Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drahoš v projevu poděkoval lidem za účast ve volbách, výsledky zatím nekomentoval

Autor: jer, ČTK - 
27. ledna 2018
15:30

Tým Jiřího Drahoše sleduje výsledky prezidentských voleb v Kongresovém centru v Praze. Do štábu se akreditovalo více novinářů než před dvěma týdny, zájem projevily téměř tři stovky novinářů. Za Drahošem přišlo také velké množství podporovatelů, kteří se mísí se zástupci médií v kuloárech, kde poskytují rozhovory. Atmosféra je napjatá.

Na sečtení hlasů po prvním kole Drahošův tým čekal v pražské La Fabrice. Příznivci a novináři ji zcela zaplnili, na dnešek si proto Drahoš pronajal větší Kongresové centrum. Novináři se v něm začali scházet už po poledni, před uzavřením volebních místností v něm bylo několik set lidí. Podle volebního týmu celkem dostalo pozvánku 800 lidí včetně novinářů.

Data pro 2. kolo voleb ještě nejsou k dispozici

Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

50 %
0 %
0 hlasů
0 %
0 hlasů

Drahoše přišli podpořit třeba astronom Jiří Grygar, člen skupiny handicapovaných hudebníků The Tap Tap Ladislav Angelovič, který je poradcem Drahoše v problematice tělesně postižených, nebo bývalá sociálnědemokratická ministryně a místopředsedkyně Sněmovny Petra Buzková. „Pana profesora podporuju od začátku. Pan profesor je vzdělaný, moudrý a velmi slušný člověk. Myslím si, že by si Česká republika takového prezidenta zasloužila,“ řekla novinářům po příchodu.

23:08
27. 1. 2018

Vážení čtenáři, dnešní online přenos tímto končí. Sledujte i zítra Blesk Zprávy pro nejnovější informace o povolebním dění. Pro dnešek vám děkujeme za pozornost. 

22:53
27. 1. 2018

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pogratuloval Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení prezidentem České republiky. Informovala o tom tisková služba Kremlu, kterou citovala televize NTV.

Ruský prezident v telegramu zdůraznil svou připravenost pokračovat v konstruktivní spolupráci v bilaterálních i mezinárodních otázkách.

„Vedoucí představitel ruského státu zdůraznil, že výsledky voleb potvrdily vysokou autoritu Zemana jako zkušeného a zodpovědného politika, který prosazuje zájmy a touhy českého národa,“ uvedl Kreml.

22:40
27. 1. 2018

V podvečer odjela i Kateřina Zemanová, která za otcem přiletěla z Británie. 

27. 1. 2018

Štáb postupně opustili i Mynářovi, Daniel Hůlka či Ivana Zemanová. 

22:26
27. 1. 2018

Takto v Zemanově štábu zasahovala záchranka. Přivolána musela být kvůli novináři z Haló novin, který se podle svědků z místa příliš silně opil.

22:23
27. 1. 2018

Výsledek prezidentské volby podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba ukazuje, že většina české společnosti nechce být natolik otevřená Evropě, jako byl vyzyvatel Miloše Zemana Jiří Drahoš. Holub to řekl ČTK s tím, že ho výsledek mrzí. Podle teologa a kněze Tomáše Halíka na Hradě zůstává člověk minulosti, kolem něhož rozdělenou společnost nelze sjednotit.

 
22:09
27. 1. 2018

Martin Nejedlý opouští Zemanův štáb, stejně tak hradní mluvčí Ovčáček.

Kompletní online

Grygar míní, že výsledek voleb bude velmi těsný. „Myslím, že rozdíl bude daleko menší, než byl ve volbě mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem,“ řekl Grygar. Uvedl, že si Drahoše váží kvůli jeho práci pro Akademii věd, kterou podle něj odevzdával v nejlepší kondici v historii. „On je buldok, když si něco umane, tak to udělá,“ zdůraznil Grygar. Zvolení Drahoše si přeje kvůli tomu, že nechce, aby stát rozvrátila skupina, která „táhne zemi kamsi na východ, a dokonce do Číny“.

Dorazila také řada známých herců, například Aňa Geislerová, Jan Hrušínský, Eva Holubová nebo Bolek Polívka. „Je to člověk, o kterém jsem přesvědčen, že bude Českou republiku erudovaně a důstojně zastupovat v zahraničí,“ vysvětlil Hrušínský, proč podporuje Drahoše. Míní, že je na jeho straně většina herců. Holubová uvedla, že by Drahoš byl nestranickým prezidentem. „Já si myslím, že profesor Jiří Drahoš by mohl být a bude sjednotitel nás občanů,“ uvedla Holubová.

Polívka uvedl, že doufá v Drahošovo vítězství, protože si váží jeho vzdělání a úsměvu. „Chtěl bych zůstat Evropanem,“ řekl Polívka, proč Drahoše podporuje. Nelíbí se mu naopak, že současný prezident Miloš Zeman „překrucuje, vykrucuje a šklebí se místo úsměvu“.

VIDEO: Petra Buzková ve štábu Jiřího Drahoše

Drahoš dosavadní výsledky nekomentoval

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš poděkoval všem voličům, kteří šli k volbám. Výsledky voleb zatím nechtěl komentovat, čeká na další vývoj sčítání. Drahoš to řekl na krátké tiskové konferenci ve svém štábu v Kongresovém centru v Praze. Do volebního štábu ho doprovodila jeho manželka Eva nebo protikandidát z prvního kola Michal Horáček, který ho před druhým kolem podpořil.

Drahoše příznivci po příchodu přivítali potleskem. Na pódiu poděkoval voličům, kteří se k volbám dostavili. Zatím průběžná čísla nechtěl hodnotit. Pozdravil své krajany z Jablunkova, ze kterého pochází.

V Drahošově štábu je i Horáček. Očekával, že Zeman bude mít po začátku sčítání hlasů převahu. Bude podle něj záviset na finiši, kdy se budou sčítat hlasy z velkých měst. „Rozhodně se v téhle chvíli jeví, že pan prezident obhájí svůj úřad. Nicméně zaručené to ještě není, budu věřit, že to ještě bude napínavé,“ řekl Horáček. Zisk vítězství pro Drahoše ale podle něj bude velmi náročný, řekl po sečtení zhruba poloviny volebních okrsků.

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
henes ( 27. ledna 2018 20:20 )

Nějak postrádám přízpěvky voličů Drahoše... Měli plnou drž.ku keců a kde nic,tu nic.

moiaza ( 27. ledna 2018 18:41 )

Manželka Želého mu hodně pomohla. Bohužel, negativně. Už se jasně viděla první dámou a zapomněla, že mluviti stříbro, mlčeti zlato. Svými neuváženými kecy ubrala manželovi hlasy. A Želé se sám odrovnal v poslední debatě. Ten jeho jizlivý zesměšňující pohled odsoudilo mnoho lidí. O urážkach a vysmívání se Zemanovi, to mu také hlasů nepřidalo. Možná si to Želé neuvědomuje, ale sám si přispěl k porážce.

snehulak ( 27. ledna 2018 16:56 )

Předpokládám, že zdenekk a jeho klony si dnes dají pokoj. Ono chlastat za čtyři, to jednomu dá zabrat. Doufám, že vydržel střízlivý aspoň do projevu svého Drahouše. Který se snažil být klidný, a prskat začne až bez kamer. Jak nám zdělil pan neúspěšný (ostatně to říkají všichni neúspěšní) - " " Není důležité zvítězit, ale důležité je neprohrát. Já osobně jsem byl hned druhý za vítězem, kdežto prezident Zeman se umístil až předposlední ! " A správně zvolal k příznivcům to Fialovo heslo - : " To není konec, jedeme dál, uvidíme se opět za pět let ! Neprohráli jsme ! "

zkzkz ( 27. ledna 2018 16:42 )

zvonekdozahrady ( 27. ledna 2018 16:39 )

 Drahošovi jeďte dál a to k čertu ! A ty pitomce pražský komedianty vemte ssebou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa