Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drahoše volí hvězda Ordinace i Rottrová, Zeman má své věrné. Komu fandí známé tváře?

Autor: Jakub Veinlich - 
22. ledna 2018
21:03

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš získávají před druhým kolem volby silné podporovatele. Do voleb se zapojily také známé tváře z řad herců či zpěváků a dalších umělců. Jiřího Drahoše otevřeně podpořila například Marie Rottrová nebo doktorka z Ordinace v růžové zahradě Dana Morávková. Miloš Zeman má zase tradičního spojence zpěváka Daniela Hůlku nebo herce Ivana Vyskočila. Podle politologa Jana Kubáčka ale známé tváře voliče už příliš nenahánějí. 

Doby, kdy Lucie Bílá dokázala „přihrát“ voliče Václavu Klausovi, jsou už dávno pryč. I tak se známé tváře stále do voleb zapojují. Po těch sněmovních přesvědčují voliče i v případě prezidentských voleb. Optikou veřejných prohlášení má navrch spíš Jiří Drahoš.

Video  V Brně se na Drahoše stála fronta. Sklízel potlesk plného sálu.  - Blesk - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Toho na sklonku minulého týdne veřejně v ostravském Divadélku pod věží podpořil například herec Bolek Polívka a zpěvačka – ostravská patriotka Marie Rottrová.

„Vracím se na místo činu. Dnes jsem tady ale jako občanka České republiky. Přeji si změnu. Chci, aby to věděli i moji příznivci a připojili se ke mně,“ řekla Rottrová, která v Divadélku pod věží roky natáčela svůj pořad.

Blesk Zprávám pak zpěvačka řekla, že se s Jiřím Drahošem seznámila loni v létě na Velehradě a tam na ni zapůsobil. Do předvolební kampaně se zapojila také po boku Drahošovy ženy Evy, která má šanci být příští první dámou. „Dnes jsem ve fabrice v Bystřici pod Hostýnem s paní Drahošovou a budu ji doprovázet celý den na Zlínsku a večer je ve Zlíně koncert, kde zazpívám písničku pro pana nastávajícího prezidenta Drahoše,“ prozradila nám Rottrová, která prý Miloše Zemana nevolila ani před pěti lety. „Takže i letos pro mě volba byla logická,“ dodala Rottrová v krátkém rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Svěrák: Drahoš má smysl pro humor 

Jasno ve své volbě má také divadelní a televizní herečka Daniela Kolářová, která natočila i podporující video pro Jiřího Drahoše. „Domnívám se, že stojíme na rozhodující křižovatce v této volbě – jestli se chceme vrátit zpátky k ruskému vlivu nebo pod ruský vliv, nebo zůstat součástí křesťanské Evropy a kultury. Považuji to za nesmírně rozhodující moment a doufám, že tak jako já to bude ctít většina spoluobčanů,“ vzkázala Kolářová svým fanouškům.  

 

„On mé představy o prezidentu republiky naplňuje. A kromě toho, prej má i smyl pro humor,“ nechal se na dalším videu slyšet i režisér úspěšných filmů Vratné lahve nebo Tmavomodrý svět Zdeněk Svěrák.

Herec a moderátor Tomáš Hanák zase sní o tom, že se vymění ve školních třídách prezidentský portrét. „Já bych si vážně přál, aby v každé třídě na všech školách všem žákům a budoucím generacím visel v rámečku slušný člověk. To je celé,“ podpořil Hanák bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše.

Morávková i Janda pro Drahoše

A jasno o své volbě má také doktorka Zdena Suchá ze Seriálu Ordinace v růžové zahradě, tedy Dana Morávková. Jiřího Drahoše prý osobně nezná, ale věří, že je to člověk, který může být dobrým prezidentem. „Je to člověk, který je vzdělaný, kultivovaný, slušný a má úroveň. Je to člověk, který má dlouhodobé renomé, jak profesní, tak lidské,“ nahrála svůj vzkaz Morávková.

A tábor umělců, kteří se staví ve volbě na stranu Jiřího Drahoše, doplnila například i herečka Eva Holubová nebo frontman skupiny Olympic Petr Janda, který dorazil při prvním kole volby za Drahošem také do volebního štábu v pražské La Fabrice.

Video  Drahoš se střetne ve volbách se Zemanem. K čemu vyzval svého soupeře?  - Zuzana Štíchová, Aleš Bruclík
Video se připravuje ...

„První kolo máme za sebou, mám dva kandidáty. Mého a toho druhého. Ten druhý pro mě představuje staré pořádky, takové zkostnatělé pořádky, takové to, co se, myslím, ani do dnešní doby příliš nehodí. Zatímco profesor Jiří Drahoš je pro mě čerstvý vítr v naší politice a my ho potřebujeme,“ volá po změně Janda.

Hůlka: Zeman musí vyhrát

Naopak Miloše Zemana otevřeně před pěti lety podporovala například oblíbená herečka Jiřina Bohdalová, které prezident později udělil také vyznamenání. V letošní kampani ovšem Bohdalová už vidět není. To ale neplatí například o zpěvákovi Danielu Hůlkovi, i on dostal od Zeman v roce 2016 vyznamenání, které ovšem cestou z ceremoniálu někde ztratil. Poté, co Miloši Zemanovi zazpíval v roce 2013 po jeho zvolení přímo ve volebním štábu státní hymnu, o pár měsíců později kandidoval za stranu SPO – Zemanovci – blízkou právě prezidentovi – v předčasných volbách v Královéhradeckém kraji do Poslanecké sněmovny.

I letos se Hůlka objevil během prvního kola ve volebním štábu Miloše Zemana, kterému vhodil svůj hlas. „Díky němu se udržíme jako svobodná a suverénní země. Musí vyhrát. Nejlépe v prvním kole,“ přál si zpěvák těsně před první volbou. Zeman nakonec získal 38,56 % hlasů a do druhého kola postoupil z prvního místa.

Volbou si je jistý také herec Ivan Vyskočil. „Budu volit Miloše Zemana, protože je nejlepší,“ řekl Blesk Zprávám. Zeman může ve volbách počítat také s hlasem herce Luďka Soboty, kterého loni vyznamenal, anebo režiséra trilogie Slunce, seno… Zdeňka Trošky. Mimochodem, i jeho Zeman ocenil loni na Pražském hradě vyznamenáním. Se Zemanem se režisér setkal několikrát v Hošticích a to prý ještě v době, kdy nebyl prezidentem.

Video  Slunce, seno, medaile: Režisér Troška vzpomíná na Zemana v Hošticích i populární Zemák.  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Není nikdo, kdo by mu sahal alespoň po kotníky,“ řekl na adresu Zemana Zdeněk Troška poté, co převzal na Hradě loni v říjnu vyznamenání za celoživotní dílo.

Politolog: Známé tváře už tolik netáhnou

Podle politologa Jana Kubáčka ale podobné sympatie k jednotlivým kandidátům voliče příliš nezviklají. Ti, kteří ještě stále nemají o volbě jasno, se prý rozhodují podle úplně jiných kritérií.

Video  Roztržka mezi Gottem a Zemanem: Jak to bylo s Mistrovou podporou u voleb?  - Luboš Kopecký, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Vzájemně to spíš vyhecovává ty osobnosti, které se nakonec dohadují mezi sebou. Fungovalo to v dobách Václava Klause, kdy se za něj v době, kdy to vypadalo, že je zcela opuštěný, postavila například Lucie Bílá, ale ukazuje se, že některé lidi tato podpora spíš dráždí,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček s tím, že celebrita může přihrát kandidátům jen pár jednotlivců a to i v případě, že točí sebeúspěšnější filmy nebo hraje v úspěšném seriálu. 

Vše o prezidentských volbách najdete ZDE

Druhé kolo prezidentských voleb čeká Zemana a Drahoše už v pátek a v sobotu 26. a 27. ledna. Kdo osloví víc voličů, stává se vítězem a bude příštích pět let od 8. března prezidentem České republiky. 

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
oldedek ( 23. ledna 2018 13:31 )

Kéž by ta manipulace od mstivého, nenávistného "pána" s prostatou jako panic, "utečenou" cukrovkou a počůrávájícím se už i před svými voliči a kterému se už po slivovici vyzouvají sami i boty, byla poslední ... Prostě Mýla trpí nejen na nohy ale má i poruchy správného úsudku a zhodnocení situace - častá agresivita, chování "bez zábran" a porušování společenské konvence, nepřijatelného chování na veřejnosti, sobeckosti, zlomyslnosti, lhaní bez příčiny, vymýšlení si - nó prostě pro Česko PODLE JEHO SLOV 70% hloupých voličů, "nejpřijatelnější" člověk .... A ta jeho "soukupovská" divadelní hra se scénářem od Mynáře a Kecáčka je vždy tak trapná, že jí opravdu ocení jen,PODLE SLOV "pána" presidenta, právě ti 70-ti procentní voliči Zemana ....

zadnice ( 23. ledna 2018 10:29 )

Jiřího Drahoše otevřeně podpořila například Marie Rottrová nebo doktorka z Ordinace v růžové zahradě Dana Morávková. Slepičky a slepice Drahošová nespustila oči ze svého "kanditáta" a ani jednou se nepodívala do hlediště. Už se vidí na Hradě a v Lánech!!! Zbytečně.

japome ( 23. ledna 2018 08:43 )

Drahoše - NIKDY

oltec ( 23. ledna 2018 08:34 )

anka co řekla gabreta vulgárního a sprostého je vidět že jste plná zloby a nenávist i pokud vidím dobře tak kdo je tu sprosťák a vulgárrní je rego

tonyka ( 23. ledna 2018 07:32 )

A,pořádnej,,,!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa