Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

První „bitva“ Zeman vs. Drahoš: Ostré přestřelky kandidátů i rozohněné publikum

Autor: Jakub Veinlich - 
23. ledna 2018
22:24

Televize Prima vysílala z pražského karlínského divadla první prezidentský duel mezi Milošem Zeman a Jiřím Drahošem. Oba uchazeče o Pražský hrad doprovodily také jejich manželky Ivana Zemanová a Eva Drahošová. Zeman v průběhu pořadu Drahoše uklidňoval, že jeho manželka přišla dnes neozbrojená. Mezi kandidáty i jejich tábory příznivců to jiskřilo od samého počátku přenosu.

Zatímco Miloše Zemana přivítal jeho tábor v divadle bouřlivým potleskem, na Jiřího Drahoše diváci z tábora Zemana bučeli. A emoce nejsou cítit jen z publika. Ani jeden z kandidátů nedá tomu druhému nic zadarmo. 

Zahřívací otázku dostali od moderátora Karla Voříška oba kandidáti stejnou, a sice ´jak se na debatu těšili´.

Zeman: Drahoš se do mě asi zamiloval

„Smím-li být upřímný, tak jsem se na toto setkání těšil. Já jsem o panu Drahošovi ve svých vystoupeních zatím nemluvil. Toto je naše první setkání,“ začal svou odpověď prezident Miloš Zeman. Dozvěděl se prý ale, že Drahoš na jeho adresu mluvil až dost, což prý o něčem svědčí.

Možná se do mě nešťastně zamiloval a v takovém případě bych mu nabídl, aby se stal mým stoupencem a dal mi ve volbách svůj hlas,“ žertoval na začátku Zeman.

Anketa
Kdo zvítězil v debatě na Primě?
počet hlasujících: 17668

I Drahoš se prý na debatu velmi těšil. „Postrádal jsem pana prezidenta v prezidentských debatách nás osmi kandidátů,“ říkal Drahoš, který je prý rád, že Zeman kývnul na dva televizní duely.

Během debaty lidé pokřikují na Jiřího Drahoše, ať si sundá brýle – narážejí tak například na to, že Drahoš nosí po operaci očí brýle jen s jednou dioptrií. „Buďte kultivovaní a pojďte příkladem,“ napomíná diváky moderátor Karel Voříšek.

První střet? Pravidla debaty

Miloš Zeman odhodlaný vyhrát debatu se pustil do Jiřího Drahoše okamžitě, jakmile dostal prostor k odpovědi na první otázku. Položil mu ji právě jeho protikandidát Drahoš. Současný prezident ho napomenul, že neumí dodržovat pravidla, která Prima nastavila. „Člověk, který nedokáže dodržovat ani tak elementární pravidla, je poněkud nebezpečný sobě i svému okolí,“ vyrukoval Zeman na Drahoše.

Drahoš se však bránil, že pravidla debaty si pamatuje velmi dobře a nijak je neporušil.

Drahoš nebude moct na Babiše

Prvním tématem diskuse bylo například i jmenování vlády. Drahoš trvá na tom, že by neměl být premiérem trestně stíhaný člověk, Zeman chce zase ctít presumpci neviny.

„Zítra pověřím Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. V průběhu února ho jmenuji premiérem,“ překvapil Zeman.

Zeman: Babiš by vás zabil

Diskuse postupem času gradovala. Miloš Zeman obvinil Jiřího Drahoše z šíření takzvaných fake news - tedy poplašných zpráv. Drahoš totiž nedávno pronesl, že volby mohou ovlivnit ruské tajné služby. 

„Kdybyste si četl zprávy BIS, zjistil byste, že se v těchto zprávách mluví o takových věcech,“ kontroval Drahoš svému soupeři. „Pane Drahoši, já na rozdíl od vás dostávám zprávy BIS, zatím co vy k nim nemáte přístup,“ snažil se Drahoše utřít Zeman a vypálil i další argument: „BIS vydala informaci, že nemáte pravdu a to nemůžete popřít, protože to nebyla žádná tajná zpráva.“

Drahoš ale kontroval, že vliv cizích tajných služeb zveřejnila Bezpečnostní a informační služba ve svých veřejných výročních zprávách. „Dostávat zprávy a číst je a umět je číst je rozdíl,“ snažil se zatlačit Zemana do kouta Drahoš.

Podle Zemana ale tímto výrokem Drahoš mate veřejnost a nemá žádné důkazy. „Vy nejste bezpečnostní a informační služba a, jak jste řekl, nemáte žádné důkazy, protože kdybyste je měl, byl byste nadřazen BIS a měl byste svou zpravodajskou službu,“ vysmál se Zeman Drahošovi. A pokračoval v ostrých výrocích.

Drahoš vmetl Zemanovi „dementní“ voliče

„Vy nás, kteří jsme šli k volbám, máte opravdu za takové blbce, aby nám někdo říkal, abychom volili tak a tak. Kdyby to byli Rusové, tak by asi lidé volili komunisty. V tom případě Vás Babiš zabije, protože ruská rozvědka doporučovala volit hnutí ANO,“ útočil na Drahoše současný prezident.

„Já na rozdíl od vás voliče nepodceňuji a necituji psychiatry a neříkám, že třetina národa je slabá duchem a část je dementní a část slabá duchem,“ vrátil Zemanovi útoky Drahoš. 

„Chytli se“ i kvůli uprchlíkům a zbraním

Prezident Zeman vytáhl v druhé polovině debaty na Jiřího Drahoše další těžký kalibr - jeho ochotu přijímat uprchlíky. Označil ho za jediného politika v Česku s tímto přístupem. Drahoš to zpochybnil a do Zemana se opřel, že jako prezident nevyjednával o migračních kvótách.

Další třecí plochou mezi kandidáty bylo zdanění církevních restitucí. Podle Jiřího Drahoše restituce Čechy tolik netrápí, zdanění označil jako nesystémový krok. Vláda Andreje Babiše by podle něj pak mohla přistoupit i k danění dalších věcí, pokud by jí chyběly peníze. Zeman na to Drahošovi řekl, že je chemik a ne ekonom. 

Soupeři o Hrad se neshodli ani v otázce zbraní. Zatímco Zeman argumentoval tím, že ozbrojení lidé často nahrazují policii na místech, kde muži zákona chybí, Drahoš vidí současnou legislativu jako dostačující. „V každém obchodě nemůže být prodavačka s pistolí a každý, kdo do něj vejde, nemůže být zastřelen,“ argumentoval Jiří Drahoš.

Debatu podle moderátora Voříška sledovalo 2 miliony a dvě stě tisíc diváků, Primě ale zároveň spadl pod náporem web. 

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Volby2018 ( 24. ledna 2018 16:55 )

Velmi zajímavý rozhovor... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zeman-nekeca-a-dlazdi-cestu-byznysu-drahos-je-necite lny-rika-miliardar-krupa-41959?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

zzdenda ( 24. ledna 2018 16:06 )

A ty si zavri tú papuľu a začni sa vyjadrovať k téme, ak vôbec máš poňatie o čom sa točí.

zzdenda ( 24. ledna 2018 16:01 )

Tiež neviem koľko je Vám rokov, ale z dnešnej mládeže nám blahobyt nehrozí.

luder ( 24. ledna 2018 12:01 )

Bez nápovědy by to nešlo!! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=384170745341285&set=gm.772881589585932&t ype=3

Columbo ( 24. ledna 2018 11:46 )

https://www.youtube.com/watch?v=7U1ACGPRVdA Tento kluk je genius.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa