Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drahoš přitvrdil: „Zeman je politik mafiánských struktur. Není schopen vést stát“

Video se připravuje ...
Autor: David Vaníček, Vera Renovica - 
24. ledna 2018
19:55

Kandidát na prezidenta a bývalý šéf Akademie věd ČR nezvykle přitvrdil ve výrocích na adresu svého soupeře a současného prezidenta ČR Miloše Zemana. V obsáhlém rozhovoru pro projekt Blesk Zpráv BOJ O HRAD ve středu řekl, že současná hlava státu, Miloš Zeman, už není schopna vést stát směrem k budoucím výzvám a problémům. Mimo jiné také Miloše Zemana označil za „politika opoziční smlouvy, mafiánských struktur a přeběhlíků.“

Jiří Drahoš přišel na rozhovor do Blesku den poté, co poprvé stanul tváří v tvář Miloši Zemanovi v první prezidentské debatě na Primě. A podle svých slov byl se svým výkonem spokojen. „Já bych řekl, že jsem rozhodně neprohrál. Myslím si, že pro řadu lidí jsem zůstal argumentačně věcný, nelhal jsem, nevymýšlel jsem, nenálepkoval jsem, já jsem spokojen,“ řekl Drahoš.

Tréma v duelu? Ne, jen špatná křesla...

Krom toho také odmítl, že by byl nervózní z Miloše Zemana. Rozhodila ho prý nepohodlná křesla na pódiu. „Křesílka, která nám tam naservírovali, byla hrozná. Já jsem prostě nevěděl, jak si mám sednout. Ať jsem seděl, jak jsem seděl, tak jsem do toho zapadal. Možná to vyhovovalo Miloši Zemanovi, který tam do toho zahučel dozadu a rozvalil se. Já nejsem zvyklý takto sedávat,“ dodal kandidát na prezidenta.

V prvním kole prezidentské volby chybělo Jiřímu Drahošovi 615 946 hlasů na Miloše Zemana. Profesí chemik ale odmítá, že by jeho případná výhra byla opřena jen o nové tzv. „protestní hlasy“ voličů jiných neúspěšných kandidátů, kteří Drahoše podpořili a vymezovali se proti Zemanovi. Tedy hlavně Michala Horáčka, Pavla Fischera a Marka Hilšera.

Drahoš: Zeman je politik mafiánských struktur, já se dívám dopředu

Drahoš v rozhovoru také nepřipustil, že druhé kolo prezidentské volby už není boj osobností jako dvou názorových světů. „Ty dvě věci se od sebe nedají oddělit. Miloš Zeman je něco, co bylo. Politik s takřka třicetiletou stopou na naší politické scéně, člověk, který evidentně není schopen vést tento stát směrem k budoucím výzvám a problémům. Já se takto cítím a takto to také prezentuji a takto to také cítí voliči. Já bych řekl, že i ti moji bývalí konkurenti, z nichž několik se rozhodlo mě podpořit, a musím říct, že Michal Horáček, Marek Hilšer a Pavel Fischer velmi aktivně, na spoustu věcí jsme měli velmi podobný názor a velmi odlišný od Miloše Zemana. Takže já bych nemluvil o souboji koncepcí. Z mého pohledu je to, co bylo a co nemůže fungovat v budoucnosti. Je to politik opoziční smlouvy, mafiánských struktur, přeběhlíků a tak dále. To je pro mě uzavřená kapitola, já se dívám dopředu,“ pronesl Jiří Drahoš.

Prověrku jako Mynář má skoro každá sekretářka

Jiří Drahoš se moderátory Verou Renovicou a Davidem Vaníčkem nenechal zlomit v otázce jména jeho možného kancléře, pokud by zvítězil v prezidentské volbě. Bude ale trvat na bezpečnostní prověrce na stupeň přísně tajné, na kterou se současného hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi nepodařilo dosáhnout. „Prověrku na stupeň vyhrazené, který má teď pan Mynář, má, když to trochu přeženu, ve státní správě každá sekretářka,“ doplnil Drahoš.

Video  Drahoš v Blesku přiostřil: „Zeman je politik mafiánských struktur. Není schopen vést stát.“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

A co sudetoněmecký landsmanšaft, Izrael, Bakala a Babiš?

Kritici Jiřímu Drahošovi vyčítají, že od něj nezaznívají jasné názory, Blesk mu proto položil sadu otázek, na které musel reagovat. Co si myslí o působení Zdeňka Bakaly v OKD, jak by přistoupil k vládě Andreje Babiše, jestli by souhlasil s přestěhováním české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma a jel by jako host na sjezd sudetoněmeckého landsmanšanftu? Podívejte se na jeho odpovědi v této části videa:

Video  Drahoš a jeho názory: O Bakalovi, Babišovi, sudetských Němcích, Izraeli...  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Vše o kampani prezidentských kandidátů čtěte zde

Vše o prezidentské debatě na ČT čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
mirkazam ( 10. února 2018 15:39 )

Kavárna by měla Drahoše brzdit,vždyť jim dělá tím kecáním jenom ostudu...

mirkazam ( 10. února 2018 15:37 )

pozor...a teď ještě začne ta hromadná ,,emigrace " našich kumštýřů...

mirkazam ( 10. února 2018 15:34 )

bezodkladne...Drahoš,tak má teď konkurenta Paroubka,protože ten prohlásil,že za 5 let on bude prezidentem,no jeho sebevědomí mu musíme závidět. To se najednou schází tolik adeptů a všichni by chtěli ,,prezidentovat "

mirkazam ( 10. února 2018 15:14 )

blabolimtakytak...výstižný nick,ty chytrolíne...s čeho ses sjel v té vaší kavárně,že meleš takový pytloviny.Dej si voraz,a piš,až na to budeš mít !!!

Borneo ( 26. ledna 2018 00:56 )

Drahošova hláška "Zeman není schopen vést stát" je stejně hloupá, jako kdyby školník prohlásil "Ředitel není schopen vést školu, vezmu to za něj". A tohleto by podle kavárny a spol. mělo být našim prezidentem ??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa