Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kupčili s hlasy Romů a volby se budou opakovat

V Krupce se za podivných okolností scházeli Romové ke společné volbě.
 (Autor: Pavel Horák (ČTK))
Autor: ČTK, ap - 
8. listopadu 2010
17:07

Kvůli kupování hlasů Romů z Krupky se budou opakovat volby ve třech okrscích tohoto třináctitisícového městečka na Teplicku. Soud uznal, že během voleb došlo k podvodům, když byli tamní Romové organizovaně sváženi k volebním místnostem a za jejich hlas jim slibuje 300 korun.

Ústecký krajský soud dnes zneplatnil volby ve třech okrscích Krupky na Teplicku. V těchto třech okrscích třináctitisícového města se tak bude hlasování opakovat.

Volby do 30 dnů

Pět stran soud upozornilo na kupčení s místních Romů a jejich svážení do volebních místností.Z podvodu přitom vinili Sdružení ČSNS a NK-Šance pro město

Soud to vyhodnotil jako nepovolenou agitaci. Rozsudek dnešním dnem nabyl právní moci a ministr vnitra by měl do 30 dnů stanovit termín opakovaných voleb, sdělila ČTK mluvčí ústeckého krajského soudu Irena Jeřábková.

300 Kč za hlas

Volby v Krupce provázely problémy prakticky od otevření volebních místností. Už hodinu poté povolali místní občané policii na sídliště Maršov, aby tam zabránila údajnému podplácení sociálně slabých občanů. Už tehdy s tím kritici spojovali právě Sdružení ČSNS a NK-Šance pro město.

Podle amatérských videozáznamů z místa někdo organizovaně svážel voliče do volebních místností a za hlas pro zmíněné sdružení jim sliboval úplatu 300 korun. ČSNS a NK-Šance pro město již dříve podezření odmítly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa