Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Debaty Zemana s Drahošem se blíží. Ozvali se experti i lidová tvořivost

Autor: ČTK, zzu - 
21. ledna 2018
05:00

Prezident Miloš Zeman se ve velkém předvolebním rozhovoru objeví už v neděli večer na televizi Nova. A o dva dny později se poprvé před kamerami utká se svým soupeřem v prezidentské volbě Jiřím Drahošem, který zatím obráží regiony. Zeman si na méně zkušeného rétora Drahoše v televizi věří, glosují odborníci. A na internetu se už teď začínají objevovat videa na podporu jednotlivých kandidátů. Třeba oslavná píseň na Zemana nebo koňské dostihy, ve kterých se Drahoš snaží překonat hradní úklady.

Bývalý předseda Akademie věd ČR Drahoš je ve srovnání se Zemanem mnohem méně emotivní, a pokud chce v debatách uspět, musí přijít s vlastním silným tématem, míní konzultant pro komunikaci Martin Joachymstál. Oba experti se shodli na tom, že debaty mohou výsledek voleb zvrátit ve prospěch jednoho z kandidátů.

Na internetu se objevují vtípky i podpora

Zeman se dosud televizním debatám s prezidentskými kandidáty vyhýbal, což byl podle odborníka na politický marketing Karla Komínka dobrý strategický tah. „Miloš Zeman tam mohl pouze tratit, ale nemohl nic získat. Za prvé hrozilo, že by byly debaty organizovány podle modelu USA, kde se tradičně stojí. To by určitě byl pro současnou hlavu státu handicap,“ řekl Komínek, který je předsedou Institutu politického marketingu (IPM). Kromě toho se Zeman vyčlenil ze skupiny protikandidátů, a obrazně se tak pasoval do role favorita, který se nemusí ponižovat na úroveň konkurentů.

Na internetu už se začínají objevovat videa, která sází na odlehčení prezidentské volby, nebo naopak oslavují některého z kandidátů. Jedno takové je z prostředí dostihového závodu. Závodníci jsou ale poněkud upravení. Jeden má hlavu Jiřího Drahoše a druhý hlavu Miloše Zemana.

V krátkém snímku, který sdílel i poražený kandidát Marek Hilšer, se objevuje také Zemanův dvorní moderátor Jaromír Soukup, hradní mluvčí Jiří Ovčáček nebo šéf SPD Tomio Okamura. Závod startuje slovy Miloše Zemana: „Jsem stále mladý a stále plný sil. Jak tenhle závod skončí?

To Zemanovi už vyjádřila podporu zpěvačka Olivie Žižková, která nazpívala hrdinský epos o něm a osmi trpaslících – konkurentech v boji o Hrad. „Už jdou borci Pražáci, zdvořilí jsou slušňáci, zbaběle jdou do boje s vozejkem hnoje,“ zpívá Žižková a dodává: „Chceme na Hrad Miloše, statečného zbrojnoše, trpaslíci zalezte, na Hrad nelezte.“

„Kdyby Zeman nešel do debaty, působil by vyhýbavě“

Prezident Zeman změnil postoj k televizním diskusím. To má podle Komínka dva důvody. „Za prvé výsledek v prvním kole nebyl až tak oslnivý a za druhé se začínají šířit zvěsti o zdravotním stavu prezidenta,“ uvedl. „Kdyby se duelům s Jiřím Drahošem vyhnul i v těchto dnech, působil by vyhýbavě. Tím, že přijal čtyři debaty, se tu optiku snaží otočit,“ podotkl Joachymstál.

Zeman o dvou debatách hovořil minulou sobotu po svém zvolení. „Nebudu mít nic proti tomu, když ty debaty budou dvě. Kdyby byly tři a více, uznejte, že by vaše diváky poněkud znudily,“ řekl prezident. „Teď se může Zemanův tým tvářit, že se Drahoš střetu s prezidentem bojí, ačkoli jde spíše o narušení domluvy ze strany Zemana,“ upozornil Komínek.

Video  Jsem stále plný sil, řekl Zeman. A přijal výzvu od Drahoše.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vodítko pro nerozhodné voliče

Oba experti se shodli na tom, že Zeman vstupuje do debat jako favorit. „Zeman je objektivně velmi zkušený politik a excelentní rétor, na relativně nezkušeného Jiřího Drahoše, který udělal řadu chyb i v méně podstatných rozhovorech, si tedy oprávněně věří,“ uvedl Komínek. Drahošovi podle Komínka není vlastní emotivní, útočné vyjadřování, což mu výchozí pozici ztěžuje.

Video  Drahoš: V souboji se Zemanem čekám útoky. „Bude to ještě horší…“  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Podle Joachymstála Drahoš potřebuje vedle Zemana obstát, protože debaty mohou být rozhodující pro zisk nerozhodnutých voličů. „Nesmí se argumentačně připravovat pouze na defenzivu, ale i na nastolování agendy,“ míní. Komínek se domnívá, že pro Drahoše by byla úspěchem i remíza. „Ovšem reálně hrozí, že díky útokům prezidenta a jeho kreativní práci s fakty bude nakonec vypadat slabě,“ poznamenal.

Před druhým kolem prezidentské volby se kandidáti na post hlavy státu střetnou dvakrát. První z debat odvysílá televize Prima v úterý pod názvem Česko hledá prezidenta. Podruhé se Zeman a Drahoš utkají ve čtvrtek v České televizi.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
oldedek ( 22. ledna 2018 11:25 )

„Je mu líto, že ČSSD dostalo jen 7%,,,“ Myslím si, že Míla opět neříká pravdu - dyť dělal všechno možné, od tajných schůzek se Zimolou, Haškem, ...aj. v Lánech, až po pravidelnou a zničující dehonestaci této strany a to jen ze mstivosti k těm, kteří ho nevolili za prezidenta, ještě v době, kdy byl relativně fyzicky i duševně zdráv ... Proto ta jeho "lítost" je pro mne falešná, jak "pětka" !

gabreta ( 21. ledna 2018 20:36 )

A Přizdisr*áč Drahouš radši zůstal doma, pod sukněma starej!!!

gabreta ( 21. ledna 2018 20:27 )

Kalousek, coby ministr financí za vlády s ODS, se vrátil ze Švajcu a vítězoslavně vyřvával, že veškeré nároky Šťávy jsou urovnané. Že nechápe, co tomu takový léta bránilo! Přitom nic urovnaný nebylo a úroky narůstaly dál!! Tak nemel kraviny blbe!!

wyxiy ( 21. ledna 2018 20:17 )

Válka mainstreamu proti Zemanovi je válka proti obyčejným lidem ! https://aeronet.cz/news/utok-ukrajinske-feministky-na-milose-zemana-ve-volebni-mistnosti-probeh l-ve-spolupraci-s-akreditovanymi-ceskymi-novinari-a-zastupci-ceskych-medii-mame-podrobnosti-a-detail y-nehorazneho-skandalu/

prudil ( 21. ledna 2018 19:26 )

žalovat nebudu ale hlásit to musím. Ze slušného národa je nutno podobná individua odhalovat a upozorňovat na ně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa