Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman se poprvé od voleb objeví na Hradě. Pak si bere dovolenou a Ovčáček zuří

Autor: zst, ČTK - 
31. ledna 2018
07:15

Jsem stále mlád a plný sil, hlásal prezident Miloš Zeman po vítězství v 1. kole voleb. Po 2. kole ale přeci jen potřebuje „dobít baterky“. V pondělí nepředal dekrety vysokoškolským rektorům, ceremoniál místo něj absolvoval v úterý ministr školství Robert Plaga. Od sobotní výhry ho voliči zatím neměli příležitost vidět. Ve středu ale hlava státu jmenuje od 14 hodin na Pražském hradě soudce. Jenže už příští týden si podle mluvčího vezme opět volno. Na sociálních sítích se spekuluje o zhoršení prezidentova zdraví, Jiří Ovčáček to ale popírá.

Prezident Miloš Zeman si oslav vítězství v pražském Top Hotelu v sobotu dlouho neužil. Zatímco jeho lidé tu byli dlouho do večera, prezident odjel už v šest večer. A zrušil i původně avizovaný povolební rozhovor, který s něm měl mít šéf TV Barrandov a jeho aktivní podporovatel Jaromír Soukup ten den v 18:30. Místo toho jel odpočívat do Lán.

Miloš Zeman odcházel z volebního štábu v sobotu v šest večer Miloš Zeman odcházel z volebního štábu v sobotu v šest večer | Jakub Poláček / Paparazzi

Zeman sice jmenoval v pondělí do funkce 12 rektorů veřejných vysokých škol a univerzit, kteří mají nastoupit do úřadu v únoru a dubnu. Jmenování však neprovázel ceremoniál, který se v minulosti u těchto příležitostí obvykle konal na Hradě. Někteří jmenovaní rektoři minulý týden uvedli, že byli na Hrad telefonicky pozváni. Místo toho převzali jmenovací dekrety v úterý v Karolinu od ministra školství Roberta Plagy.

Podle informací ČTK několik rektorů dostalo pozvánku na slavnostní ceremoniál na úterý na Hrad. Jiří Ovčáček odmítl konání slavnostní akce potvrdit. „My jsme nic takového neavizovali. A jistě uznáte, že akce tohoto typu oznamujeme my,“ napsal mluvčí.

Video  Zeman po výhře ponížil reportéra ČT: „Mluvíte jako mutant.“ A pochválil Okamuru  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Podle nich znevážil akademickou obec, když odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů. Nelíbilo se jim také to, že prezident kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. V roce 2014 se proto slavnostního ceremoniálu přestali účastnit.

Někteří z rektorů také vyjádřili zklamání z toho, že Zeman o víkendových prezidentských volbách porazil akademika Jiřího Drahoše. Podle nich hrozí další vyhrocení už tak napjatých vztahů mezi prezidentem a vysokými školami.

Ve středu Zeman jmenuje nové soudce

Prezident se tak poprvé od tiskové konference, při které oslavil své vítězství ve volbách, objeví na veřejnosti až ve středu při jmenování soudců. Vláda navrhla jmenování 25 nových soudců a soudkyň na počátku ledna. Měli by částečně nahradit soudce, kteří končí svou profesní dráhu, a částečně posílit ty soudy, kde je to nejvíc potřeba kvůli vyrovnání rychlosti řízení.

Zeman jmenoval nové soudce naposledy loni v září. Osmadvacítku nováčků tehdy varoval před braním úplatků. Rozhodnutí prezidenta o jmenování soudců vyžaduje podle ústavy spolupodpis premiéra, a proto musí seznam navržených kandidátů vždy schválit vláda.

Ovčáček zostra: Nenávistný mediální póvl

Kvůli spekulacím o možném zhoršení zdravotního stavu, které kolují především na sociálních sítích, už vyjel na novináře hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Už ve vítěznou sobotu jsem na dotazy novinářům řekl, že až do středy bude pan prezident zaslouženě odpočívat v Lánech. Nenávistný mediální póvl a hnůj přesto nadále šíří lživé spekulace o zdraví pana prezidenta. To je ta jejich noblesa. A co teprve, až se dozví, že celý příští týden bude mít pan prezident dovolenou! A Ovčáček také!“ napsal na Facebooku.

„Dovolenou mohu potvrdit, budu ji mít ostatně také,“ uvedl Ovčáček pro Blesk Zprávy. Zemana tak po volebním vítězství minimálně další týden nikdo na veřejnosti neuvidí. Před prvním kolem voleb se přitom nikde neobjevoval a tvrdil, že kampaň nevede. Před druhým kolem zvládl čtveřici televizních rozhovorů, ve dvou se ale utkal pouze s moderátorem. Jiří Drahoš dorazil jen na Primu a do vysílání České televize.

Data pro 2. kolo voleb ještě nejsou k dispozici

Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

50 %
0 %
0 hlasů
0 %
0 hlasů

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 1. února 2018 10:58 )

Zahalování žen... http://tn.nova.cz/clanek/zahalovat-by-se-mely-vsechny-zeny-van-der-bellen-desi-evropu.htm l

luder ( 1. února 2018 09:14 )

Kdo jednou ustoupí,, Plejboj, 1. 2. 2018 98:39 tak bude ustupovat pořád...................

luder ( 1. února 2018 09:09 )

To už vidíme pane Pehe delší dobu, že se nás chtějí zbavit, když k nám chtějí natahat Afroaraby, kteří nás nenávidí!

luder ( 1. února 2018 09:02 )

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jiri-Pehe-varuje-Prestante-EU-vyhrozovat-Sili-tam-nazo r-ze-by-bylo-nejlepsi-se-zemi-jako-je-CR-zbavit-522593

luder ( 31. ledna 2018 20:43 )

Při připravovaném Dublinu lV připadá na Českou republiku z příchozího každého milionu migrantů do Evropy 15 500 migrantů nebo pokuta v přepočtu 98 miliard kč!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa