Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vzpoura důchodců: Chtějí vládnout vesnici!

Nejstarší kandidát do obecního zastupitelstva Ctibor Škorpík. Tvrdí o sobě, že se do zastupitelstva těší.
Nejstarší kandidát do obecního zastupitelstva Ctibor Škorpík. Tvrdí o sobě, že se do zastupitelstva těší.  (Autor: Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada, mivrk - 
30. září 2010
05:30

Kuriozita voleb! Samostatnou kandidátku si postavili senioři spolu se zaměstnanci domova seniorů v Myslibořicích na Třebíčsku. Nejstarším kandidátem do obecního zastupitelstva se stal nevšedně vitální Ctibor Škorpík (90)! Na starostu se necítí, ale hlasovat pro dobrou věc v zastupitelstvu prý zvládne.

Myslibořice prý na domov seniorů často zapomínají. „Žije tady sto třicet našich klientů, o které se stará více než stovka zaměstnanců. Jsme největším zaměstnavatelem v obci a ta se k nám i přesto často obrací zády,“ postěžoval si ředitel domova Petr Haška.

Stařečci se proto rozhodli věc vzít do svých rukou. „To víte, na post starosty už bych si netroufl, ale hlasovat pro dobrou věc v sedmičlenném zastupitelstvu obce, to rozhodně ještě zvládnu,“ říká sebevědomě Ctibor Škorpík, asi nejstarší kandidát do voleb v celém Česku.

Boj starosty?

Když důchodce podpoří jejich vrstevníci z domova, budou jejich ambice rozhodně reálné. Chtějí získat alespoň dvě křesla v zastupitelstvu obce. Politické ambice vitálních důchodců však patrně dosavadní obecní politiky vyděsily natolik, že poprvé po asi dvaceti letech nebude volební místnost na jejich zámku, v němž je domov seniorů, ale ve vzdálené obecní knihovně.

Starosta Myslibořic Milan Palát se hájí tím, že dosud nenašel dobrovolníka, kterého by mohl jmenovat jako volebního zapisovatele v domově na zámku. „Je to škoda, mobilita našich klientů je pochopitelně omezena, takhle to měli doma,“ poznamenal ředitel domova Haška. „Není to žádné spiknutí proti domovu seniorů. My na zámek pošleme pochopitelně volební urnu,“ ubezpečil Palát.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa