Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman v debatě ČT četl papír sponzorů. Kdo jsou a jaký mají „vroubek“?

Autor: ČTK, ula - 
26. ledna 2018
10:20

Pochybnosti o financování své předvolební kampaně prezident Miloš Zeman zcela nerozptýlil, uvádějí weby iDnes.cz a Respekt.cz. Některé sponzorující firmy podle nich vykazovaly ztrátu a mezi dárci figurují advokáti, kteří prezidentovu kancléři Vratislavu Mynářovi pomáhali s kontroverzním nákupem jeho vily. Seznam sponzorů spolku Přátel Miloše Zemana, který současné hlavě státu platil předvolební kampaň, přinesl Zeman do čtvrteční televizní debaty České televize.

Podle portálu iDnes.cz uvedl Zeman původ 9,2 milionu korun. S prezidentem spřízněná Strana práv občanů (SPO) a spolek Přátelé Miloše Zemana ale na kampaň vynaložili 12,8 milionu. „Původ 3,6 milionu je tak stále nejasný,“ píše web.

Mezi Zemanovými sponzory je několik firem, které podle dostupných údajů vykazovaly ztrátu, upozorňuje iDnes.cz i Respekt. Jde například o firmu Contradiction, která na kampaň věnovala 885 tisíc korun, ačkoliv podle posledních dostupných údajů sama dlužila za rok 2016 celkem 400 milionů korun.

Video  Hašková Coolidge fandí Zemanovi: Na 8 otázek o jeho politice řekla 8x nevím, nekomentuji.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podobně na tom byl další sponzor, firma Car Service Group. Zemanovi poslala 950 tisíc korun navzdory tomu, že podle účetní závěrky za rok 2016 měla čistý obrat kolem čtyř milionů a její hospodaření skončilo ve ztrátě. „Stejným případem je i firma KOMERC Servis CZ,“ uvádí Respekt.

Neobvyklou štědrost projevil s třísettisícovým darem také živnostník Miloslav Havlíček, který podle zjištění webu idnes.cz provozuje obecní hospodu a smíšené zboží u fotbalového hřiště v obci, která má necelé čtyři stovky obyvatel.

Pozornost médií budí i dar 1,7 milionu korun, pocházející od brněnských právníků Richarda Tománka a Jiřího Jestřába. Hradní kancléř Mynář před časem uvedl, že právě jejich advokátní kancelář mu zprostředkovala jednání, která vedla k podezřele výhodnému nákupu vily v pražských Strašnicích, napsal iDnes.cz.

Video  Drahošův poradce Grygar: Jiří by měl zabrat v rétorice, hodně mu pomáhá manželka.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Mezi sponzory Zemanovy kampaně figuruje s půlmilionovým darem také společnost Ray Service, která vyrábí kabelové svazky a podle webu iDnes.cz se zároveň věnuje mezinárodnímu obchodu se zbraněmi. Zeman vzal zástupce firmy na jednu ze svých cest do Číny, upozorňuje server. S Čínou podle něj může souviset i milionový dar od jednoho z jednatelů společnosti EHQ Jiřího Bergera. „Druhým jednatelem je Roman Vik, generální ředitel letecké společnosti Travel Service, v níž má podíl čínská skupina CEFC,“ uvádí.

Druhé kolo prezidentských voleb 2018 - důležité informace přehledně zde >>>

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Luciva ( 26. ledna 2018 12:34 )

Protože p. Drahoš má transparentní seznam darů, a kdokoliv se může na tento seznam podívat na jeho stránkách. Kdežto u p. Zemana byl do včerejšího večera tento seznam brán jako věc, kterou nikdo nesmí vidět.

Luciva ( 26. ledna 2018 12:31 )

Celý seznam darů pro kampaň p. Drahoše je umístěn na jeho stránkách. Stačí trochu pátrat, než vyřknete svojí špatnou domněnku, a uděláte ze sebe naprostého blbce.

vlajo ( 26. ledna 2018 12:20 )

 Kolik tu bylo uprchlíků myslím že asi 2000. Ale vím jistě že jedna rodina po 2 měsících požádala o azyl do Německa. Byl to nějaký inženýr. Je rozdíl brát 7000 Kč nebo 7000euro. Tady se nikdo nezdrži. A Srovnávat Zemana se Žižkou je správné. Pokud vím tak Žižka byl lapka. A prezidenta kterej se rochni v bahně v rybníku místo aby ho natočily někde v lázních fakt nechci.

vlajo ( 26. ledna 2018 12:06 )

 Může mi někdo sdělit co má v popisu práce kancléř na hradě. Díky

sesta-k-dobru ( 26. ledna 2018 12:01 )

Prosím, pokud Vám není jedno co bude s naší zemí dál, běžte volit p.Zemana. My nevolíme loutku, prázdnou nádobu bez názoru+člověka měnícího názory podle potřeby. Urazil nás, že Zeman je člověk jen dolních 10 miliónů. Ne elitistovi, egoistovi, přezíravém falešném ušklíbavém pohledu. Je zřejmě dobrý ve vědeckých kruzích a má vazby s nadnárodními společnostni z hledika vědy a výzkumu, ale to není záruka kvalit politika. Drahoš tvrdí, že volby ovlivňuje rusko a sám má za sebou zahraniční sponzory z opačné strany. Na voliče vede tlak za pomoci US ambasády, zahran. polit. neziskovek (Soros - OSF). Kampaň Drahoše realizoval ex-pornoherec J.Janda a P.Kolář (podporovatel zahraničních zájmů USA).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa