Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Furiantská debata: Večerníček vs. Kašpárek

Jiří Paroubek
 (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: šim, hof - 
11. dubna 2010
16:04

První televizní debata mezi volebními lídry - soky dvou nejsilnějších politických stran, Jiřím Paroubkem a Petrem Nečasem, skončila jako kabaret. Chyběla jen frkačka za kačku. Politici se na uzdě drželi sotva půl hodiny. Pak se do sebe pustili jako dva malí kluci.

Začalo to smírně. Tým Otázek Václava Moravce si připravil pro rivaly premiérský dotazník, který obsahoval 15 otázek, témat. Na ty měli Paroubek s Nečasem střídavě odpovídat. Prvních dvacet minut, půl hodiny to všichni zvládli. Pak ovšem Paroubek vytasil první transparent se státním deficitem zaviněným ODS, totéž provedl Nečas se svým oranžovým sloupcovým diagramem na totéž téma a bylo po slušnosti.

Nacvičené dekórum dokázal Jiří Paroubek udržet jen chvíli. Pak nejen že se slovně pustil do Nečase, bez okolků se vrhnul také na moderátora Václava Moravce a neustále se dožadoval slova. Moravec byl ovšem spolu se zvukaři na tento vpád připraven. Oběma kohoutům jednoduše ztlumili mikrofony.

Hašteření a popichování vyvrcholilo na konci téměř 90minutové debaty, když Nečas poslal Paroubka s jeho pohádkovým volebním programem do Večerníčku. Na to Paroubek reagoval tak, že Nečase označil za Kašpárka.

Vítejte ve starých časech, nic se nezměnilo, divadélko trvá….

Jak probíhala první televizní debata, čtěte v online záznamu, pro Blesk.cz exkluzivně komentovaném politologem Janem Kubáčkem.

Ostře sledovaná debata lídra ODS Petra Nečase a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka skončila hádkou a titulováním slovy jako Večerníček a Kašpárek. Oba tábory brousily zbraně, ale trochu marně. Hašteření a hádky to všechno smetly. Blesk.cz debatu sledoval online a exkluzivně s komentáři politolga Jana Kubáčka!

538235:gallery:true:true

Politolog Jan Kubáček: Poslední třetina byla naprosto zbytečná, shodila všechno, co bylo předtím vystavěno. Ten, kdo to sledoval do konce, jistě se spíše přikloní k politické alternativě.

Jiří Paroubek, přestože měl připravenu řadu tabulek, svou šanci promarnil. Tím, že se hašteřil a hádal, že vstupoval do projevů Petra Nečase nebo Václava Moravce, tak tím se shodil.

Ukázalo se, že se Paroubek nechal vyprovokovat. Ze začátku se držel, ale zbylých 45 minut se jen hádal. Těch prvních 30 minut bylo jen naučeným návykem. Jiří Paroubek svou příležitost promarnil. Z mého pohledu byl o něco lepší Petr Nečas. Celkově bych to zhodnotil a Jiřímu Paroubkovi bych dal 40 % a Petru Nečasovi 60 %.

13:33 - Naprosto stylově končí debata svou největších předvolebních rivalů Jiřího Paroubka (ČSSD) a Petra Nečase (ODS)

13:31 - JP: Vy jste kašpárek, pane místopředsedo. Jestli já mám podle vás jít do Večerníčku, tak vy jste kašpárek.

13:30 - Načež Paroubek vytasil transparent a zbořil mikrofon. Hádka pokračuje.

13:29 - PN: Vaše politika je pouťová, ukřičená, jako od kolotočů. Rozhazujete voličům cukrovinky.

13:27 - VM: Řvete tu jeden přes druhého. My tu diskuzi řídíme tak, že vám ztišujeme mikrofony.

13:25 - Paroubek vytahuje transparent. A s Nečasem se hádají o státním dluhu a o nešťastném řeckém dluhovém modelu. Vzájemně se chtějí edukovat v kupeckých počtech. Václav Moravec má co dělat, aby je od sebe roztrhl.

13:21 - VM: To je dobře, že jsem udělali premiérský dotazník. Protože jinak by se diváci nic nedověděli, vy byste se pořád hádali. Krotili vás vaši poradci, abyste se tu dneska nehádali a neskákali si vzájemně do řeči?

13:20 - VM: Co považujete za největší téma, kvůli kterému byste se pohádali do krve? JP: Děláme si analýzy toho, co ODS proti nám podniká. Na ty naše voliče nezabírá nic. Jsme rádi za naši oranžovou kampaň.

13:19 - PN: Dám na názory expertů, ale rozhoduji se sám za sebe. Za svá rozhodnutí pak nesu zodpovědnost. Nemám klíčového poradce.

13:18 - VM: Koho považujete za svého nejbližšího poradce: JP: Jiří Havel v ekonomické oblasti, Jaroslava Tvrdíka, Petra Dimuna, je to dvacet třicet lidí.

13:15 - JP: My jsme k ratifikci česko-vatikánské smlouvy připraveni. Proč to tedy koaliční vláda ODS za dva a půl roku vládnutí neschválila?

13:14 - VM: Česko-vatikánská smlouva: PN: Nalezení vyrovnaného vztahu mezi státem a církvemi je nutný krok. Dohodněme se s církvemi a tuto kapitolu uzavřeme.

13:12 - PN: Až dojde k naplnění mise, tehdy má skončit. Tedy potlačení Talibánu a relativní stabilizace Afghánistánu. Toto je úkol mezinárodního společenství.

13:11 - VM: Kdy je čas na stažení vojáků z Afghánistánu: JP: O konkrétním termínu nehovoříme. Myslím si, že to rozhodně nepůjde hladce, míní po přestávce opět poněkud vyklidněný Paroubek.

13:10 - VM: První zahraniční cesta v postu premiéra: JP: Na Slovensko, nebo do Bruselu, nebo oboje. PN: Rozhodně na Slovensko a pak samozřejmě Brusel.

13:09 - JP: Je to trapné nepozvat pana Lišku, bývalého ministra zahraničí Schwarzenberga, Václav Havel tam rozhodně měl být.

13:01 - VM: Nepozvání Václava Havla, zelených a Karla Schwarzenberg na podpis rusko-americké smlouvy START.

538235:gallery:true:true

Politolog Jan Kubáček: Je vidět, ze tematické odborné otázky lépe sedí Petru Nečasovi, lépe zvládl zdravotnictví, privatizaci i státní maturity. Náhle mluví jasněji, s příklady a výrazněji. Navíc se nenechává stáhnout do témat Jiřího Paroubka, takže si vede svou.

Jiří Paroubek udělal velkou chybu, když začal napadat Václava Moravce a v podstatě ovlivňovat debatu. V první třetině pořadu byl lepší Jiří Paroubek, v závěreční třetině té první hodiny naopak Petr Nečas.

13:00 - Paroubek se chlubí, že chodil na prestižní Gymnázium Jana Nerudy. "Některé školy, nechci se nikoho dotknout, nedosahují takovéto úrovně," prohlásil Paroubek. "Ale tohle je přeci to jádro toho, aby byla úroveň škol srovnatelnější, aby úroveň stoupala," kontruje Petr Nečas.

12:58 - Petr Nečes vidí v státní maturity jako reálné, ovšem je podle něj potřeba přepracovat celkový koncept.

12:57 - Debata finišuje a s ní i také sebemrskačské defilé Jiřího Paroubka: Když jsem udělal chybu, tak ji přiznám a poučím se, kaje se předseda ČSSD zřejmě s domněním, že odteď asi bude čistý jako lilie.

12:52 - Státní maturity: Paroubek: Buď je odložíme, nebo zrušíme. Prezentuje svou jasnou představu Paroubek.

12:51 - Téma ČEZ. Akcie ČEZu, privatizovat nebo ne? Paroubek se asi chytnul za nos je asi minutu jako beránek. Dokonce souhlasí s Petrem Nečasem, který by viděl pro privatizaci asi 10-15 % akcií ČEZu.

538235:gallery:true:true

Politolog Jan Kubáček: Jiří Paroubek zabodoval tím, že představil členy potencionální vlády, což Petr Nečas nevyužil a tady na Paroubkovi trochu ztratil. Pro voliče je to lepší, když ví něco konkrétního.

Jiří Paroubek se od 31. minuty nechal vyprovokovat a začal reagovat zpupně. Paroubek náskok ztratil. Vypadalo to komicky, když se začali překřikovat nad grafy. Těch informací bylo příliš. A bez jakéhokoli komentáře.

12:44 - Paroubek je k neudržení. Opět se dožaduje slova. Hádá se. Moravec si bere slovo a hlasitě nastoluje další téma. Paroubek nedbá a stále se hádá. Vypadá to jako by se v předsíni chytli dva staří manželé. Jen si dupnout...

12:36 - Kamera zabírá Moravce. "Netušil jsem, že si dneska budu muset přinést transparent, abych dostal slovo," glosuje s úsměvem moderátor. Zvukaři očividně stáhli zvuk mikrofon obou debatérů.

538235:gallery:true:true

Politolog Jan Kubáček: Souboj grafů nedopadl dobře ani pro jednoho, protože ty grafy utvrzují utvrzené. Středového voliče tato hádka odradila a toto vystoupení ve stylu Naši furianti může naopak některé přesvědčit, že jednotliví politici se nezměnili a že obě kampaně jsou egoistické, zbytečně konfrontační a může to vést k zájmu o jiné politické strany.



12:35 - Paroubek nevydržel a hlásí se o slovo, přehlušuje Moravce a hlásí se o slovo. Na řadu přicházejí grafy. Nečas ukazuje vývoj deficitu státního rozpočtu za vlády ČSSD. Paroubek se uculuje a vytahuje svůj transparent, který usvědčuje ze zadlužení ODS, jak jinak.

12:33 - PN: Nedovedu si představit vládní spolupráci s ČSSD.

12:31 - JP: Když ODS nemá nic nového na programu, tak straší komunisty. To je jak za starého režimu, když se strašilo buržoazií nebo mandelinkou bramborovou.

12:29 - PN: Pan Paroubek právě teď ukázal, že jediným možným povolebním partnerem pro ČSSD jsou komunisté.

538235:gallery:true:true

Politolog Jan Kubáček: Paroubek doplácí na to, že ho kamera často zabírá. Přinesl si řadu podpůrných materiálů, které má vedle sebe na židli. Někteří to mohou vnímat jako jistou nepřipravenost.

Asi ani jeden nepočítal s tím, že je kamera bude zabírat paralelně, že bude zachycovat jejich přímé reakce. Nečas působí úzkostně, Paroubek dává najevou jistou touhu. Nečas oponuje kvalitně, ale mluví příliš technicky.

12:25 - Zatímco Petr Nečas odpověděl velice neurčitě, Jiří Paroubek okamžitě suveréně začal obsazovat ministerské židle svými lidmi. Na jméno Bohuslava Sobotky PN reagoval Ajééje

538235:gallery:true:true Politolog Jan Kubáček: Rozhodně má navrch Jiří Paroubek, který si vede svou. Odehrává si svá témata, která si připravil. Otupuje zbytečnou konfrontaci, na kterou vždycky narážel. Daří se mu lépe propagace vlastního programu, mluví jednodušeji, což se pro některé diváky může zdát schůdnější.




12:24 - Jak byste obsadili vládu?

12:20 - PN: Jednoznačná priorita je proti zadlužování země, orientace na EU a NATO, nikoli na východ.

12:19 - JP: Protikorupční balíček, výplata 13. důchodů,

12:19 - Téma 3 - O čem odmítnete se svými koaličními partnery jednat?

12:18 - PN: Musíme zredukovat počet ministrů bez portfeje. Některá ministerstva jsou jenom zvyková.

12:17 - Téma 2 - Co uděláte pro zredukování počtu ministerstev

12:16 - PN: Je potřeba odstranit problémy, krize koaličních vlád, které u nás máme. To ke změně v Ústavě. K volbě prezidenta, já se kloním k nepřímé volbě prezidenta. Ale přímá volba je pro mě přijatelná.

12:14 - JP: My jsme připraveni podporovat přímou volbu prezidenta ihned po volbác.

12:13 - Téma 1 - Přímá volba prezidenta. Existují nějaké věci, které by byly potřeba změnit v Ústavě ČR?

12:11 - Moravec přihrává další zahřívací - srovnávací - otázku. Jde vůbec o první setkání dvou volebních lídrů před televizními kamerami. Oběma¨budou pokládány stejné otázky, na které by měli oba postupně odpovídat.

12:10 - Stejná otázka na Paroubka: Proti panu Nečasovi nic nemám. Já bojuji proti ODS a jejímu programu.

12:09 - VM: Pane Nečasi, čeho si vážíte na Jiřím Paroubkovi? Nečas se nejprve srdečně směje jeho otázce. Pak diplomaticky podotkne, že svého rivala příliš osobně nezná, takže to nebude pitvat. Paroubek se samolibě usmívá.

12:07 - Tolik úvodem. Václav Moravec přestavuje témata - tím největším jsou samozřejmě blížící se volby a změna na vedoucích pozicích ODS.

12:06 - JP: "S panem Kaczyńskim jsem se jednou setkal. Byl to pozoruhodný muž, silný politický vůdce. Chápu, proč měl v Polsku takovou podporu," ujal se slova opět Jiří Paroubek.

12:03 - Václav Moravec začíná samozřejmě otázkou na polskou katastrofu. Jiří Paroubek: "Hluboce mě to zasáhlo, jako každého z nás. Pro polský stát je to velká tragédie."

Petr Nečas: "Já jsem tomu zpočátku vůbec nevěřil. Zasáhlo mě to velice, o to více, že Polsko je blízkým naším partnerem. ODS vyšle delegaci, která bude vedena Mirkem Topolánkem, protože on se s Lechem Kaczyńskim znal."

12:00 - Pravidelné Otázky Václava Moravce začínají zcela mimonářdně. Připojily se k polskému smutku. Dvěma minutami ticha uctívají památku zesnulého prezidentského páru a dalších 94 obětí, které včera zahynuly při letecké katastrofě u ruského Smolensku.

538235:gallery:true:true Politolog Jan Kubáček: Petr Nečas se pokusí zdůraznit dvě věci, že je jiným lídrem než byl Mirek Topolánek, že je sociálně citlivější a že má lepší schopnost a vůli vysvětlovat reformy minulé i kroky plánované v budoucnosti. Bude mít také vůli prezentovat se jako šetrnější hospodař.




Na Nečase »shodou okolností« vyplula informace, že své podřízené a blízké spolupracovnici Janě Nagyové jako ministr při svém odchodu posvětil závratně vysoké odměny přes půl milionu korun. Je dost dobře možné, že právě tato informace poslouží oranžovému lídru jako jeden druh munice.

„Pokud jde o debaty, tak v této zemi není nikdo, kdo se mně vyrovná. A to říkám bez nějaké zbytečné neskromnosti,“ prohlásil Paroubek sebevědomě před duelem.

538235:gallery:true:true Politolog Jan Kubáček: Rozhodně pro oba to je debata velmi zásadní, protože Paroubek se od úvodu chce stát silnějším řečníkem. Jiří Paroubek již dříve upozornil na to, že ODS tahá za kratší konec provazu, nemá tak silná témata, chce být médii vykreslován jako ten silnější řečník. Bylo by pro něj výhodnější být vítězem dnešní debaty.

Pro Petra Nečase je to vítaná příležitost, jak se vymezit vůči Paroubkovi, jak si upevnit pozici uvnitř ODS a u voličů ODS a případně pokud by byl dneska silnější, výraznější, jak se stát jeho nejsilnější oponentem, a případně jako politik, který by ho případně mohl vyzvat i jako premiéra.

Video se připravuje ...
Další videa