Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahoše volila polovina lidí proto, aby nevyhrál Zeman, tvrdí průzkum. Prezidentovi pomohly debaty

Video se připravuje ...
Autor: jer, ČTK - 
28. ledna 2018
15:26

Pro Jiřího Drahoše hlasovalo v prezidentském finále 47 procent jeho voličů především kvůli tomu, aby nevyhrál Miloš Zeman. Cíl skutečně zvolit Drahoše prezidentem mělo 52 procent jeho voličů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar TNS, který v neděli zveřejnila Česká televize v pořadu Otázky Václava Moravce.

V případě Zemana chtělo podle průzkumu primárně 77 procent jeho voličů, aby pokračoval v prezidentské funkci. Pro 22 procent Zemanových voličů bylo hlavním motivem to, aby se hlavou státu nestal Drahoš.

Výsledky korespondují s dalším šetřením Kantar TNS, podle něhož se pro Zemana 72 procent jeho voličů rozhodlo už před prvním volebním kolem, zatímco pro Drahoše to bylo 52,5 procenta. Po prvním kole a v následujícím týdnu se pro Drahoše rozhodlo 41,5 procenta voličů, pro Zemana 20 procent. Těsně před finále Zeman přilákal na svou stranu 7,5 procenta svých voličů, Drahoš 5,5 procenta.

Zemanovy voliče nejvíce ovlivnily televizní debaty v týdnu před volbami, a to z 45 procent, uvedl průzkum. Podle jeho zpracovatele Pavla Ranochy sice přelivy mezi voliči v tomto týdnu nebyly výrazné, zejména úterní první duel kandidátů v televizi Prima mohl aktivizovat některé skupiny obyvatel.

Ze dvou pětin ovlivnily Zemanovy voliče podle průzkumu jak informace z médií, tak prezidentovy názory, jednání a zkušenosti s ním. Drahošovi voliči byli ovlivněni zejména informacemi z médií (59 procent), televizními diskusemi (34,5 procenta) a názory a zkušenostmi (31,5 procenta). Častěji než Zemanovi voliči byli ovlivněni sociálními sítěmi, doporučením přátel a rodiny. V nejmenší míře ovlivnilo voliče obou kandidátů doporučení osobností – u Zemanových voličů ze dvou procent, u Drahošových z 5,5 procenta.

VIDEO: Poražený Drahoš: „Bylo to těsné, nezvítězil jsem, ale nejsem poražen“

Video  Poražený Drahoš: „Bylo to těsné, nezvítězil jsem, ale nejsem poražen“  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zemanovi k vítězství pomohli podle Ranochy zejména jeho voliči v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji, kteří přispěli k celkovému nárůstu účasti na 66,6 procenta v porovnání s prvním volebním kolem. Zemana podle Ranochy volily čtyři pětiny podporovatelů KSČM a SPD, v menší míře pak také voliči ANO, kteří se k hnutí přiklonili od sociální demokracie.

Průzkum se uskutečnil v týdnu před druhým volebním kolem, mezi 21. a 25. lednem. Osloveno bylo 1060 respondentů.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
myras ( 31. ledna 2018 11:52 )

Doufám že si to ten křivohubý "narcis" uvědomí a už se nikam nebude cpát.

amej ( 29. ledna 2018 15:45 )

Kdyby nestál proti Zemanovi Drahoš, ale medvěd ušatý, volili by ho také. Hlavně, aby to nebyl Zeman, který jim nejde pod fousy, protože na rozdíl od kavárny a vítačů také přemýšlí a vidí, co by čekalo v budoucnu naše děti.

beavis1 ( 29. ledna 2018 01:16 )

Přesně, paráda! Prej že rozdělená společnost je problém... Tak to jsou jako komunisti, to nebyla rozdělená společnost, žejo, všichni volili stejně. Jak si vůbec někdo dovolí mít v demokracii společnost rozdělující (jiný) názor, než pražská kavárna! Prej venkovský burani volili Zemana... No nic, jsem normální volič Zemana, pražák, vysokoškolsky vzdělaný. A mám taky radost!

beavis1 ( 29. ledna 2018 01:06 )

Lidi zatratili kecy o slušnosti, sebestřednou prázdnotu a aroganci "osobností" vnucující jim bez respektu nemastného neslaného nervního nepolitika bez věrohodného názoru. Zvolili obsah, zkušenost, pokoru a vlastenectví. Drahoši, národ Jana Husa nejsou idioti a prezidentem nenechají zvolit kdejakého našprtaného burana s křivou hubou a podivně rovným charakterem! Jo a slušnost není obsah, ale forma. Chce to příště věrohodný obsah!

corsa ( 28. ledna 2018 22:51 )

Kdo volil loutku jen proto, aby nevyhrál Zeman, je mentálně níže.... Každý jsme holt jiný.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa