Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Manželka odnesla kampaň berlemi,“ říká poražený Fischer. Čeká ho europarlament?

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. ledna 2018
05:40

Z vítězství Miloše Zemana v pořadí třetí z kandidátů Pavel Fischer velkou radost neměl, ovšem uznává jej, neboť tak rozhodli voliči. Fischer se pozastavil nad Zemanovým údajným „faulem“, sám však nyní hledí hlavně do budoucna. Ve hře jsou podzimní senátní volby, ale i práce pro mezinárodní firmu. I když Fischer Blesk Zprávám říká, že stranický typ není, probíhají i námluvy s různými stranami – mj. s lidovci, ale i dalšími. Nebo by chtěl příští rok zkusit boj o Brusel a stát se europoslancem?

Váží si toho, jakým způsobem ho v kampani podpořila jeho rodina. Bývalý velvyslanec Pavel Fischer, který na Hradě působil v týmu někdejšího prezidenta Václava Havla, vyklízí svůj štáb.

Blesk Zprávám na fotkách ukazuje: „Tohle je moje dcera, další dcera, syn je tady někde. Tady jsou moji rodiče, tady sestra, tam vzadu brácha. Tady byla celá řada lidí z rodiny zapojených, to nebyla jenom moje žena, ale široká rodina, bratranci, sestřenice, nás to vlastně jako rodinu dalo dohromady, v tom to bylo kouzelné. Jsem velmi rád, že do toho šli se mnou.“ A děkuje svým rodičům, že i oni rozdávali letáky.     

Manželka o berlích a chybné lístky pro Fischera

Když Fischer přicházel volit v Pitkovicích ve 2. kole prezidentské volby, doprovázela ho jeho manželka Klára s obtížemi o berlích. Vyfasovala ortézu. Co se jí stalo? „Moje žena se tak nasadila v kampani, že když bylo po všem, tak měla pocit, že musí všechno stihnout a udělala neopatrný krok, ani u toho nemusela sportovat. A cosi si pochroumala v noze. Dostala klid a berle. Ty děti vybraly v tyrkysové barvě, aby aspoň maminka držela nadále barvy kampaně,“ prozradil Fischer Blesk Zprávám ve štábu Jiřího Drahoše, kterého otevřeně podpořil.

„Snažíme se ten klid dodržovat a pomáhat jí,“ doplnil. Fischer se přitom snažil voliče zaujmout „tyrkysovou revolucí“. „Mě ta podpora úplně dojala, protože jsem cítil, že si lidé oslovují barvu, témata, chuť, ale i energii promlouvat do věcí veřejných. Celá řada z nich mi říkala: Nikdy jsme se pro nikoho takhle nenasadili, je to poprvé vůbec od roku 1989. A tam si říkáte, co se to děje. Tady ve společnosti, kterou já jsem měl neprávem často za to, že je trochu pasivní, se najednou něco děje. A to je vlastně obrovský závazek do budoucna, protože půl milionu hlasů je úspěch, který vzbudil velký zájem i u expertů,“ podotkl Fischer.

Vítězství Zemana ho zklamalo. A jeho „faul“ také

Když v úterý dával Fischer rozhovor Blesk Zprávám ve svém volebním štábu, drobná únava na něm přece jen byla znát. Rozruch po volbách stále neutichl. Nejprve mezi 1. a 2. kolem navazoval kontakty s Drahošovým týmem, profesora a bývalého šéfa Akademie věd ČR nakonec otevřeně podpořil.

Ze Zemanova vítězství proto nadšen nebyl. „Já jsem měl favorita, který nevyhrál. Očekával jsem těsný výsledek, dokonce i těsnější. Ale měl jsem za to, že to bude naopak. Tedy skutečně jsem to neodhadl,“ podotkl Fischer, ale sportovně popřál Zemanovi k vítězství. „Výsledkem voleb jsem zklamán,“ připustil však na Twitteru.

Do Zemana si přitom Fischer rýpl i nyní. „Viděli jsme kandidáta, který nekandidoval, ale jehož ta kampaň stála hodně peněz a dokonce ti, kteří ji sponzorovali, nedokázali doložit, odkud ty peníze přesně šly. To mi přijde, že je trošku faul. Zejména když jsme potom viděli to množství billboardů, které zaplavilo ČR, tak tam, kdybychom začali sčítat, tak dojdeme k opravdu vysokým částkám na tu kampaň,“ upozorňuje.

V debatách se však podle Fischera Zeman projevil jako velmi zkušený politik, který uměl ukazovat v debatách úplně jiné tváře a využívat maximálně toho, co umí. „Mně se zdá, že se prokázalo, že to hledání nepolitického kandidáta, tedy kandidáta bez zkušeností z politiky, bylo sice poctivé, ale ukázalo se, že určitá politická zkušenost je prostě potřeba,“ míní. „Miloš Zeman prokázal, že je veteránem české politiky, který dokáže velmi obratně využití řady příležitostí ve svůj prospěch. Jsem rád, že jsem to mohl vidět teďka zblízka, protože je to i pro mě samotného velké poučení,“ dodal.

Co dál? Rýsuje se Senát

Nyní, tři dny od oznámení vítěze, sám Fischer přemýšlí, co dál. Upozorňuje, že se člověk musí také něčím živit a kvůli kampani svou práci na čas zastavil, takže jednoduše řešeno musí hledat i práci a způsob obživy. Politické ambice však netají.

„Já jsem dostal některé nabídky, stalo se veřejným tajemstvím, že se o mně začalo uvažovat. Oslovilo mě už několik politických subjektů a zatím konzultuji. Dostal jsem nabídku dokonce už na některé role v Senátu a rád bych si tady nechal trochu bobříka mlčení, protože ještě nemám úplně jasno. Když jsem kandidoval, tak jsem za sebou shromáždil 17 senátorů napříč politickým spektrem. Já nejsem úplně stranický člověk a pokud bych o takové kandidatuře uvažoval, musela by jít napříč za několik politických subjektů,“ řekl Blesk Zprávám.

V Bruselu má Fischer spolužáky

I prezidentský kandidát musí z něčeho žít. „Já hledám teďka i obživu, mám i nabídky z mezinárodních firem a dalších na konkrétní práci, abych se měl také čím živit,“ podotýká Fischer. Coby někdejší velvyslanec ve Francii může poskytnout i své zkušenosti ze zahraničí. A příští rok přijdou právě volby do europarlamentu.

Dokáže si Fischer představit roli europoslance? „Mám poměrně přesnou představu, jak funguje Evropský parlament, dokonce řadu těch aktérů v parlamentu znám a teď nemluvím o českých poslancích, ale právě o těch z různých zemí, znám tam i lidi v aparátu, mám tam řadu spolužáků, takže já bych se tam určitě neztratil. Ale nevím, jestli v tuhle chvíli to umím potvrdit,“ odpovídá diplomaticky absolvent vysoké školy pro diplomaty ENA (École Nationale d'Administration). Přiznává však, že i nabídka tohoto druhu mu už přistála na stole.

Od koho, v tom konkrétní není. Rozhovory vede s KDU-ČSL, STAN, ale třeba i TOP 09 a prý i dalšími. Naznačuje však, že by důvěru lidí chtěl spíše zužitkovat v Česku. „To, co je potřeba dělat, je pracovat s lidmi v naší zemi. Přece jen být pořád na cestách je trochu hendikep pro každého, kdo v tom Evropském parlamentu zasedá,“ podotýká Fischer.  

Chyba v kampani: Čas na zahřátí a pomalejší rozjezd

Ohledně toho, co by dnes v kampani udělal jinak, Fischer přiznává, že měla jeho kampaň pomalejší rozjezd. „Já jsem strávil první týdny tím, že jsem se radil s těmi největšími, nejzajímavějšími experty na kampaně a dneska vím, že tohle období už bych nepotřeboval, že bychom mohli pracovat velmi rychle, protože jsme vytvořili takový tým, že určitě bychom to dnes rozjeli mnohem rychleji. Ale my jsme potřebovali čas na zahřátí,“ říká omluvně.

Dnes by jednal jinak. Nejtěžším okamžikem pro něj osobně bylo třeba to, když ztratil soukromí nejen on, ale i jeho rodina. „Ale i s tím jsme se naučili žít a dokonce nás to vlastně jako rodinu dalo dohromady,“ podotkl.     

Perličkou prezidentských voleb byl přitom také moment, kdy v Českých Budějovicích zhruba čtvrt hodinu po otevření volebních místností mohli volit lidé právě i Pavla Fischera. Ve volební místnosti se totiž objevily i jeho lístky - byl náhradníkem v případě, pokud by Miloš Zeman či Jiří Drahoš před 2. kolem volby odstoupili. „Zastavení na naší cestě může mít něco humorného nebo laskavého. A tohle mi přišlo jako docela pěkný příklad toho, že se můžeme společně pobavit,“ komentoval to Fischer s úsměvem.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
agfor ( 31. ledna 2018 11:52 )

Europarlament ? Proč ne. Stejně je to odkladiště druhořadé politické garnitury a tam může Česku škodit víc, než na postu prezidenta.

flora ( 31. ledna 2018 08:33 )

No to ne, co když se úraz manželce nezhojí a bude mít trvalé následky? To bychom pak měli pajdavou první dámu. A na hradě přeci pajdat nikdo nesmí

flora ( 31. ledna 2018 08:03 )

Ve volební místnosti se i jeho lístky - byl náhradníkem v případě, pokud by Miloš Zeman či Jiří Drahoš před 2. kolem volby odstoupili....tohle mi přišlo jako docela pěkný příklad toho, že se můžeme společně pobavit,“ komentoval to Fischer s úsměvem..... Takže ve skutečnosti jsou podle Fischere volby prezidenta jen taková pr.del bez jasně stanovených pravidel. V případě, že nemá šanci se prezidentem stát tak zkusí lidi mást a přijde mu navíc to vtipné .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa