Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman při ceremoniálu složí slib fanouškovi Drahoše. Co ho čeká v příštích týdnech?

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. ledna 2018
05:00

Miloš Zeman znovu složí svůj prezidentský slib ve čtvrtek 8. března, kdy mu vyprší aktuální mandát. K prezidentské inauguraci se tradičně sejdou obě parlamentní komory, celkem tedy 281 zákonodárců. Ústřední postavou bude vedle Zemana také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), jemuž slib hlava státu skládá. Štěch pro Blesk Zprávy před druhým kolem uvedl, že vztahy se Zemanem nejsou nejlepší, a otevřeně přiznal, že bude volit Jiřího Drahoše.

Nejsou to vztahy, které by byly na bázi kamarádství. Jsou to vztahy pracovní. Objevily se některé projevy nebo kroky, které mohou být chápány, že vztahy nejsou příliš přátelské, ale myslím, že to je ze strany Hradu,“ řekl před druhým kolem voleb předseda Senátu ke vztahu s prezidentem Milošem Zemanem. „Stávající prezident není můj favorit. Mám sympatie a naději v té druhé osobě, tedy pana Drahoše,“ prozradil bývalý spolustraník současné hlavy státu.

A Štěchova slova mohou být kořením inauguračního ceremoniálu. Ne snad, že by šéf Senátu dával své názory okatě najevo, ale prezidentu Zemanovi zajisté neunikly. Hned „nultý“ den svého nového mandátu tak přijde test Zemanova slibu, že bude dalších pět let pokornější a méně arogantní.

Video  Jak to vypadalo před Hradem při inauguraci Zemana  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

O „vřelosti“ vztahů mezi prezidentem a druhým nejvyšším ústavním činitelem hovoří jasně poslední týdny. Hrad nepozval Štěcha na jmenování vlády Andreje Babiše, kterého se tradičně předseda Senátu účastní. Štěch zase odmítl přijít na Hrad na tradiční novoroční oběd šéfů parlamentních komor. Navrhovaný termín byl totiž krátce před druhým kolem voleb a mohl být vnímán jako součást kampaně.

Co se bude dít?

Inaugurace se tradičně odehrává ve Vladislavském sále Pražského hradu a schází se k ní obě parlamentní komory, tedy Sněmovna i Senát. Zeman složí slib do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha a následně ho podepíše. Ten zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.”

Součástí ceremoniálu je také vojenská přehlídka na nádvoří Hradu. Nového, v tomto případě staronového prezidenta čeká také inaugurační projev. V roce 2013 v něm Zeman prohlásil, že nebude udělovat amnestie a milosti a že uklidní politickou situaci a bude mezi stranami fungovat jako prostředník.

Poté se Zeman odebral do Katedrály sv. Víta, kde uctil ostatky svatého Václava. Zeman přitom dříve označil patrona české státnosti za symbol kolaborace a podlézání.

Video  Do Vladislavského sálu přichází předseda Senátu Milan Štěch s chotí Ivanou Štěchovou, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová s manželem Vladimírem Němcem, předseda vlády Petr Nečas, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s chotí Helenou Rychetskou a náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky plukovník Zdeněk Jakůbek.  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kukuku ( 29. ledna 2018 18:29 )

Řekl mu, že mluví tak trochu jako mutant, jestli by nemohl mluvit hlubším hlasem.

dobry-clovek ( 29. ledna 2018 15:58 )

Abych pravdu řekl,já i celé České osazenstvo nemocnice z Prahy 8 mame z prohry Drahoše a vítačů velkou radost a těší nás zoufalé ukřivděné kvičení plné zlosti a nenavisti ze strany postiženych voličů uchyla Drahoše Pan Zeman je prezident pocivé sorty lidí,co tento stát drží nad vodou a živí přiživniky pražskych kaváren,komediantskeho odpadu,radoby elit a celebrit co umí jen chlastat,fetovat a smilnit a je samej buzerant,khurva a lesba. Pokud ta samozvaná "elita" nechce žit s buranama,hnojomety,vesnickym odpadem-dle jejich vyjadření,tak at emigrují.Tam zdechnou hlady,protože tam po ni neštěkne ani pes. Ten kdo neumí uznat vítěze je sám podlej křivak a je jedno jestli to je o tisicinu vteřiny nebo tři procenta. Takže se třeba oběste protože prezidentem je a bude naš pan M.Zeman

luder ( 29. ledna 2018 13:24 )

Tak teď už se můžeme akorát v klidu smát, jak ti drahouškové hystericky vřískají a plivou jed kolem sebe! Měl by jim ten jejich jurodivý udělat králičí zabíjačku aby se trochu srovnali, chudinky ublížený!

kareI_kIafunda ( 29. ledna 2018 12:30 )

Dámy a pánové, občané této země, přicházím ze závěsové líbačky Nejedlého s Kate opravdu pobouřen. To tátovi dělat něměla, to ne.

smfs ( 29. ledna 2018 12:24 )

Tohle se jmenuje moc bezmocných. Lidé kteří mají komplex že nejsou dost úspěšný, vzdělaný, bohatý, někteří jsou na okraji společnost, mají dluhy, jsou bez práce atd. když vyhrají nad úspěšnější části národa, tak si do nich musí kopnout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa