Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Forejt odhalil obsah kapsy Zemanova saka, Klausovu libůstku i něco na Havla

Autor: nikola staňková - 
2. února 2018
05:40

Málokomu se poštěstí dostat do těsné blízkosti prezidenta republiky a rozhodovat spolu s ním o zásadních záležitostech týkajících se naší země. Jindřich Forejt (40) tu čest měl. Patnáct let působil na Hradě, z toho dvanáct jako ředitel protokolu, a ve své funkci se setkal se všemi třemi polistopadovými prezidenty: Václavem Havlem, Václavem Klausem i Milošem Zemanem.

Jací podle vás byli prezidenti, s nimiž jste měl možnost spolupracovat?

Každý z nich byl jiný, jedinečný. Ale jedno měli společné: všichni byli nesmírně pracovití. Nepodceňovali přípravu, nechávali se informovat o náležitostech, které jsou s výkonem funkce spojené, pravidelně pořádali porady. Nikdy se nestalo, že by některý z nich své povinnosti zanedbával.

Jak vzpomínáte na období, kdy se hlavy státu na Hradě měnily?

V paměti mi utkvěly především působivé ceremoniály, které s koncem mandátu souvisejí. Pro někoho to mohou být drobnosti, ale mají svůj význam. Například v roce 2003, když končil prezident Havel, se na Pražském hradě konala ceremonie, která měla pro vnější svět být symbolickým zakončením jeho mandátu. Spočívala v nástupu vojáků Hradní stráže na První nádvoří Pražského hradu před půlnocí toho dne, kdy mandát Václavu Havlovi zanikal.

V té době ještě nebyl nový prezident, Parlament ho zvolil až o několik týdnů později. Po nástupu vojáků, přesně o půlnoci, byla pomalu stažena prezidentská standarta nad Hradem a standarta na cele jednotky Hradní stráže byla zahalena, aby bylo jasné, že prezident v tuto chvíli není, a tudíž není ani vnější symbol jeho úřadu. Jednotky pak odpochodovaly z nádvoří a Hrad osiřel.

Konal se podobný ceremoniál i při odchodu Václava Klause?

Ano, a byl v podstatě stejný, jen jsme přidali dvě věci. O půlnoci odbíjel zvon chrámu sv. Víta, který normálně v tuto hodinu neodbíjí, a vojenský velitel Hradu pak uzamkl hradní bránu vedoucí na Hradčanské náměstí. Ta se otevřela až ve chvíli, kdy nový prezident Miloš Zeman o několik hodin později vstupoval do Hradu.

Video  Zeman po výhře ponížil reportéra ČT: „Mluvíte jako mutant.“ A pochválil Okamuru.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V čem je práce prezidenta nejvíce specifická?

V první řadě si musíme uvědomit, že povinnosti prezidenta republiky zasahují do víkendů a státních svátků. Neexistuje tudíž žádná pevně daná pracovní doba, zaměstnanecká karta či pauza na oběd (smích, pozn. aut.). Pravomoci a úkoly hlavy státu jsou také pevně definovány ústavou. Tam je ta dikce daná, nelze dělat výjimky. Na každé osobnosti prezidenta je, aby si úřad uzpůsobil svým pracovním návykům a zvyklostem tak, aby se v něm cítil komfortně.

S tím jistě souvisí i výběr pracovny. Prezident Havel ji měl na jiném místě než pánové Klaus a Zeman…

To je správná připomínka, nicméně trochu zkratkovitá. Hradní komplex je skutečně obrovský, sestává z mnoha paláců, křídel a budov. Tady musím poznamenat, že všichni tři prezidenti měli své pracovny ve stejném křídle, ve stejném patře, jen pan prezident Havel ji měl o jednu dvě místnosti dál. Hlava státu pochopitelně má právo se rozhodnout, kde bude mít svou pracovnu. Musí se v ní cítit dobře. Nicméně všichni pánové věděli, že kanceláře jsou logicky uspořádané tak, aby to bylo co nejpraktičtější.

A co první dámy? Mají také svou pracovnu?

Ano. Paní Havlová, Klausová i Zemanová měly kancelář zatím na stejném místě – ve stejném patře jako jejich manželé, jen o pár pokojů dál.

Rozuměly si naše hlavy státu s novými technologiemi?

Všichni prezidenti pochopitelně měli na svém pracovním stole počítač nebo k němu měli alespoň přístup. Každý z nich k němu ale měl jiný vztah. U prezidenta Havla to bylo, řekněme, komplikované, ne vždy si s počítačem rozuměl (smích, pozn. aut.). Pan prezident rád zůstával v kolejích, na které si navykl, takže pak třeba používal starší programy, které sice nebyly aktuální, ale fungovaly. Pánové Klaus a Zeman počítače aktivně používají a nemají s nimi problém. Pan prezident Zeman jen nepoužívá mobilní telefon.

Video  Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nakrájel Zemanovi řízek na nudličky.  - Marek Pátek
Video se připravuje ...

Mají prezidenti volnou ruku i při výběru nového bydliště?

Ano, i bydlení vždy záleželo na osobních preferencích každého prezidenta. Když na Hrad přišel Václav Havel, logicky se nabízelo nastěhovat se do takzvaného prezidentského domečku, kde bydlel Gustáv Husák. Nicméně ten používal jen některé pokoje, velká část budovy vyžadovala rekonstrukci.

A pan prezident chtěl navíc mít bydlení mimo areál Hradu, které by mohl využívat i po odchodu z funkce. Tudíž se nastěhoval do sídla v Dělostřelecké ulici. Klausovi chtěli z naprosto logických důvodů využít možnosti hradního areálu, bylo to praktické pro jejich práci. A tak se nastěhovali do zrekonstruované Lumbeho vily, odkud to do kanceláře trvá jen pár minut. Prezident Zeman vilu využil stejným způsobem.

Lze se vůbec v přechodném bydlišti cítit jako doma?

Tak v Lumbeho vile je skutečně příjemné bydlení. Nachází se v části Královské zahrady, která je kouzelná v každém ročním období. V blízkosti je ovocný sad, skleníky… Já můžu prozradit, že pan prezident Zeman má u sebe vždy v kapse saka klíč od domu, ačkoli nemusí. Důstojníci ochrany objekt střeží 24 hodin denně a mohou mu kdykoli otevřít. Ale pro pana prezidenta to je důležité. Jde o ten pocit, že si odemykáte vlastní domov, nikoli audienční síň.

Video  Zemanova kondice na jmenování soudců: Opíral se, kde to šlo a ani si se soudci nepřipil.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Prozradíte, jak to naši prezidenti měli s jídelníčkem? Mohli si vybrat, co jim bude servírováno?

Záleželo vždy na tom, zda se jednalo o státní akci nebo o soukromý oběd. Při soukromém obědě si každý mohl vybrat z nabídky, která u prezidentů Zemana a Havla reflektovala jejich zdravotní omezení.

Pan prezident Klaus zase velmi rád chodil do hradní kantýny, kde si vybral, stejně jako my, jeho spolupracovníci, z denního menu. V případě státních akcí bylo menu sestavováno vždy tak, abychom hostům servírovali pokrmy české kuchyně. A já jsem vždy chtěl, aby se prezidenti s tímto jídelníčkem dopředu seznámili. Koneckonců to byli oni, kteří při společenských akcích sehrávali roli hostitele.

Co čeká staronového prezidenta?

Přijímání gratulací: Zemanovi budou blahopřát čeští politici i kolegové ze zahraničí. Gratulace zasílají buď přes Ministerstvo zahraničí ČR, nebo přes své ambasadory, kteří mohou v dané věci žádat osobní audience.

Příprava složení slibu: Organizaci ceremoniálu má na starosti Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR (jedná se o společnou schůzi obou komor). Průběh je daný, např. od roku 1934 prezident text slibu čte, do té doby ho vždy vyslechl od předsedajícího. Zemanův tým ale čeká jednání o dalších bodech slavnostního dne.

Plánování zahraniční cesty: Předpokládá se, že stejně jako před pěti lety se i letos Miloš Zeman vydá nejprve za slovenskými sousedy.

Jak probíhá opětovné uvedení?

Mandát Miloše Zemana zanikne o půlnoci 8. března. Proto zřejmě ten samý den dopoledne složí během slavnostního ceremoniálu již podruhé předepsaný prezidentský slib. Mezi symboly úřadu, které si prezident podrží i pro druhé funkční období, jsou klíč od Korunní komory, v níž jsou uloženy korunovační klenoty, vlajka prezidenta republiky a insignie Řádu bílého lva.

Podepíše tentokrát správný slib?

Když před pěti lety Miloš Zeman podepisoval prezidentský slib, obsahoval text gramatickou chybu. Média, která byla na inauguraci přítomna, ji odhalila a na Kancelář prezidenta se snesla kritika. „Nebyla to ale naše vina, ceremoniál složení slibu má v dikci Poslanecká sněmovna,“ vysvětluje Jindřich Forejt. Listina se slibem proto musela být rychle dohledána, nově vytištěna a Miloši Zemanovi předložena opětovně k podpisu na společném obědě s nejvyššími ústavními činiteli a bývalým prezidentským párem.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 3. února 2018 23:53 )

Muslimové... http://www.drsnysvet.cz/brutalni-masova-poprava-vsem-urezali-hlavy/

zkzkz ( 3. února 2018 10:50 )

zkzkz ( 3. února 2018 10:47 )

luder ( 3. února 2018 10:32 )

Petr Machala.Plat eurokomisařky! Nezávidím, ale zaslouží si někdo takovýto příjem? Nejedná se o úplatek (30 stříbrných)? Za loajalitu?/ https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/27337048_1541642149223640_824143306431324858_n.jpg?oh= 23c9d6bb12ffae428bfd5f90ef797adb&oe=5B20577A

montevideo ( 2. února 2018 15:09 )

Jen ji na sebe přivolávej, tajtrlíku !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa