Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Drahoš založí stranu a Hilšer zamíří do Senátu? Hradní kandidáti chtějí zůstat v politice

Autor: Jakub Veinlich - 
1. února 2018
05:00

Jeden se málem stal prezidentem. Druhý překvapil nejen sám sebe. I když Jiří Drahoš ani Marek Hilšer nedokázali sesadit Miloše Zemana z Pražského hradu, nechtějí jen tak zmizet z povědomí. Drahoš podle dostupných informací uvažuje o založení strany. Hilšera zase lanaří politici ke kandidatuře do Senátu. A on se úplně nebrání. 

Marek na Hrad – bylo volební heslo Marka Hilšera v letošních prezidentských volbách. Kandidát, který nezvládl posbírat dostatečný počet podpisů pod 50tisícovou petici, která by ho nominovala do boje, a nakonec se obrátil na politiky, aby mohl kandidovat, ve volbách překvapil. A nejen sebe. Dostal nakonec více než 455 tisíc hlasů – oslovil tedy 9 % lidí, kteří přišli v polovině ledna k volbám. Skončil tak pátý. Teď by si své heslo mohl pomalu změnit na: „Marek do Senátu“. To je totiž jeho nejpravděpodobnější příští meta. Alespoň o ní podle informací Blesk Zpráv s Hilšerem vyjednává hned několik stran.

„V současnosti se rozhoduji, zdali budu a jakou formou pokračovat ve veřejné činnosti. Mnoho lidí v naší zemi mi volbou projevilo důvěru a nechci je zklamat. Dostávám řadu zpráv, abych v politice pokračoval,“ začal trochu tajemně odpovídat Blesk Zprávám Hilšer.

Hned ale potvrdil naše informace, že do politiky bude skutečně chtít nejspíš zasáhnout a své získané hlasy zužitkovat. „Zvolení Miloše Zemana vnímám jako ohrožení demokracie a posílení pozice nejrůznějších bývalých příslušníků StB, exponentů bývalého komunistického režimu, pravicových extremistů a spojek s Putinovým režimem. To našim občanům nemůže přinést nic dobrého. Proto se nejspíše do politického života zapojím,“ dodal lékař s tím, že o své budoucnosti dá vědět v dohledné době.

Podle Informací Blesk Zpráv stojí o Hilšera například Starostové a nezávislí nebo Piráti.

Drahoš zvažuje stranu

O své budoucnosti stále přemýšlí také druhý na pásce v prezidentské volbě. Vítězství uteklo Jiřímu Drahošovi o 152 184 hlasů. Ani on prý nechce nechat tyto hlasy „ležet jen tak na zemi“. On sám nevyloučil založení politické strany a další angažmá.

Tento týden ho dokonce Blesk Zprávy načapaly na poradě jeho nejužšího týmu, kam dorazila i jeho žena Eva. Porada se ale nekonala v Drahošově volební kanceláři, ale v sídle agentury, která se podílí na volebních kampaních. Jak se Drahoš po poradě rozhodl, ale zatím není jasné. Podrobnosti nechtěla říct ani jeho mluvčí z prezidentské kampaně.

„Prosím, sledujte Facebook či Twitter,“ řekla Kateřina Procházková Blesk Zprávám v úterý večer. Na Twitteru má ale Drahoš poslední zprávu z 26. 1. a na Facebooku pak ze soboty 27. 1., kdy okomentoval výsledky druhého kola prezidentských voleb. Profily členů Drahošova volebního týmu jsou navíc na webu už zablokované

Strach politiků

Pokud by Jiří Drahoš skutečně založil politickou stranu či hnutí, se kterým by chtěl bojovat v některých z příštích voleb, znamenalo by to, že by mohl „krást“ hlasy i těm stranám, které ho v prezidentských volbách veřejně podpořily. Těmi byli například STAN anebo lidovci, ale také TOP 09.

„Myslím, že zakládat novou stranu je zatím hodně raná úvaha. Česká politická scéna potřebuje sbližování, ne další štěpení,“ neskrývá obavy z případné konkurence a odlivu voličů například předseda STAN Petr Gazdík.

Spolupráci s neúspěšnými prezidentskými kandidáty se ale nebrání – tedy nejen s Drahošem, ale třeba i Pavlem Fischerem nebo zmiňovaným Markem Hilšerem. „Určitě chceme s kandidáty na prezidenta mluvit a třeba i něco nabídnout,“ dodal Gazdík a na doplňující dotaz nevyloučil, že by to mohlo být právě místo na kandidátkách do Senátu, které ve volbách chtějí některé pravicové strany postavit letos na podzim společně. „Proč ne? Konkrétní směr možného politického působení je ale na kandidátech,“ doplnil Gazdík.

Video  Poražený Drahoš: „Bylo to těsné, nezvítězil jsem, ale nejsem poražen.“  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Horáček má dovolenou, pak chce opět psát

Čtvrtý v cílové rovince skončil s 472 643 hlasy textař Michal Horáček. Ve volbách podpořil aktivně Jiřího Drahoše. Jeho volební kancelář už je ale vyklizená a Horáček si užívá chvíli klidu.

„Teď se hodlám věnovat své předchozí profesi. To znamená, že budu psát písňové texty, produkovat desky a organizovat koncerty, což dělám už řadu let,“ řekl o svých nejbližších plánech Blesk Zprávám Horáček. 

S aktivní politikou prý ale nemá vůbec žádné plány. I když i o něj prý projevili politici zájem. „Dostal jsem tři nabídky od politických stran, ale na všechny jsem odpověděl, že mi to lichotí, ale že nic podobného teď neplánuji,“ dodal Horáček, který se chce teď podle svých slov věnovat především výchově dcery, které se kvůli kampani více než rok téměř nevěnoval. „Je to skutečně velký dluh a musím jí ho teď splatit,“ uzavřel Horáček.

Volby do třetiny Senátu by měly být na podzim. Pravděpodobně v říjnu s komunálními volbami. Strany v těchto týdnech ladí strategii, koho do voleb postaví a v jakých koalicích budou kandidovat. Senátoři jsou voleni na šest let s tím, že každé dva roky se obměňuje třetina – tedy 27 křesel. 

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
FAJAK ( 2. února 2018 17:57 )

TO SNAD NE. NENÍ PŘECI JEDNODUCHÉ ZALOŽIT PLNOHODNOTNOU POLITICKOU STRANU. KDYBY TO BYLO TAK SNADNÉ TAK MÁME NOVÉ POLITICKÉ VŮDCE.BOJÍM SE ,ŽE TO JSOU JEN ŘEČI JAKO BYLO HOVOŘENO PRO NIC A ZA NIC NA PŘEDVOLEBNÍCH BESEDÁCH. BUDE VÁS POZOROVAT HODNĚ Z VAŠICH VOLIČŮ.......

luder ( 2. února 2018 10:45 )

Islámské chování k ženám... https://www.liveleak.com/view?i=397_1376586404

moiaza ( 2. února 2018 09:59 )

Havel kdysi vyřvával, že "strany jsou pro straníky, OF pro všechny". Dnes je stran jak hnoje. A proto i Drahš zakládá svou stranu. Jen neupřesnil, zda malou, nebo velkou.

hadaja ( 2. února 2018 07:56 )

 Jeden se nestačí divit,ti lidé nemají vůbec soudnost,už tak je politických stran dost.

zlymikes ( 2. února 2018 05:50 )

posílení pozice nejrůznějších bývalých příslušníků StB a rpoto ve druhém kole podporoval častého hosta v Bartolomějské

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa