo-černou, která sice přitáhne pozornost ale působí smutněji, částečně agresivně, což korespoduje s jeho vystupováním.

Petr Nečas zvolil světle modrou, která má na jednu stranu efekt otevřené náruče, na straně druhé působí až příliš jemně a nerozhodně.

20:20 - Jiří Paroubek se zbytečně dostal do konfliktu s moderátorem Václavem Moravcem.

20:13 - "Mylsím, že televizní diváci pochopili, že sociální demokraté nic nepochopili, jejich cesta nás zavede do Řecka," rýpnul si Nečas.

21:09 - "Zadlužování musíme zastavit. Stát se musí chovat jako rodina. Pokud bude žít na dluh, přijde exekutor. Není pravda, že dluhy se nemusí platit," prohlásil na úvod Nečas.

21:07 - "Bez aktivní politiky státu nelze postupovat dopředu. Půjde nám o eliminaci korupce, protože to s hosdpodářským růstem souvisí," říká Paroubek.

21:04 - První téma: Stabilizace veřejného dluhu

21:00 - Ostře sledovaný duel lídrů dvou nejsilnějších politických stran pávě začíná.

538235:gallery:true:true

"Vzhledem k tomu, že to bude poslední debata, navíc velmi sledovaná nerozhodnutými středovými voliči, kteří jsou stále na vážkách, jestli se mají rozhodnout mezi velkými politickými stranami, případně menší politickou stranou, tak se dá očekávat, že bude poměrně emotivní. Postavená na apelu pro voliče.

Oba dva lídři se budou snažit vytvořit emotivní zkratku nebo důvod, proč by zítra měli voliči k volbám jít a podpořit právě jejich stranu.

Kromě vzájemného vymezování a zjednodušování předvolebních slibů, si myslím , že další snahou bude nastolit dojem, že právě jeden z nich je tím ideálním premiérem.

Očekávám, že se dnes kuriózně bude kombinovat emotivní, taková amerikanizovaná kampaň a vedle toho snaha působit premiérsky, kultivovaně."

 

20:30 - Už je tu i Petr Nečas. Sjíždí se tu politické špičky obou stran. "Tady je ta naše parta," přivítal se Vondra s Bendlem a Kocourkem. "Máte transparenty?" žertoval zase Jiří Pospíšil.

20:21 - Postupně se schází i podpora pro Petra Nečase v čele s mluvčím ODS Martinem Kupkou, Martinem Bartákem nebo Danielou Filipiovou. Lídr ODS se prý dostaví až dvacet minut před začátkem.

20:11 - Jiří Paroubek dorazil na místo v doprovodu své manželky Petry. Jak se zdá, tak v publiku ho kromě paní Paroubkové bude podporovat i Richard Falbr a František Bublan.

538235:gallery:true:true KOMENTOVANÝ ONLINE: Čtvrteční duel Petra Nečase a Jiřího Paroukba v pořadu České televize Otázky Václava Moravce bude exkluzivně pro Blesk.cz komentovat politolog Jan Kubáček. Od 21 hodin na Blesk.cz!

gogo ( 1. června 2010 22:51 )

který nepřímo vyzval voliče aby nešli volit ("já volit nepůjdu")... A ono se povedlo. 40% voličů napodobilo moderátora Moravce. Je samozřejmé, že pravice měla zájem na nižší účasti občanů ve volbách. A tak se stalo ....

9030 ( 29. května 2010 22:48 )

A teďmudrujte oranžády

gevi ( 28. května 2010 18:43 )

Jaksi nechápu, co má Nečas společného s operacemi arabských dětí. Jejich publicita má zvýšit prestiž našeho zdravotnictví ve světě, ale je to přece jen sporné. Horší je časté léčení cizinců, kteří si neplatí zdravotní pojištění a nikdo z nich peníze nedostane. Ale o to teď nejde. Jinak patříte k těm, kteří prostě pravdu nechtějí vidět i kdby ji našli na deseti nezávislých zdrojích. Největší zářez do státního dluhu udělal Bohuš Sobotka.

skritek321 ( 28. května 2010 17:49 )

Pan Nečas bohužel ukázal,že tak jak se změnil režim i on se hodil do ližzadnicové politiky USA.Je zarážející,že tento politik nemá hrdost našeho národa a my mu musíme zavčas zachránit život,aby těm amíkům nevlezl celý do těch prodloužených zad.Není mě jasné,jak pro naše nemocné děti se musí dělat národní sbírla,aby dítě mělo na dýchací přístroje,nebo invalidní vozík,zatímco pro arabské děti a jejich rodiny vyhodíme za operaci milion a za ubytování rodinných příslušníků a jejich výdaje dalšího půl milionu na úkor našich dětí,i když rodiče pracují a platí daně.A zadlužení pane Nečas jste udělali VY s majstrekonomem KALOUSKEM,který doufám nedostane s jejich stranou 5%,jinak se můžeme jít oběsit.Strašení velkým zadlužením ze strany NEČASE je politický tah a poplašná zpráva.Doufám,že si to lidé uvědomí!!!

nextapache ( 28. května 2010 16:42 )

To jsou jen kecy "znalcú", kteří vědí how*n/o o názorech lidí. Starší volí, až na divadelní výjimky (jako byla ta bába v rádiu, co je uražená 13. dúchodem - kdo ji to nacvičil říkat, hehehehe), všichni socany. Mladí internetoví ukecaní debylkové volit vúbec nebudou, nezdvihnou prdýlku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa