Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Voříšek chce Zemana s Drahošem v debatě rozhodit: V emocích člověka nejlépe poznáte

Autor: höh, haj - 
23. ledna 2018
19:53

Na televizních obrazovkách jsme ho doposud vídali hlavně coby moderátora zpráv. Ovšem nyní stojí před Karlem Voříškem (54) poněkud odlišný úkol. Bude muset řídit vůbec první duel před druhým kolem volby prezidenta republiky. Prima totiž v úterý večer uvede souboj kandidátů – Miloše Zemana a jeho vyzyvatele Jiřího Drahoše. Jak se na tuto výzvu moderátor Voříšek připravil?

Miloš Zeman (73) a Jiří Drahoš (68) se již v úterý večer utkají v debatě, která se odehraje Hudebním divadle v Karlíně a živě ji bude vysílat televize Prima. Moderátorem večera bude známá tvář ze zpravodajství Karel Voříšek.

Moderátor Voříšek: Věřím v sílu slušnosti

I když o vyhrocené momenty ve vůbec prvním duelu mezi Zemanem a Drahošem patrně nouze nebude, Voříšek věří, že se debata příliš nestrhne. „V prezidentské kampani, i když je pořádně vyhrocená, stále věřím v sílu slušnosti podtrženou vírou v Česko, jeho prosperitu a sílu,“ doufá.

Co se týče plamenných výstupů jednotlivých kandidátů, má Voříšek jasnou taktiku: „Fouknu do ohýnku. V emocích toho druhého poznáte nejlépe. Nejen u prezidenta, ale i u partnera.“

A jak by se zachoval, kdyby jeden z kandidátů utekl z divadla? „Myslíte, že to opravdu hrozí? Napadá mě, že bych mohl utéct s ním,“ smál se moderátor a už vážně doplnil: „Úlohou moderátora prezidentské debaty není prosazovat své názory, ale zjistit názory kandidátů na prezidenta.“ Debatu tak chce usměrňovat, ale neovlivňovat.

Video  Karel Voříšek je v nevídané kondici! Co pro to dělá?  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

V případě, že by mu při uvádění došel dech, má Voříšek ještě jeden trumf v rukávu. „Máme v rodině domluvu – když nevím už opravdu kudy kam, omdlím,“ vtipkoval. „Ale to v tomto případě opravdu nejde,“ pokračuje moderátor.

Voříšek nemá s přímým přenosem problém a nebojí se prý ani toho, že se postaví mezi dvě znepřátelené strany. „Můj kamarád Karel Fryč mě přivedl k facilitacím. Je to moderování někdy i ostrých konfliktů v rámci prosperujících firem, které potřebují vyřešit to, co je brzdí v rozvoji. A servítky si rozhodně neberou,“ vysvětluje.

Jaký má Voříšek názor na české prezidenty?

➤ „Václav Havel uplatnil při vystupování na veřejnosti své zkušenosti dramatika. Působil ale příliš plachým a nesebevědomým dojmem a mnohdy tvořil moc dlouhá souvětí.“

➤ „Charakteristickým rysem Václava Klause je to, jak dokáže získat při rozhovoru čas na odpověď. Zopakuje celou otázku a mezitím si promýšlí, co řekne.“

➤ „Je škoda, když špatně padnoucí oblek zastíní správně mířená slova. A pro jeden vtip dokáže Miloš Zeman obětovat vše, i sebe.“

2006 – Karel Voříšek s Václavem Havlem 2006 – Karel Voříšek s Václavem Havlem |  Dana Kolářová, Robert Klejch a Mária Rušinová

Zeman vystoupil dvakrát sám, nyní jde proti Drahošovi

Zatímco debatu na Primě bude moderovat Karel Voříšek, jasno je už také o tom, kdo se stejné role ujme ve čtvrtek v Rudolfinu, odkud svou debatu odvysílá Česká televize. Důvěru dostala Světlana Witowská. A to poté, co řídit debatu odmítl ostřílený politický moderátor Václav Moravec, kritizovaný Pražským hradem.

Prezident Zeman přitom v březnu 2017 uvedl, že do debat se svými oponenty chodit nebude. Před 1. kolem volby to dodržel, před 2. kolem, které propukne již v pátek 26. ledna, názor změnil. A přijal nabídku na debaty hned čtyř televizí.

Drahoš nelituje, že nešel proti Zemanovi na Nově

Oproti tomu Jiří Drahoš preferoval od počátku duely dva – jeden na ČT a druhý na televizi, kterou si jeho oponent vybere. A tak se premiérový duel odehraje právě na Primě. V neděli na TV Nova a v pondělí na TV Barrandov oproti tomu vystoupil Zeman sám. Drahoš dal přednost kampani v terénu, kdy se v neděli sešel s podporovateli v Brně, v pondělí pak v pražské Lucerně, kde kontaktní část kampaně ukončil.

K nedělnímu vystoupení Zemana na Nově Drahoš uvedl, že současný prezident začal nyní vystupovat jako umírněný státník slibující polepšení. Toho, že se natáčení nezúčastnil, podle svých slov nelituje. Uvedl, že kontaktní kampaň byla důležitější. Vedle toho však příznivci Drahoše chystají na středu přes 20 koncertů na jeho podporu – většinu pod názvem „Společně to dáme“. Uskuteční se ve středu v řadě měst napříč republikou.

Druhé kolo prezidentských voleb 2018 - termín, volební lístky, voličský průkaz, sázkové kurzy >>>

Živě komentovaný duel Drahoše a Zemana najdete zde >>>

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 25. ledna 2018 01:32 )

K otázce vzdělanosti bych doplnil názor na otázku současné město kontra vesnice. Současná, především velká města se stávají centry hlouposti a multikulturalismu. Pan Drahoš uspěl v prvním kole voleb pouze v Praze, stejně jako nedávno TOP 09 a její náčelník Feri, nadšený spolupracovník pana akademika. Vesnice a menší města naopak podporují Miloše Zemana. Mají tam převahu lidé se životní praxí, kteří vybudovali tento stát. Bydlíme z velké části v domech, které postavili, jezdíme po silnicích, které vybudovali, v autech, která vyrobili, konzumujeme potraviny, které vypěstovali. Bez intelektuálů z pražské kavárny ověšených akademickými tituly mnohdy pochybné kvality se bez problémů obejdeme. Bez tvůrců hodnot nikoli. Za intelektuálské žvanění nám nikdo neprodá litr nafty ani kilo vepřového. Na ministerstvech jsem viděl, co leze z některých současných středních a vysokých škol, přičemž učitelé si stěžují, že musejí neustále snižovat požadavky na žáky a studenty.

TTRX ( 24. ledna 2018 11:14 )

Pan Drahoš? No nevypadá to na moc vysoké IQ.... spíš na pomocnou školu.

TTRX ( 24. ledna 2018 11:11 )

Drahoušek s naslouchátkem v brejličkách a googlem na klíně? .. směšnej

TTRX ( 24. ledna 2018 11:09 )

Zeman x kavárna - 3 : O

snehulak ( 24. ledna 2018 07:24 )

Voříšek se k rozhození nedostal, protože ho zjevně rozhodil naprosto nepřipravený Drahouš. A Želé ani na jeho pomoc prostě reagovat nestihl. Zjevně slabý profesor bez názoru, bez odpovědí, s křivým úsměvem, kterým sice naznačuje - to jsem tě dostal -, ale leda tak svým dcerkám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa