Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jaká dovolená čeká Zemana? V prvním povolebním rozhovoru řešil i agresora ve štábu

Autor: mah - 
31. ledna 2018
19:00

Prezident Miloš Zeman se ve středu poprvé po volbách objevil na veřejnosti, a to při jmenování nových soudců na Pražském hradě. Jen den předtím se ale jmenovacího ceremoniálu rektorů místo prezidenta musel ujmout ministr školství Robert Plaga. To společně s tím, že Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že prezident bude mít na začátku února dovolenou, vyvolalo i spekulace o Zemanově zdravotním stavu. Ty mluvčí Hradu odmítl. Zeman sám v rozhovoru pro Parlamentní listy prohlásil, že dovolenou bude trávit na zámku v Lánech četbou. A vyjádřil se i k násilnickému incidentu v jeho štábu.

Miloš Zeman své volební vítězství dlouho neslavil. Jeho příznivci sice v pražském Top Hotelu jásali až do noci, prezident sám ovšem štáb opustil již v šest hodin večer. To, dohromady se zrušením původně avizovaného rozhovoru s majitelem TV Barrandov Jaromírem Soukupem, stačilo k tomu, aby se vyrojily spekulace o Zemanově zdravotním stavu.

Spekulace o prezidentově zdraví musel krotit i mluvčí Ovčáček

Ty ještě zesílily poté, co Zeman neabsolvoval ceremoniál jmenování vysokoškolských rektorů. Jmenovací dekrety sice prezident podepsal, v úterý je ovšem rektoři převzali v Karolinu z rukou ministra školství Roberta Plagy. Někteří z rektorů přitom tvrdili, že původně byli pozváni na Pražský hrad.

Spekulace ovšem na Facebooku odmítl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Už ve vítěznou sobotu jsem na dotazy novinářům řekl, že až do středy bude pan prezident zaslouženě odpočívat v Lánech. Nenávistný mediální póvl a hnůj přesto nadále šíří lživé spekulace o zdraví pana prezidenta. To je ta jejich noblesa. A co teprve, až se dozví, že celý příští týden bude mít pan prezident dovolenou! A Ovčáček také!“ napsal hradní mluvčí.

Zeman stráví volný týden četbou na zámku v Lánech

Zeman se tak na veřejnosti objevil až ve středu u příležitosti jmenování nových soudců. Zároveň s tím poskytl první povolební rozhovor pro Parlamentní listy, ve kterém potvrdil, že první únorový týden bude mít dovolenou. „Budu v Lánech a budu si číst. To je ten nejlepší odpočinek,“ přiblížil Zeman své plány na příští týden. Prezidentovu dovolenou pak na dotaz Blesk Zpráv znovu potvrdil i Ovčáček.

„Nebudu zastírat, že jsem sčítání sledoval s napětím,“ přiznal v rozhovoru Zeman i nervozitu z volební soboty. Dodal, že obavy jsou podle něj lidské. Zároveň zopakoval, že z těsného vítězství má o to větší radost, právě proto, že bylo těsné.

Zkritizoval rovněž média a předvolební průzkumy, které podle něj stranily jeho soupeři Jiřímu Drahošovi. Připomněl ovšem, že stejně jako v Česku se předvolební průzkumy mýlily i ve Spojených státech. „Navzdory médiím a průzkumům vyhrál Donald Trump,“ připomněl.

Zeman: Volby skončily, je načase zklidnit vybičované emoce

Video  Napadení v Zemanově štábu: Jeho hosté zaútočili pěstmi na novináře.  - Televize Seznam
Video se připravuje ...

„Volby skončily, a proto se domnívám, že i novináři by měli zklidnit své vybičované emoce,“ pokračoval Zeman v kritice, občané jsou podle něj přesyceni jejich aktivismem. Reagoval tak na situaci z volebního večera, kdy Zemanův příznivec pěstmi napadl novináře a došlo i k dalším potyčkám.

Dostalo se i na jeho další politické kroky. Zeman v rozhovoru potvrdil, že i napodruhé jmenuje premiérem Andreje Babiše (ANO). Na druhé kolo vyjednávání mu dá ale delší časový rámec. „Chci, aby měla Česká republika akceschopnou vládu,“ vysvětlil, proč s novým jmenováním nebude pospíchat.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
vlasta62 ( 1. února 2018 22:48 )

Milá Janičko, doufejte jen, že vás ve stáří nepotká žádná nemoc, že budete stále za mladici. Aby se vám nemohl nikdo posmívat, až budete třeba pajdat.

dzery ( 1. února 2018 14:56 )

Smutný a tvrdím to stále.

flora ( 1. února 2018 12:07 )

Dřív nebo později k tomu dojde. Jen co vyroste nová generace migrantů do volebního věku. Takže řádově během 7-12 let. Pokojnou cestou v Evropě převezmeou velení, není třeba to hrotit teroristickými útoky. To jsou ty dvě křídla- cesty, jak ovládnou Evropu, o kterých se mluví od samého začátku. Mimochodem H§M už museli z prodej stáhnou dětské ponožky s obrázkem a omluvit se.

begina ( 1. února 2018 11:12 )

Co je vám do toho, vy drzé s.v.i.n.ě

luder ( 1. února 2018 10:56 )

Zahalování žen... http://tn.nova.cz/clanek/zahalovat-by-se-mely-vsechny-zeny-van-der-bellen-desi-evropu.htm l

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa