Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Zeman škodí venkovu.“ Drahoše podpořili sedláci, prezidenta potravináři

Autor: ČTK, ula - 
25. ledna 2018
13:40

Prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše ve čtvrtek ráno do Prahy přijeli podpořit sedláci z Asociace soukromého zemědělství ČR. Zorganizovali jízdu 25 traktorů, kterou Drahoše doprovodili z pražských Lysolají, kde bydlí, na Vítězné náměstí. Současný prezident Miloš Zeman, který je v nadcházející volbě Drahošovým protikandidátem, podle zástupců asociace dlouhodobě škodí tradičnímu českému venkovu. V Drahošovi sedláci vidí příležitost ke změně. Naopak Potravinářská komora ČR by si přála, aby na Pražském hradě byl znovu Zeman.

„Vzhledem k tomu, že jsme absolvovali několik setkání s kandidáty na prezidenta ČR, nakonec i s panem Drahošem minulý týden na farmách, tak si myslíme a jsme přesvědčeni, že to bude vhodný kandidát pro to, aby svoboda českých sedláků byla i nadále zachována,“ řekl novinářům předseda asociace Josef Stehlík.

Drahošovy názory se podle něj ztotožňují se zájmy českých sedláků. Zemanovi naopak vytýkají, že podporuje velkoprůmyslové zemědělství, které podle nich škodlivě působí na krajinu, půdu i venkov jako celek.

Video  Drahoš v Blesku přiostřil: „Zeman je politik mafiánských struktur. Není schopen vést stát“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Drahoš ve čtvrtek podporu soukromých zemědělců uvítal. „Já doufám, že to řidiči (v pražské ranní špičce) na tu chvíli přežijí, že se to neotočí proti mně,“ dodal.

Kolona traktorů ozdobených českými vlajkami a nápisy „Venkov volí Drahoše“ a „Zvolme změnu“ vyjela z Lysolají po 9:00 a na Vítězném náměstí byla zhruba za 20 minut. Traktory doprovázela policie, provoz se za tu dobu výrazně nezkomplikoval.

Video  Drahoš a jeho názory: O Bakalovi, Babišovi, sudetských Němcích, Izraeli...  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zemědělci a jejich špatné zkušenosti

Se Zemanem mají sedláci podle Stehlíka špatné zkušenosti jak ve funkci hlavy státu, tak i dříve coby s předsedou vlády. Domnívají se, že Zemanova vláda v letech 1998 až 2002 zbrzdila rozvoj soukromých farem a zvýhodnila nástupnické podniky jednotných zemědělských družstev (JZD).

Soukromým zemědělcům také vadí, že Zeman v roce 2014 vyznamenal bývalého ministra zemědělství v předlistopadové komunistické vládě Miroslava Tomana a bývalého šéfa slušovického JZD Josefa Čubu. Kritizují rovněž některá dřívější rozhodnutí jeho vlády, například systém cukerných a mléčných kvót. Novela transformačního zákona bývalých JZD podle nich zabránila navrácení asi 15 miliard korun původním vlastníkům.

Potravinářská komora Zemana podpořila

Potravinářská komora naopak podpořila Zemana, který podle ní soustavně podporuje české výrobky. Zeman se také zasadil o uzavření potravinářských kontraktů v zahraničích, pomohl i na trzích, jako je Rusko nebo Čína, uvedla. Komora si společně se Zemanem také přeje ukončení ruských sankcí.

Prezidentem komory je Miroslav Toman, který byl ministrem zemědělství v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka. Toman, syn Zemanem vyznamenaného ministra předlistopadové vlády, je také v poradním týmu současného prezidenta.

Asociace soukromého zemědělství ČR má 6 500 členů sdružených ve 41 regionálních a sedmi členských organizacích. Jejich podniky obhospodařují zhruba 40 procent zemědělské půdy v Česku a podílejí se přibližně čtvrtinou na zemědělské produkci.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
SL0N ( 26. ledna 2018 09:55 )

Milí zemědělci, a Vy nevíte, že pan Drahoš je velkým zastáncem geneticky modifikovaných plodin? Takového člověka podporujete víc GMO a víc postřiků Roundup od Monsanta? http://www.rozhlas.cz/dvojka/jaktovidi/_zprava/jiri-drahos-v-roce-2050-bude-potreba-50-az-70-pot ravin-navic-a-neni-mozne-toho-dosahnout-jinak-nez-vyuzitim-geneticky-modifikovanych-potravin--149422 1 éčkoví herci dělají panu Drahošovi rovněž dobrou reklamu i bez zasmradění Prahy traktory. Raději hrubiána s pevným postojem než korouhvičku ve větru. Prezident Zeman je jistota, že nebudeme mít na hradě servilního poskoka, který bude splácet dluhy svým donátorům, skákat podle notiček diktovaných v pozadí jeho našeptávčů ze zahraničních politických ekonomických neziskovek, který slíbí a podepíše za mrzký peníz a kariéru cokoliv, co přijde z Bruselu, od lobistů, korporací. Celá naše rodina a vícero obchodních parnerů volí pana Miloše Zemana.

jajas ( 25. ledna 2018 18:01 )

Chudáci zemědělci, co si myslí, že pro ně Drahoš udělá jako prezident? Hoši z pole pořád nechápou, že prezident zákony neschvaluje..... Měli by se trochu seznámit s jeho pravomocemi.....

al.bunda ( 25. ledna 2018 17:40 )

Drahošovi hnojometi v akci

cmaralka7 ( 25. ledna 2018 16:06 )

Média a pisálci z Blesku....musím napsat, že už mi fakt lezete s tím ubohým Drahoušem na nervy ! Je mi z něj špatně a je nacpaný všude, kde se dá. Je to hnus, jak se v poslední době všichni chovají jako kreténi a vytahují kde co na pana prezidenta. Vážení i kdyby ten vás drahoušek měl alegorické vozy a nahými tanečnicemi....VÍM KOHO BUDU VOLIT

priserka ( 25. ledna 2018 16:01 )

rego, ty jsi tak primitivní a ubohý člověk, bože, do čeho jsi duši dal. Takže takoví jako ty jsou voliči Drahoše...sprostí, nevychovaní, s IQ houpacího koně, díky, že jsi mě přesvědčil volit Zemana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa