Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jdi do p*dele, ubožáku.“ Útok u Zemana řeší policie. Novinář si napadení nenechal líbit

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK, zst - 
28. ledna 2018
19:50

„Akorát ti dam na držku. Jdi do p*dele, ubožáku,“ zuřil Zemanův příznivec Karel Slezák, který napadl novináře. Incident už řeší policie, trestní oznámení podal napadený novinář. Nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) už také vyzvala čelní představitele v ČR, aby odsoudili sobotní potyčku mezi lidmi přítomnými ve volebním štábu a novináři. Podobný incident podle reportérů nemá v demokratické společnosti místo.

„Důrazně odsuzujeme útoky proti několika novinářům v době, kdy bylo oznamováno znovuzvolení prezidenta Zemana,“ uvedla šéfka pobočky RSF pro Evropskou unii a Balkán Pauline Adesová-Mévelová.

Podle ní je nepřijatelné, aby příznivci politického vůdce této úrovně fyzicky napadali žurnalisty, kteří jen dělali svou práci. „Takové chování není hodné demokracie a Zemanův tábor musí toto násilí veřejně odsoudit,“ dodala Adesová-Mévelová. Organizace Reportéři bez hranic přitom sídlí v Paříži.

Video  Napadení v Zemanově štábu: Jeho hosté zaútočili pěstmi na novináře  - Televize Seznam
Video se připravuje ...

V Zemanově volebním štábu v pražském Top Hotelu se v sobotu večer po odjezdu prezidenta strhla potyčka mezi novináři a lidmi přítomnými ve štábu. Novináři natáčeli a fotografovali kolaps muže, ke kterému později přijela záchranná služba. Lidé z volebního štábu vykazovali novináře z místnosti, fyzicky je napadali a nadávali jim.

Šolta: H*vada. Měl jsem je vyházet z okna

Do potyčky s novináři se pustil Karel Slezák. „Pěsti byly nutné. Toho nebylo tolik, to byl jeden dva údery. On udělal pohyb… Prostě to je reakce,“ řekl Blesku. Proti novinářům se postavil i Jan Šolta, autor textů na dezinformačních webech, uvádí iRozhlas.cz.

„Já jsem říkal: Vypadněte odsaď, jste hovada, hyeny. Já jsem byl naštvaný, že po celou dobu nezavolali záchranku. Myslel jsem, že ji zavolali. Já jsem to nesledoval. Říkal jsem: Prosím vás zavolejte někdo rychle záchranku, on na nic nereaguje. Já jsem s ním klepal a tak dál. Jestli měl infarkt, tak tam každá minuta hraje roli. To jsou hyeny, hovada. A řekl jsem jim to do očí,“ řekl Šolta pro iRozhlas.cz.

Svou reakci hájil. „Byla nepřiměřená, protože jsem je měl vykopat, vyházet z okna. To se nedělá, neposkytnout pomoc svému umírajícímu kolegovi,“ dodal dramaticky Šolta, který prý nebyl členem žádného štábu.

Nad incidentem se pozastavil i expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Slovní a fyzické útoky na novináře či jejich rodiny jsou nepřijatelné. A neomlouvá je v žádném případě ani povolební euforie. Novináři musí mít možnost dělat svoji práci svobodně a beze strachu, je to důležitá podmínka fungování demokracie,“ upozornil na Twitteru.

Policie už událost šetří

Sobotní potyčku mezi novináři a příznivci prezidenta Miloše Zemana ve volebním štábu v pražském Top Hotelu policie vyšetřuje pro podezření z výtržnictví. Trestní oznámení v případu podal jeden z novinářů, uvedla večer na policejním webu mluvčí Andrea Zoulová. Současně nevyloučila, že během vyšetřování mohou policisté právní kvalifikaci rozšířit nebo změnit.

Pražská policie se incidentem zabývala od sobotního večera, kdy se informace a videa z něj objevily na sociálních sítích a v médiích. Mluvčí uvedla, že podle některých záběrů přitom mohlo jít také o ublížení na zdraví nebo poškození majetku.

„Situace se změnila až v neděli v podvečer, kdy se na policejní služebnu dostavil jeden z novinářů a podal trestní oznámení. Na základě poskytnutých informací i analýzy dostupných videomateriálů vyšetřovatelé zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu výtržnictví,“ doplnila mluvčí.

Podle zveřejněných záznamů Slezák se Šoltou mimo jiné shodili kameramanovi TV Nova na zem kameru, na dalšího zaútočili pěstí, fyzicky napadli i novinářku Seznamu Pavlínu Kosovou a vyvedli z místnosti jednoho fotoreportéra. Podle informací ČTK potyčku s novináři organizátoři ale neřešili.

„Na místě už snad nebyl nikdo, kdo by byl odpovědný za komunikaci s novináři. Média však zároveň nikdo přímo nevyzval k odchodu,“ řekla v sobotu svědkyně incidentu.

Pohyb novinářů ve štábu byl kontrolován zejména v době před příjezdem prezidenta a v době jeho přítomnosti v hotelu. Po Zemanově odjezdu se novináři na místě pohybovali volně a dostali se i na místo, které bylo při čekání na výsledky vyhrazeno jen pro hosty z řad Zemanových podporovatelů. Právě v tomto prostoru záchranáři zasahovali.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
krakonos5000 ( 7. února 2018 21:54 )

Byl jsem zvědav, jak své veřejné hulvátství hradní soudruzi zametou pod koberec. Vražda by mne ani ve snu nenapadla. Můj rozhled je omezený. Kde jsou diskuze u ostatních článků tohoto incidenu?

milan1959 ( 7. února 2018 19:44 )

Pozor na boxera Osičku! Štve proti novinářům

montevideo ( 29. ledna 2018 15:23 )

https://www.parlamentnilisty.cz/profily/Mgr-Pavel-Herman-20321/clanek/Ve-stabu-Zemana-se-mezi-sebou- porvali-dva-novinari-83813

montevideo ( 29. ledna 2018 15:17 )

Tak prý se jmenuje Alexander Šulc, ten chrabrý hrdina, co si letěl pofoukat bebí na policii . Zveřejnila ho šéfredaktorka iDNES Naděžda Petrová.

noacojezase ( 29. ledna 2018 15:08 )

Po Zemanově odjezdu se novináři na místě pohybovali volně a dostali se i na místo, které bylo při čekání na výsledky vyhrazeno jen pro hosty z řad Zemanových podporovatelů. Právě v tomto prostoru záchranáři zasahovali a pak se diví, zkratka čekali na senzaci a tak ji udělali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa