Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Musí zabrat v rétorice, říká fanoušek Drahoše Grygar. Volby prý může rozhodnout jeho žena

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
25. ledna 2018
18:21

S Jiřím Drahošem ho spojila věda. Své schopnosti vyjednávat s politiky prý projevil Jiří Drahoš v době, kdy měla Akademie věd namále a on ji dokázal zachránit před zrušením. Pokud bude prezidentem, měl by ale zabrat v řadě věcí – především prý v rétorice. Svého prezidentského kandidáta zhodnotil ve Studiu Blesk zpráv také astrofyzik a astronom Jiří Grygar.

„On se dostal do situace, kdy musel jednat s vrcholnými politiky, a to, že tu dnes sedím a jsem stále zaměstnancem Akademie, svědčí o tom, že se mu to povedlo,“ ocenil Drahoše za vyjednavačské schopnosti s politiky při záchraně Akademie věd jeho podporovatel Jiří Grygar. „Byl osamělý voják v poli proti profesionálním politikům a dokázal s nimi sehrát vyrovnanou partii a dokázal také zvítězit,“ hájí svého kolegu Grygar.

Osamělý voják? Tak Grygar Drahoše v kampani prý nevnímá. Připustil ale, že z povahy své vědecké minulosti může Drahoš působit při vystupování trochu nudně. „Pořád jsem čekal, že se objeví kandidát, který by mohl konkurovat stávajícímu prezidentovi a nikdo se k tomu neměl. Mile mě to potěšilo, protože jsem si říkal, že je to člověk, který za sebou nemá žádné skandály, je to neuvěřitelně schopný vědecký manažer a jeho názory jsou prakticky podobné mým názorům na politiku, zakotvení České republiky i vzdělanost,“ chválil v rozhovoru pro Blesk Zprávy rozhodnutí Jiřího Drahoše kandidovat na post prezidenta astrofyzik Grygar.

V kampani se ale podle Grygara řešili spíše podružné věci, než to, jak bude Česká republika vypadat za pár let. To, že Drahoš působí v kampani pro mnohé, že se vyjadřuje neurčitě, je podle Grygra i kvůli tomu, že když už se prezidentský kandidát snaží zvednout nějaké téma, ostatní se toho chytí a začnou hned kritizovat. „Hlavní věc je přece to, co se říká v debatách, a něco jiného je reálná politika.“

Video  Rozhovor s Jiřím Grygarem o Jiřím Drahošovi  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

To, že Jiří Drahoš větší politické zkušenosti nemá, může být naopak podle Grygara jedna z jeho výhod. „Protože není nikomu nic dlužný,“ myslí si astrofyzik.

Kdo bude kancléřem? 

Jiří Drahoš do této chvíle představil jen tým svých odborných poradců, kteří mu radí v průběhu kampaně a mezi které patří také Jiří Grygar. Odmítl ale zatím poodhalit další plány, koho by si vybral do svého nejbližšího týmu – veřejnost nezná ani jméno možného kancléře Pražského hradu.

„Vystavět další tým, který by byl napaden všemi možnými způsoby, jak je napadán sám profesor Drahoš, to si nemůže vzít na svědomí,“ říká o Drahošově opatrnosti Grygar, který tuto situaci připisuje kampani, která se odehrává v „neobyčejně podivných rozměrech“. „Ten zajíc ještě není chycený,“ dodává Grygar, který je zároveň pro, aby prezidentský kancléř měl bezpečnostní prověrku. „Když tu prověrku nemá, tak to znamená, že celou řadu věcí, které prezident musí vědět, tak je nesmí kancléři říct, což je absurdní,“ vadí Grygarovi fakt, že současný kancléř Vratislav Mynář prověrku nezískal.  

Grygar se také opřel do předvolební kampaně, včetně dehonestujících článků, které akademik zaznamenal jen pár hodin poté, co Drahoš oznámil v rodném Jablunkově svou kandidaturu. „Kdyby je bral člověk vážně, tak by od něj nemohl vzít ani kůrku,“ kritizuje antikampaň Grygar, který prý ovšem očekával, že nějaký podobný průběh bude předvolební čas mít.

StB a pedofil

Právě oblasti dezinformačních zpráv – takzvaných Fake News se Grygar v Drahošově týmu věnuje a řadu z nich musel také s prezidentským kandidátem řešit. Objevily se například informace, že je Drahoš pederast – tedy pedofil nebo, že spolupracoval s StB. „To je přeci ale nesmysl, protože by se nemohl stát předsedou Akademie věd, kam potřeboval čisté lustrační osvědčení, vím naprosto jistě, že je to nesmysl,“ odsuzuje předvolební zprávy Grygar.

Drahošovi na transparentním účtě zbylo 8 milionů korun. Ani haléř ovšem od podporovatele Grygara. „Moje prostředky nejsou tak velké, abych mohl někoho podporovat,“ řekl Blesk Zprávám fyzik, který prý podporuje Drahoše alespoň tak, že pro něj pracuje zdarma právě jako poradce.

„Profesor Drahoš nekandiduje proto, aby se zviditelnil, ale proto, že chce změnit charakter veřejné debaty,“ podporuje svého kandidáta Grygar, podle kterého je naše země v „naprostém rozvratu.“

Jiřímu Drahošovi se mezi mnohými – především jeho odpůrci - říká kvůli jeho občasné váhavosti Želé. Podle Grygara ale tahle přezdívka nesedí. „On je velice rázný a dokáže si sjednat pořádek a hlavně tím, že má autoritu, tak ho ti lidé poslechnou.“ Že by v akademickém prostředí existovala jiná Drahošova přezdívka, o tom Jiří Grygar prý neví.

Slabá rétorika

Rozpačitý začátek Jiřího Drahoše v prvním televizním duelu proti Miloši Zemanovi, je prý jedna z předvolebních chyb profesora věd, kterou se snažil během živého vysílání na Primě stěží dohnat. „Marná sláva, Miloš Zeman je zkušený manipulátor, ale myslím si, že postupem doby ten racionální způsob myšlení, které má každý vědec v sobě, se na konec projevil,“ hájí Drahoše Grygar, podle kterého jsou vědci velmi opatrní na to, aby vynášeli kategorické soudy. Rétorika je prý ten bod, kde by měl Drahoš zabrat. „Profesoru Drahošovi by nedělal žádný problém v mezinárodních stycích, na to je zvyklý z různých konferencí. Problém ale může být v tom, že nebude nikdy vypadat jako jeden z nás – v tom je vědec vždy v nevýhodě.“

Grygara během kampaně překvapila Drahošova manželka Eva, prý v sobě objevila talent. „Je to člověk, který je obyčejný, je mu oporou a nebýt jí, tak by pan Drahoš do té kampaně ani nešel,“ tvrdí Grygar, podle kterého se může stát, že přítomnost Drahošové v kampani může nakonec rozhodnout volby.  

Redakce Blesk Zpráv nabídla prostor podporovatelům jak Jiřího Drahoše, tak i Miloše Zemana. Současného prezidenta podporuje například odbornice na etiketu a někdejší asistentka amerických prezidentů Eliška Hašková Coolidge. I ona byla hostem projektu Blesku Boj o Hrad.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Video  Eliška Hašková Coolidge - rozhovor o Zemanovi  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 26. ledna 2018 15:26 )

Drahoš včera na každou svou odpověď i vyloženě hloupou se tvářil, že řekl nějaké moudro. Stále stjný škleb, blekotal, zakoktával se,arogantně útočil na pana prezidenta. Z mého pohledu, přes veškerou snahu, trapný !

hajne ( 26. ledna 2018 08:53 )

Grygare starej se o to čemu možná rozumíš,ale do politiky se nese. to není pro tebe to je jiný level.

2626 ( 26. ledna 2018 03:17 )

 TEN JSEM PROLETĚLA OSTATNÍ A ZJISTILA ŽE TU JSEM SPATNE SKORO SAMY PRIMITIV TY UBOHÝ MYŠLENKY. JÁ O STATEČNÉM OTCI A STRYCOVI ZA VÁLKY A ONI TI UBOŽÁCI PANE DRAHOŠ SPOJUJÍ S HEIN LAN EM APOD. KDE JSTE NA TO PŘIŠLI. O MY LATĚ POŘÁD TO SAMÉ A NESMÍ CHYBĚT KAVÁRNA. CO TO VLASTNĚ JE??? NEJSEM Z PRAHY KAVÁREN U NÁS V JICINE MÁME SPOUSTU TAK MYSLÍM JAKO PRAZSKA KAVÁRNA? ?? TO JSOU TEDY NEUSTÁLE OMYLANE KECY KTERE NEMAJÍ ANI HLAVU A PATU ALE KDYŽ NIC NEVYMYSLÍ TE. TAK ZÍTRA AZ HODIM LÍSTEK TEN DRUHY TAM NECHÁM POVALOVAT A VYRAZÍM DO KAVARNY V JICINE. JE TO TAK SPRANE NEBO MUSÍM DO PRAHY????????

2626 ( 26. ledna 2018 02:48 )

 PRO MNE BYL DNES PAN DRAHOŠ MILE PŘEKVAPENI. POROVNÁVAT JEHO RETORIKU SE ZEMANEM NELZE.TOHO SI PAMATUJU JAK MNE V 89 TAKÉ NA DHL ALE PO LETECH MENE VŽDYŤ UŽ TY JEHO MONOLOGY KTERE NIKDO NEMĚL PŘERUŠIT MI ZAČALY BYT FÁDNÍ. MOC RÁD SE POSLOUCHÁ. A TO ŽE JE POLITIK MI VADI PROTOZE JE TO SVINSTVO A PREZIDENT APOLITICKY JE PO TĚCH LETECH NAOPAK ÚLEVA. A PRO MNE ZÁSADNÍ DNEŠNÍ INFORMACE O AKTIVNÍ ČINNOSTI JEHO RODINY V DOBĚ ODBOJE. TAK ČLOVĚK Z TAKOVE RODINY MUSÍ MÍT VLASTENECTVÍ V KRVI A ON O TOM ANI NEMLUVIL DALŠÍ +. ULEVILO SE MI A KONECNE ZÍTRA VYRAZÍM K URNE S DOBRÝM POCITEM A TO JSEM SE NA TO CHTĚLA VYKAŠLAT. DÍKY PANE PROFESORE!

zada ( 26. ledna 2018 00:18 )

Takový divný duel...., Pan Drahoš měl "nabiflované odpovědi", zřejmě znal všechny otázky. Ale stejně zadrhával a matně vzpomína. Jinak otočil korouhvičkou a vlastně říkal vše co dávno říkal pan Zeman, jen s tím, že to vyprávěl jako svoji myšlenku, pravdivě to nevypadalo.... Co se týká témat, stále stejná. ČT nevymyslela pro osvěžíní debaty vůbec nic nového. Pan prezident Zeman se evidentně nudil, protože stále opakovat to samé ho nebavilo a poslouchat překroucené slogany pan Drahoše nemělo cenu, taky byl kolikrát z Drahošových řečí v údivu ))). Drahoš není pravdivější, elity, které ho dostali do kandidatury a dostali by ho na Hrad ho jako nezajímají,ale budou za to něco chtít, lidmi a referendem opovrhuje, spolupracovníky nechtěl říci....že se tam cpe Horáček a Grygar je nad slunce jasné. ale on je otevřený a pravdivý? Hlavně chtěl být rádoby útočný. No nevím, na mě tak nepůsobil.Pan Zeman se choval státnicky a byl vysoko nad věcí a Drahoše jak kašpárka nechal vyskakovat. A Witowská? No hezky upravená, odvádělo to pozornost od rozhovoru (což byl asi záměr), a vněkterých fázích dokonce věděla co má Drahošovi napovídat. Scéna v lRudolfinu mi připadala jak z krematoria. Za mě, Drahoš útočný, kamufovaná arogance moci (je zvyklý řídit a nařizovat), takže diskuze s lidem o tom žádná, ale zase na druhé straně diskuze úplně ke všemu se svými rádci - kujme pikle... tak tomu nerozumím a z debaty "otrávený" Zeman ( tedy i já). Unavený ne, ale otrávený z témat ..... ČT, taková klasika, nestrannosti nevěřím - platit konc. poplatky nechci!!!! Jo a ani ČT ani Drahoš nepopřáli panu prezidentovi k dnešnímu svátku!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa