Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Střet civilizací“ i vítězství: Politici hodnotí debatu Zemana a Drahoše

Autor: mah - 
23. ledna 2018
22:35

V úterý večer televize Prima odvysílala první debatu současného prezidenta Miloše Zemana a jeho vyzyvatele v druhém kole prezidentských voleb Jiřího Drahoše. Zeman již předtím dorazil do „debat“ v televizi Nova a na TV Barrandov. Jiří Drahoš před nimi dal ovšem přednost setkání se svými voliči i se třemi neúspěšnými kandidáty, kteří ho před druhým kolem podpořili. Zhodnocení jejich prvního střetu si nenechali ujít ani politici. Například Ivan Gabal debatu označil za střet civilizací. Tomio Okamura byl naopak přesvědčený, že Zeman vyhrál na celé čáře.

Mezi prvními na vyostřenou debatu prezidentských kandidátů na Twitteru zareagoval bývalý ministr kultury Daniel Herman. „Zemanova útočná arogance vůči Drahošovi mi připomíná chování, které jsem zažil v kauze Dalajlama -  Brady,“ připomněl lidovec na Twitteru kauzu, kdy Zeman neudělil státní vyznamenání jeho strýci.

Anketa
Kdo zvítězil v debatě na Primě?
počet hlasujících: 17668
Kriticky se o debatě vyjádřil i bývalý lidovecký poslanec Ivan Gabal. Ten debatu obou prezidentských kandidátů označil za „střet civilizací“.

Zemanův výkon ocenil Okamura

Vystoupení Miloše Zemana si naopak pochvaloval předseda SPD Tomio Okamura. „Pan prezident pana Drahoše doslova rozdrtil fakty a argumenty,“ napsal v příspěvku na Facebooku jen pár minut po konci debaty.

Kandidáti se neshodli na počtu debat

Jiří Drahoš od začátku trval na dvou debatách. Jednu chtěl v České televizi, volbu druhé televize nechal na Zemanovi. Ten nakonec přijal nabídku hned čtyř. S Drahošem se ovšem setkal pouze v úterý na Primě a podruhé se s ním střetne na České televizi.

V televizi Nova tak Zeman hodinu debatoval s moderátorem Rayem Korantengem o tématech z domácí i zahraniční politiky. Vyvaroval se vulgárních výroků, za jeden o tom, že se Alexander Dubček v roce 1968 „podělal hrůzou“, se ale odmítl omluvit.

Zároveň odmítl spekulace o svém zdraví, během čehož na moderátora i zamrkal a pozval ho na skleničku. Jediným, kdo při první „debatě“ kritizoval nepřítomnost Jiřího Drahoše, se tak stal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který na Facebooku sdílel fotku prázdného zázemí, které bylo připravené pro Zemanova vyzyvatele.

Ani ve svém druhém televizním vystoupení na TV Barrandov se Zeman nestřetl s Drahošem, ale pouze s moderátorem a majitelem televize Jaromírem Soukupem, se kterým se běžně potkává v pořadu Týden s prezidentem. Ten si rovněž neodpustil poznámku na účet druhého kandidáta, když Drahošovu neúčast označil za neuctivou.

Jiří Drahoš odmítl účast v debatách s tím, že i sám Zeman krátce po volbách souhlasil jen se dvěma pořady. Další by podle Drahoše byly už nudné.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dobry-clovek ( 24. ledna 2018 12:26 )

Kde proboha vyhrabali tu křivou nechutnou falešnou tlamu Drahoše a kdo??? Jo už mi to došlo-zase jenom křivé,falešné,nechutné a bezpáteřní tupé palice viz Horáček a spol.... Každemu je jasné,že zde ze strany kavarenskych pražských povaleču a zloděju jde jen o mocensky boj at už na prezidenta z jejich strany kandiduje sebevětší DEBIL ,protože to bude jen kývač a vítač Vidím a slyšim co za luzu a lidsky odpad stojí za Drahošem pedofilem a to mi stačí..Ta křivá huba by se nehodila za prezidenta ani do Konga k černym tlamam A proto přátelé volime ROZUM-INTELIGENCI-PRAVDU-ČEST-NEUPLATNOST-PROFESIONALITU-HRDOST-ZKUŠENOST-BOJOVNÍKA ZA ČESKY LID prezidenta M.ZEMANA

zada ( 24. ledna 2018 12:09 )

Já si zase myslím, že ti "čtyři králové" co jsou poradci kolem Drahoše, museli vědět jaké má Drahoš "kvality", protože to musí být jenom "atentát" do vlastních rad kavárny. Vždyť přeci znají Zemana nejméně 30 let. Tak proč nasadili protikandidáta kandidáta Drahoše, to já vůbec nemohu pochopit. Drahoše nezachrání , že prohrál nebo neprohrál. Kavárna mohla vybrat z tolika akademiků, vzdělanců a politiků někoho, kdo by byl roven Zemanovi, ne tuhle durhou třídu. Vždyť museli dobře vědět jakou mají občané "náladu". Já to považuji za velké pochybení celé té soldatesky, která vybírala Drahoše, kterého v tom nechali "vymáchat", jen proto, že on sám je ješitný narcis. Zklamání je z výběru Drahoše pražskou kavárnou. Je vidět že nemají o politice vůbec ponětí. Že si myslí, že prezidentský úřad je na kladení věnců případně zajištění dobrých postů pro svoje noshledy. A to je pro mě největší varování a zklamání z těch, vzdělaných a amibicozních, politologů a sociologů že neodhadli, že na to Drahoš nemá. Ve výběrovém řízení do "firmy" by u mě pan Drahoš propadl hned v prvním kole. Škola není totiž patent na rozum!!!! Kavárno, to že jste do toho Drahoše dostali, je od vás nečestné a pod pás, právě kvůli Drahošovi. Měli jste být féroví k němu i sobě a vybrat ze svýho středu jiného. . a zklamání je i z politických stran, hlavně z Demobloku, že nepostavili svého kandidáta, Zemanovi rovného v politickém myšlení! To je dnes největší prohra těchto politických stran, je to jejich největší "porážka" a ukázka toho, že jim nezáleží jaká osobnost bude prezidentem, je to aby to nebyl Zeman - což je myšlení žáků 5 třídy! Šikana je trestná vážená kavárno, ale výběrem Drahoše jste se potrestali sami. Nic není náhoda!

pes.pejsek ( 24. ledna 2018 12:01 )

sores ( 24. ledna 2018 10:42 )

Drahoš babánek nikdy s politikou neměl nic společného tak jak si může myslet na funkci prezidenta,to mi hlava nebere! Jestli vyhraje,nedej bože, tak bude než poslouchat jako hodinky a nikdy ne řídit stát!!! Na to prostě nemá!

georgexxx ( 24. ledna 2018 10:09 )

Děkujeme za Váš neustále zde kopírovaný názor, který je ukázkou typického dementního voliče MZ (jak je sám označil). Inteligentní a slušní občané České republiky si alespoň udělají lépe úsudek o vaší úrovni a v sobotu zvolí profesora Drahoše prezidentem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa