Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kdo vyhrál debatu na Primě? „Zeman je za zenitem, Drahoš bez ostruh," říká politolog

Autor: Jakub Veinlich, Jakub Kopřiva - 
23. ledna 2018
22:59

Má první televizní duel mezi prezidentskými kandidáty Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem vůbec nějakého vítěze? Televize Prima připravila horkou půdu pro oba kandidáty a pod kotel ještě přikládali místy neukáznění příznivci obou táborů. Politolog Lukáš Jelínek ale Blesk Zprávám řekl, že by si v karlínském divadle svého kandidáta při debatě nevybral. 

Blesk Zprávy: Jak byste debatu na TV Prima, kterou mělo sledovat až 2,2 milionu diváků, zhodnotil?

Jako volič bych si rozhodně na základě debaty nevybral. Diskuse byla dost roztříštěná. Potvrzuje se, že na jedné straně je Miloš Zeman už za zenitem svých nejlepších rétorických let a na druhé straně Jiří Drahoš ještě nezískal ty rétorické ostruhy v politice, aby dokázal v takových debatách vyhrávat.

Anketa
Kdo zvítězil v debatě na Primě?
počet hlasujících: 17668

Blesk Zprávy: Jaké dojmy ve vás nechal stávající prezident Miloš Zeman?

Miloš Zeman byl dobrý hlavně v tom, že má zkušenosti s takovýmto formátem debaty. Je v tom doslova jako doma. V té debatní roli byl velmi přirozený. Myslím, že mu to mohlo u řady voličů výrazně pomoci. Velmi přesně vybral témata, kterými chce získat svůj elektorát. Jsou to věci jako migrace či církevní restituce – to je přesně to, co dokáže jeho voliče elektrizovat.

Blesk Zprávy. A kde vidíte u Miloše Zemana jeho nejslabší moment v debatě?

Zeman dokázal velmi špatně reagovat na námitky soupeře, když měl říci, co v těch diskutovaných oblastech vykonal. Bylo vidět, že Jiří Drahoš si všiml toho, že Miloš Zeman umí pronášet bonmoty, umí dobrá slohová cvičení, ale co se týká konkrétních politických výkonů, tak ty zůstávají za očekáváním. Zeman velmi špatně reagoval na otázky.

Blesk Zprávy: Pojďme ale také zhodnotit druhého z kandidátů. Jaký byl podle vás tedy Jiří Drahoš?

Drahoš zachoval to, co jeho voliči očekávali. Udržel jakousi důstojnost nebo zdrženlivost. Nechtěl se pouštět do konkrétních politických kauz. Nechtěl sklouzávat k nějakým radikálním, byť líbivým výrazům. Zároveň bylo vidět, že některé své názory nedokázal dostatečně rozvinout, vyargumentovat.

Blesk Zprávy: A nejslabší moment u Drahoše jste vy sám viděl kde?

Myslím, že Drahošovi nepomáhají ty jeho informace o „fake news“ a tajných službách či o ovlivňování volebních kampaní. To jsou věci, které volič nechce moc slyšet. Tedy že by tady byl i nějaký jiný aktér, který ovlivňuje výsledek voleb. Jiří Drahoš nedokázal dostatečně zdůvodnit, proč tady zahraniční tajné služby ovlivňují volby.

Blesk Zprávy: Má tedy debata podle Vás jasného vítěze?

Co se týká schopnosti rétoricky reagovat, tak byl, myslím, lepší Miloš Zeman. Na druhou stranu vzhledem k tomu, co se očekává od prezidenta – od jeho přístupu ke kompetencím a politickým tématům – tak mohl být voličům sympatičtější Jiří Drahoš. Nedokážu říct, kdo byl vítěz, spíše mohu říci, že tento formát debaty mnohem více sedl současnému prezidentovi, který ukázal, že má s podobným vedením diskusí zkušenosti. Myslím, že pokud jsou oba kandidáti chytří, tak můžeme očekávat ve čtvrtek vyostření té diskuse. Je možné, že si některá témata schovávají na  debatu v České televizi, která bude těsně před volbami. Zároveň budou moci oba zapracovat na těch svých slabších stránkách. Takže pokud ti kandidáti jsou kvalitní a hodni toho stát se prezidentem, tak by čtvrteční debata měla být ještě o kus lepší a zajímavější.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Poslední průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Jak volit v 2. kole bez volebních lístků zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zorka ( 25. ledna 2018 12:19 )

Drahoš je po mrtvici?Že se usmíval nakřivo jen jednou polovinou tváře.

cid2000 ( 25. ledna 2018 08:51 )

...je moc hezké a krásné, když vás Vás a náš národ,naše rodiny zradí a prodá krásný hezký zdraví žele-člověk-panák, protože, když vás chrání kulhající obejda s cigárem je to takové neestetické a hnusné přeci by řekli v Bruselu!Lepší bude poslouchat unilé fádní nezajímající fráze Drahoše, ale hlavně, že bude vypadat pěkně fotogenicky na fotkách ve třídách nám chce říci Pražská kavárna!Dejte přednost hezky oblečenému zloději..............,proč proboha mít v čele země kulhjajícího starého nehezkého člověka co si dokáže otevřít pusu na Merkelovou nebo řekne v hlavním čase v OSN úplně něco jiného než se čekalo na podporu Clintonové!!!Chceme přeci krásného fotogenického kejvala, kterého budou všichni na západě plácat po zádech za jejich společný postoj za banderovce a ukro-nacisty a podporovat teroristy z ISIS,které zásobujeme jako NATO proti lidu Sýrie a jejímu majetku a území !!Naxcisti z kavárny nám vezmou posledního politika Zemana co se nebojí postavit v tváří tvář světovým politickým lídrům a řekne jednou za čas vlastní názor!!

luder ( 25. ledna 2018 01:08 )

Bez ohledu na nepřátelská hodnocení ve většině médií zaplacených drahošovskou propagandou měl v první debatě výraznou převahu Zeman. Přednášel vlastní myšlenky a přesvědčivé argumenty, zatímco Drahoš omílal propagandistická hesla, napadal a snažil se hádat. Nakonec se opět začal vymlouvat na ruské snahy ovlivnit volby. Patrně mu do sluchátka začal něco našeptávat zákeřný Putin místo náčelníka Feriho či dominy. Mimochodem, k tomu ruskému ovlivňování. Kamarád, který na rozdíl ode mne čte Sputnik a jiné ruské servery, mi sdělil, že tam mají z Moskvy zákaz se jakkoli vyjadřovat k českým prezidentským volbám, natož je ovlivňovat. Většina západních médií takový korektní rozkaz evidentně nedostala a spolu s českými, které většinou aktivně posluhují euromarxistům, profašistům a nepřátelům našeho národa v Bruselu a Berlíně, napadá všemožně, mnohdy doslova sprostě prezidenta Zemana. Prezident konstatoval, že jmenuje Andreje Babiše znovu premiérem. Drahoše to samozřejmě vedlo ke kritice. Nicméně neuvedl, kterou osobnost by jmenoval on. Že by svého přítele Feriho, cenzora Jakuba Jandu nebo kolegu profesora Putnu? Prezident Zeman se opět předvedl jako statečný chlap, český zeman, nový Jan Žižka, reprezentant vlasteneckých, pracujících a inteligentních lidí vytvářejících hodnoty, českého národa, civilizovaných cizinců a pozitivní budoucnosti nás všech i našich dětí. Jiří Drahoš jako reprezentant těch, které popisuji v následujícím textu.

smfs ( 24. ledna 2018 22:04 )

Ano všichni budeme staří a taky nemocní, ale nebudeme se prát o vysoké funkce. Zeman mohl odejít důstojně, byl premiérem, byl prezidentem, četla jsem že má úspory ve výši 12 mil. co ho nutí toto podstupovat??

smfs ( 24. ledna 2018 22:01 )

Drahoš překvapeně koukal kolem sebe, jak se to stalo, že se ocitl v estrádě Česko hledá hulváta

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa